Строки подання Звіту про використання коштів

редактор Вороная Наталія та податковий експерт Чернишова Наталія

Строки подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт* (далі — Звіт), установлені пп. 170.9.2 і 170.9.3 ПКУ. Залежать вони від того, у якій формі видавався аванс: готівкою чи в безготівковій формі (див. таблицю).

* Форму Звіту затверджено наказом Міндоходів від 24.12.2013 р. № 845.

Строки подання Звіту

Мета видачі авансу

Форма видачі авансу

у готівковій формі

у безготівковій формі для використання із застосуванням корпоративних платіжних карток, дорожніх, банківських або іменних чеків та інших платіжних документів

розрахунки здійснювалися готівкою, знятою з платіжних карток

розрахунки здійснювалися в безготівковій формі

Строк подання Звіту

Для покриття витрат на відрядження

До закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому працівник завершує відрядження ( п.п. «а» п.п. 170.9.2 ПКУ)

До закінчення 3-го банківського дня після завершення відрядження ( п.п. «а» п.п. 170.9.3 ПКУ)

Не пізніше 10 днів після закінчення відрядження (до 20 банківських днів* за наявності поважних причин) ( п.п. «б» п.п. 170.9.3 ПКУ)

Для вирішення виробничих (господарських) питань у відрядженні

До закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому працівник завершує відрядження ( п.п. «а» п.п. 170.9.2 ПКУ)

До закінчення 3-го банківського дня після завершення відрядження ( п.п. «а» п.п. 170.9.3 ПКУ)

Не пізніше 10 днів після закінчення відрядження (до 20 банківських днів* за наявності поважних причин) ( п.п. «б» п.п. 170.9.3 ПКУ)

Для виконання окремих цивільно-правових дій (вирішення виробничих (господарських) питань)

До закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, в якому працівник завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням і за рахунок роботодавця, який видав кошти під звіт ( п.п. «б» п.п. 170.9.2 ПКУ)

* Строк подання Звіту може бути продовжено роботодавцем для з’ясування питань про виявлені розбіжності між відповідними звітними документами.

Цікавий момент виникає при видачі авансу на відрядження в безготівковій формі шляхом перерахування на особисту (зарплатну) картку працівника. На нашу думку, у цьому випадку слід керуватися загальними строками подання Звіту, установленими п.п. 170.9.2 ПКУ. Тобто працівник зобов’язаний відзвітувати про кількість і напрямки використання грошових коштів до закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому він завершує відрядження. Ґрунтується цей висновок на тому, що ПКУ не містить спеціальних норм, які встановлюють строки подання Звіту в разі перерахування грошових коштів на відрядження на особисту платіжну картку працівника.

Проте фіскали вважають інакше. На їх думку, дія п.п. 170.9.3 ПКУ поширюється як на випадки, коли у відрядженні використовується корпоративна платіжна картка, так і на випадки використання працівником особистої картки (див. лист ДПСУ від 06.02.2012 р. № 2292/6/23-50.0214, роз’яснення в категорії 109.14 БЗ*). У зв’язку з цим фіскали роблять, на наш погляд, помилковий висновок: якщо під час службового відрядження працівник отримував готівку із застосуванням особистого спеціального платіжного засобу, то він має подати Звіт до закінчення 3-го банківського дня після завершення відрядження.

* База знань, розміщена на офіційному сайті ДФСУ: http://zir.minrd.gov.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі