26.10.2015

РК у декларації: у періоді складання чи реєстрації?

Отримали «збільшуючий» РК (складений продавцем 30.09.2015 р., а зареєстрований 08.10.2015 р., тобто своєчасно). Підкажіть, будь ласка, у декларації з ПДВ за який період (вересень чи жовтень) нам відображати ПК за цим РК?

ПДВ

Одразу скажемо, що показати ПК за «збільшуючим» РК ви зможете тільки в періоді його реєстрації, а отже, у декларації за жовтень.

Усе тому, що Закон України від 16.07.2015 р. № 643-VIII відкоригував ст. 192 ПКУ. І в ній тепер чорним по білому записано: при «збільшуючих» коригуваннях покупець може збільшувати ПК (а при «зменшуючих» — продавець може зменшувати ПЗ) чітко тільки (!) після реєстрації РК*. Тобто період реєстрації в таких випадках є визначальним. І те, коли зареєстрований РК — «своєчасно»/«несвоєчасно» — значення не має. Важливий період, в якому відбулася реєстрація РК (і не має значення, якою вона була: своєчасною чи не своєчасною).

* Нагадаємо, що зареєструвати ПН/РК в ЄРПН можна не пізніше 180 днів з дати складання.

Хоча, не приховаємо: за своєчасно зареєстрованими РК спершу звучали думки, що, мовляв, їх слід обліковувати інакше — «у дусі» своєчасно зареєстрованих ПН. І тому, нібито, продавцю зменшувати ПЗ/покупцю збільшувати ПК треба вже в періоді складання (а не реєстрації) РК. Ми цей підхід вважали таким, що не відповідає ПКУ (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 66, с. 13; № 80, с. 4).

Приємно, що контролери, нарешті, остаточно розвіяли всі сумніви з цього приводу (див. підкатегорію 101.23 БЗ). У своїй консультації податківці підкреслюють:

— зменшити ПЗ продавець може в декларації того періоду, в якому покупець зареєстрував РК;

— збільшити ПК покупець може в декларації того періоду, в якому продавець зареєстрував РК, але не пізніше 365 днів з дати складання РК. Тут зауважте цікаву деталь (!): податківці поширюють 365-денний строк також на РК.

Загалом, контролери підтвердили важливість реєстрації РК для ПДВ-коригувань (зменшення ПЗ продавцем/збільшення ПК покупцем). Сподіваємося, що після цього питання можна вважати закритим.

А насамкінець усі тонкощі ПДВ-коригувань узагальнимо в таблиці:

У якому періоді РК уключають до декларації

(«+») «Збільшуючий» РК

(«-») «Зменшуючий» РК

Продавець:

збільшує ПЗ у періоді проведення перерахунку ПДВ (незалежно від періоду реєстрації РК)

зменшує ПЗ у періоді реєстрації РК покупцем

Покупець:

збільшує ПК у періоді реєстрації РК продавцем, але не пізніше 365 днів з дати складання РК

зменшує ПК у періоді проведення перерахунку ПДВ (незалежно від отримання РК від продавця та періоду його реєстрації)

Приклад. «Збільшуючий» РК від 30.09.2015 р. зареєстровано продавцем 08.10.2015 р. («своєчасно»).

Тоді:

— продавець повинен збільшити ПЗ у вересні (періоді перерахунку);

— покупець може збільшити ПК у жовтні (періоді реєстрації РК) або в наступних періодах протягом 365 днів з дати складання РК

Приклад. «Зменшуючий» РК від 28.09.2015 р. зареєстровано покупцем 06.10.2015 р. («своєчасно»).

Тоді:

— продавець може зменшити ПЗ у жовтні (періоді реєстрації РК);

— покупець повинен зменшити ПК у вересні (періоді перерахунку)