07.05.2015

Чи поспішати придбавати з ПДВ для «безПДВшного»?..

Не за горами 1 липня, що обіцяє платникам ПДВ, крім введення «повноцінного» електронного адміністрування, ще й пов’язані з цим окремі «інновації». Про одну з таких — що стосується податкового обліку ПДВ-вмісних придбань товарів/послуг, які використовуються в «безПДВшних» операціях, сьогодні й поговоримо.

Багато читачів напевно чули, що з 01.07.2015 р. зміниться податковий облік товарів/послуг, що придбаваються, які платник ПДВ не збирається використовувати в оподатковуваних ПДВ операціях, або ж збирається використовувати тільки частково.

До зазначеної дати продовжує діяти п. 198.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Це означає, що поки що суми ПДВ, сплачені платником при придбанні товарів/послуг, які призначаються для використання в «необ’єктних» або пільгованих з ПДВ операціях, до податкового кредиту не потрапляють.

Водночас, починаючи з лютневої декларації, у ПДВшному обліку вже досить важливу роль стала грати формула «ПН-щастя» (ліміту реєстрації ПН) з  п. 2001.3 ПКУ, особливо для цілей відшкодування ПДВ*.

* Детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 18 і 19.

Нагадаємо читачам, що ця формула виглядає так:

∑Накл = ∑НаклОтр + ∑Митн + ∑ПопРах - - ∑НаклВид - ∑Відшкод - ∑Перевищ

Не заглиблюватимемося в суть кожного «члена» формули, а зупинимося тільки на трьох із них, що становлять інтерес для наших цілей:

1) НаклОтр — це загальна сума ПДВ за отриманими платником ПН, зареєстрованими в ЄРПН, ПН, складеними платником (і зареєстрованими в ЄРПН) відповідно до п208.2 ПКУ**, і РК до таких ПН (зареєстрованих в ЄРПН);

2) НаклВид  це загальна сума податку за виданими платником ПН, зареєстрованими в ЄРПН, і РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН;

3) ∑Перевищ  це загальна сума перевищення ПЗ, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься у складених таким платником ПН і РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН.

** Тобто ПН, складеними на «нерез-послуги» з місцем постачання на території України.

Тепер поглянемо, як зазначені нами операції придбання товарів/послуг для застосування їх у «безПДВшних» операціях впливають/можуть впливати на результати розрахунку за формулою.

До 1 липня

До цієї дати придбання товарів/послуг, що підпадають під дію зазначеного п. 198.4 ПКУ, на результат формули впливають своєрідно-однобоко. Це відбувається тому, що при розрахунку показника ∑НаклОтр (як зараз, до 01.07.2015 р., так і після цієї дати) ураховуються всі вхідні ПН (і РК до ПН), незалежно від того, уключається ПДВ за такими ПН (РК) до податкового кредиту чи ні. А зараз — поки що діє п. 198.4 ПКУ — ПДВ за придбаними для необ’єктних/пільгованих операцій до ПК узагалі не включається. Ось і виходить, що

ПДВ у придбаних товарах/послугах для безПДВшних операцій збільшує результат за формулою «ПН-щастя» (через ∑НаклОтр)

Чим, можливо, окремим платникам і варто скористатися, доки першолипневий «ПДВшний грім» ще не гримнув…

З 1 липня

Чи зміниться щось починаючи з 01.07.2015 р.?

Дуже схоже, що така ситуація повинна змінитися (причину нашої деякої невпевненості пояснимо нижче).

Адже з цієї дати в  ПКУ принципово змінюється підхід до відображення «вхідного» ПДВ у складі податкового кредиту! З п. 198.3 ПКУ зникає прив’язка про використання товарів/послуг, що придбаваються, в оподатковуваних операціях і в межах госпдіяльності платника. А зазначений п198.4 ПКУ взагалі втратить чинність.

Таким чином, ПДВ абсолютно за всіма придбаннями товарів/послуг (у тому числі і для пільгованих/необ’єктних операцій) з 1 липня потрапить спочатку до ПК. Проте на підставі оновлюваного з тієї самої дати п. 198.5 ПКУ платник буде зобов’язаний на дату придбання товарів/послуг для використання в не оподатковуваних ПДВ операціях одразу ж нарахувати й ПЗ за цими придбаннями. Таким чином, з 1 липня весь ПДВ, що «сидить» у подібних придбаннях, стане одночасно «транзитом» проганятися і через ПК, і через ПЗ.

Унаслідок таких «прогонів» цей ПДВ, імовірно, повинен буде потрапляти як у доданок (∑НаклОтр), так і у від’ємник (∑НаклВид). Тобто сьогоднішній «ПН-виграш» за такими придбаннями з 1 липня вже перестане діяти.

Водночас тут не все так однозначно.

Зверніть увагу, що при буквальному прочитанні п. 2001.3 ПКУ показник ∑НаклВид повинні формувати суми виданих ПН (і РК). Чітко кажучи, виходить, якщо ПН покупцю не видаються (уключаючи й наші випадки — з купівлею для «неоподатковуваного»), то брати участь у формуванні цього показника не повинні. Ситуація не вирівнюється і через показник ∑Перевищ, адже при його визначенні від загальної суми ПЗ, заявленої за декларацією, віднімаються суми податку, зазначені у складених (а не виданих) ПН і РК до них, зареєстрованих в ЄРПН.

Таким чином, ПН, які не видаються покупцям/отримувачам формально у формулі ☺ «грати» не повинні! Причому це стосується всіх ПН, які не видаються покупцям, але зареєстровані в ЄРПН: виписаних на суми постачань неплатникам ПДВ, перевищення звичайної ціни/ціни придбання/собівартості над вартістю постачання, а також в інших ситуаціях, перелічених у  п. 198.5 ПКУ тощо!

Водночас велика ймовірність, що програму розрахунку за формулою складено податківцями таким чином, що показник ∑НаклВид вбирає в себе всі ПН і РК — тобто всі складені (і зареєстровані в ЄРПН), а не тільки ті, що видаються платникам*. Це було б логічно.

* Найближчим часом ДФСУ має надати роз’яснення, як працює програма, оскільки на її адресу з цього приводу було надіслано письмовий запит.

Тому наша порада придбавати до 1 липня товари/послуги, що містять ПДВ та призначені для використання в безПДВшних операціях, поки що є коректною. Адже до цієї дати такі придбання, як ми показали, однозначно зможуть поліпшити результат формули «ПН-щастя». Звичайно, якщо призначення відоме заздалегідь, і ПК при придбанні ми не показуємо.

Те, що «і там, і там»

Що стосується придбань товарів/послуг «подвійного» використання, то зараз для них працює ст. 199 ПКУ.

До речі, з 01.07.2015 р. ця стаття теж зазнає зміни і механізм відображення зміниться.

Якщо до 1 липня до ПК включається відповідна частина ПДВ, то після цієї дати спочатку до ПК включатиметься весь вхідний ПДВ, а його частина, що припадає на використання в безПДВшних операціях, теж стане компенсуватися нарахуванням ПЗ (з випискою ПН та реєстрацією її в ЄРПН). Тобто при визначенні суми цього ПЗ базу оподаткування (без ПДВ) потрібно буде помножити на відповідну ставку ПДВ і на частину використання в безПДВшних операціях.

Загалом, готуємося до нового ПДВшного обліку «безгосподарських» придбань (з прихованою надією на скасування електронного адміністрування).