26.10.2015

Про ПДВ-коригування з екс-платником і про період відображення ПН

Лист ДФСУ від 05.10.2015 р. № 23580/5/99-99-19-03-02-16

Як-то кажуть, у листі дві новини: хороша і погана. Почнемо з поганої.

Стосується вона коригувальних ситуацій: повернення товару/авансу, зміна ціни. Труднощі виникають у продавця — платника ПДВ, якщо на момент коригування контрагент-покупець змінив свій статус: став неплатником ПДВ.

висновок документа


Платник-продавець не виписує «зменшуючий» РК на покупця, якщо він став неплатником

Якщо компенсація в результаті коригування зменшується, то податківці взагалі не вбачають приводу зменшувати продавцем свої податкові зобов’язання (ПЗ). Пояснюють це тим, що, мовляв, у статусі неплатника покупець уже не прибере свій податковий кредит (ПК), таким чином, продавцю не можна виписати «зменшуючий» РК, і отже, не бачити йому коригування своїх ПЗ.

Звичайно, образливо за постачальника, тим більше що ст. 192 ПКУ не містить подібних заборон. Інша справа, якби покупець спочатку був неплатником, то в абзаці другому п. 192.2 ПКУ є умова для коригування — повне повернення грошей і товарів. І якщо вона не виконується, тоді немає і права на зменшення ПЗ. Проте в нас зовсім інша історія.

Згідно із законом у цій ситуації платник має право на зменшення ПЗ. Мало того, саме такий висновок міститься в поки що чинній БЗ (категорія 101.07). Там чорним по білому написано, що платник ПДВ має право скласти РК до ПН і зменшити ПЗ незалежно від того, змінив чи ні покупець свій ПДВшний статус на дату коригування. Інше питання, що такий РК податківці радили виписувати з умовним ІПН «100000000000», і він у такому вигляді не проходив реєстрацію в ЄРПН. Не проходив тому, що існуюче програмне забезпечення вимагає стикування ІПН в ПН і у виписаному до неї РК.

І тут у листі податківці вирішили красиво розрулити ситуацію: не проходить РК на реєстрацію, так давайте взагалі заборонимо зменшувати ПЗ продавцю. Фіскали таким нехитрим способом згенерували штучну заборону, що породжена не нормами ПКУ, а суто технічними проблемами реєстрації в ЄРПН таких специфічних РК.

Ідемо далі.

висновок документа


Платник-продавець не виписує «збільшуючий» РК на покупця, якщо він став неплатником. Але для збільшення своїх ПЗ виписує нову ПН з умовним ІПН «100000000000»

Якщо компенсація в результаті коригування збільшується, то податківці пропонують «дивний» спосіб продавцеві відкоригувати (збільшити) свої ПЗ: виписати нову ПН на неплатника з умовним ІПН «100000000000». Зрозуміло, чому податківці пішли від ідеї РК на покупця з таким умовним ІПН. Програмне забезпечення не пропускає до реєстрації такі РК, оскільки умовний номер не стикується з тим колишнім ІПН з податкової накладної, виписаної в той час, коли покупець був ПДВшником.

Наша порада: по можливості уникайте таких ситуацій (зокрема зі зменшенням компенсації). Якщо ж усе-таки сталося, то готуйтеся сперечатися з податківцями. При цьому зменшення своїх ПЗ відобразіть у декларації за бухдовідкою (наприклад, як це радять робити податківці щодо ПК при списанні простроченої кредиторки в листі ДФСУ від 05.10.2015 р. № 21062/6/99-99-19-03-02-15// наш коментар до нього читайте на с. 5). Іншої дороги немає — РК з умовним ІПН до ПН з ІПН колишнього платника система не пропустить.

Переходимо до хорошої новини.

висновок документа


ПН, зареєстрована своєчасно, відображається в ряд. 10.1 декларації з ПДВ будь-якого періоду «у межах 365 днів», починаючи з періоду її складання

Стосується вона порядку відображення ПК за своєчасно зареєстрованими ПН у декларації з ПДВ. З «відродженням» строку придатності ПН — 365 днів — правило відображення «період у період» втратило свою чинність. І ми припустили, що тепер такі ПН (реєстрація яких припала на період з 29.07.2015 р.) треба відображати тільки в поточній декларації (у ряд. 10.1), головне — укластися у строк 365 днів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 66, с. 13, № 80, с. 4). Тобто вдаватися до уточнюючих розрахунків (УР) не треба, навіть якщо ви вирішите притримати такі ПН на потрібний вам період, але знову ж таки в межах строку придатності.

Відрадно, що в листі, що коментується, податківці чітко підтвердили цю ідею. Адже, судячи із дзвінків передплатників на «Гарячу лінію», в деяких регіонах податківці на місцях змушували подавати УР за такими ПН, якщо вони їх не показали в декларації в періоді складання.