Теми статей
Обрати теми

Нюанси бухобліку

Як у бухобліку відображати нарахування та виплату компенсації за невикористану відпустку? Ганна

Створення резерву відпусток у бухобліку обов'язкове. Але не всі цей обов'язок виконують. Розглянемо обидва випадки.

Якщо на підприємстві створюється резерв відпусток. Тоді нарахування компенсації відображайте проводкою за дебетом субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» з кредитом субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою». Нарахування ЄСВ на суму компенсації — за дебетом субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» з кредитом субрахунку 651 «За розрахунками за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням».

Працівник при звільненні може або використати належні йому дні відпустки, або отримати грошову компенсацію. У деяких випадках компенсація за бажанням працівника виплачується й тоді, коли він продовжує трудові відносини з підприємством.

Коли підприємство створює резерв відпусток, воно враховує всіх працівників, які не використали свої відпустки. До їх числа потраплять і ті, хто, на жаль, вирішить звільнитися та отримати замість належних їм днів відпустки грошову компенсацію. Виходить, суми, що виплачуються як компенсація за невикористані дні відпустки, уже відображені у витратах підприємства при нарахуванні забезпечення на оплату відпусток. Саме тому в бухгалтерському обліку компенсацію треба відображати як звичайні відпускні (за дебетом субрахунку 471), щоб штучно не були завищені витрати підприємства.

Якщо резерв не створюється. Тоді витрати, пов’язані з нарахуванням компенсації за невикористані дні відпусток, відображайте залежно від місця роботи співробітника за дебетом рахунків: 15 «Капітальні інвестиції»; 23 «Виробництво»; 91 «Загальновиробничі витрати»; 92 «Адміністративні витрати»; 93 «Витрати на збут»; 94 «Інші витрати операційної діяльності».

Суми утриманих з компенсації ПДФО, ВЗ і ЄСВ відображайте в обліку за загальними правилами: за дебетом субрахунку 661 у кореспонденції з кредитом субрахунків 641, 642 і 651 відповідно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі