Право на понижуючий коефіцієнт під питанням

ДФСУ наполягає (див. офіційну думку на с. 41): якщо хоча б комусь з основних працівників базу нарахування ЄСВ у звітному місяці дотягували до МЗП, то право на понижуючий коефіцієнт втрачається. На наше тверде переконання, ця додаткова умова суперечить Закону № 2464. Нагадаємо, що саме цим Законом установлено й вимогу про ЄСВ з МЗП (ч. 5 і 6 ст. 8 Закону № 2464), і умови застосування понижуючого коефіцієнта (п. 95 розд. VIII Закону № 2464). Детальний аналіз* норм Закону № 2464 свідчить про відсутність будь-яких підстав для позбавлення права на понижуючий коефіцієнт роботодавця, який виконував у звітному періоді вимогу про ЄСВ з МЗП (тобто донараховував ЄСВ виходячи з МЗП хоча б одному основному працівнику, у якого база була нижча цього рівня).

img 1

* Вимоги для застосування понижуючого коефіцієнта ми наводили в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 30, с. 43.

У п. 95 розд. VIII Закону № 2464 перелічено тільки три вичерпні умови, які повинен виконати роботодавець, щоб мати право на понижуючий коефіцієнт. Про те, що роботодавець, який виконував приписи ч. 5 і 6 ст. 8 Закону № 2464, позбавляється права на понижуючий коефіцієнт, там немає жодного слова. Це означає, що така вимога протизаконна. Більше того, на нашу думку, роботодавець має повне право застосовувати знижену ставку, у тому числі й до додаткової бази ЄСВ. Жодних законодавчих перешкод для цього немає. Заборони — чергові «вигадки» податківців.

Рекомендуємо відстоювати своє право на застосування понижуючого коефіцієнта в суді

Упевнені, що всі законодавчі підстави для цього є. Сподіваємося на позитивний судовий прецедент з цього питання. Сподіваємося також, що обійдеться без перерахунків, тобто податківці не стануть тягнути нову «умову» застосування понижуючого коефіцієнта до звітних періодів, що вже минули. Проте чекати можна чого завгодно. Тому ми продовжуємо стежити за розвитком подій.

Що стосується звітності, то найімовірніше її доведеться заповнювати, відключивши функцію «автоматичний розрахунок», і намагатися подати з сумами ЄСВ, розрахованими із застосуванням коефіцієнта. Проте, ураховуючи, що на місцях знають про вищезазначену позицію ДФСУ, проблеми можуть бути вже при поданні Звіту з ЄСВ за травень 2015 року.

Обережним платникам податків, не готовим до спорів з контролерами і можливих судових розглядів, нічого не залишається, як дотримуватися думки податківців. Як вихід із ситуації постарайтеся уникати випадків донарахування ЄСВ до МЗП (наприклад, підвищіть зарплату тим, за кого весь час доводиться доплачувати). Якщо не виходить, то не застосовуйте коефіцієнт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі