15.06.2015

Є додаткова база нарахування ЄСВ — немає права на понижуючий коефіцієнт

Роботодавці можуть скористатися правом на понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ у разі виконання трьох умов, зазначених у п. 95 розд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страху вання» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Разом з цим установлено додаткову вимогу: у роботодавця, який застосовує понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ, не повинно бути випадків донарахування ЄСВ виходячи з мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) згідно з ч. 5 і 6 ст. 8 Закону № 2464. Зазначимо, що роботодавець зобов’язаний виконати вимогу про ЄСВ, якщо база нарахування ЄСВ за місяць (крім винагороди за ЦПД) за основним місцем роботи працівника менше МЗП, наприклад, у зв’язку з тим, що:

— він працює на умовах неповного або скороченого робочого часу;

— при відрядній формі оплати праці працівник не виконав норму;

— страховий стаж менше 8 років, що позначилося на сумі лікарняних;

— на підприємстві оформлено простій, оплачений виходячи з 2/3 окладу (тарифної ставки);

— він частину місяця не працював у зв’язку з прогулом, простоєм, перебуванням у відпустці без збереження заробітної плати (виняток — місяць початку/закінчення відпустки без збереження заробітної плати, наданої працівникам із зони АТО), відпустці для догляду за дитиною до трьох (шести) років.

Якщо хоч комусь із основних працівників базу нарахування ЄСВ у звітному місяці дотягували до МЗП, то право на коефіцієнт втрачається*.

* Наш коментар див. на с. 42. — Прим. ред.