29.08.2016

Компенсація вартості комунальних послуг — ПДВ бути!

Лист ДФСУ від 04.08.2016 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17

висновок документа


кщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання компенсації витрат, що не включаються до складу орендної плати, а відшкодовуються окремо, то суми коштів, сплачених за такими договорами, розглядаються як окремий об’єкт оподаткування (є самостійною операцією постачання товарів/послуг)

З появою цього листа можна, нарешті, поставити крапку в питанні ПДВ-обкладення компенсації комунальних витрат (в усякому разі доти, доки не з’являться нові уточнюючі роз’яснення ☺). І що найголовніше, тепер можна з упевненістю сказати: податківці відступили від позиції, озвученої в листі ДФСУ від 19.04.2016 р. № 8813/6/99-99-19-03-02-15. Нагадаємо, тоді податківці заявили, що компенсація комунальних витрат, сплачена орендарем окремо, не є об’єктом обкладення ПДВ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 41, с. 5). Ця позиція викликала таку хвилю виправданого обурення у платників, що податківці просто не змогли не відреагувати.

Як наслідок, у червні вони зробили першу спробу виправитися. Тоді фіскали заявили: якщо компенсація комунальних витрат, що надається небюджетній установі, передбачена орендним договором і включається до собівартості орендної послуги, то її сума включається до бази оподаткування орендної послуги. Якщо ж компенсація передбачена окремим договором, то до бази оподаткування орендної послуги вона не включається, тому як є окремою самостійною операцією. Але якою — оподатковуваною чи неоподатковуваною — є така самостійна операція, податківці не уточнили. Саме тому ми чекали від податківців виразніших роз’яснень (див. лист ДФСУ від 21.06.2016 р. № 1178/99-99-15-01-01-18 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 4).

І ось друга спроба — сьогоднішній лист, з якого випливає однозначний висновок: компенсація комунальних витрат, надана небюджетній установі, обкладається ПДВ незалежно від того, яким чином оформлене її надання. Вона або включається до бази оподаткування орендної послуги (якщо передбачена в орендному договорі), або є окремою оподатковуваною операцією (якщо застережена в окремому договорі). А ось якщо вартість комунальних витрат не врахована при визначенні розміру орендної плати і не відшкодована окремо, ПЗ теж потрібно нарахувати, але вже згідно з п. 198.5 ПКУ.

Крім того, у листі податківці роз’яснили порядок складання податкової накладної (ПН) на вартість компенсації комунальних витрат. Зокрема, вони зазначили: якщо компенсація комунальних витрат не включена до вартості орендної послуги і їх постачання фіксується окремими первинними документами, на цю вартість може бути оформлена зведена ПН згідно з п. 201.4 ПКУ.

А ось у разі, коли компенсація включена до складу орендного платежу, скласти «ритмічно-зведену» ПН не можна. До речі, про правила заповнення ПН у цьому випадку податківці розповіли в категорії 101.17 БЗ. Там зазначено: на дату виникнення податкових зобов’язань орендодавець зобов’язаний скласти ПН на загальну вартість послуг оренди, що включає в тому числі й суму компенсації комунальних послуг, електроенергії та інших послуг на утримання приміщення. Тобто, на їх думку, у цьому випадку виділяти окремим рядком вартість комунальних послуг у ПН не потрібно. Ми ж вважаємо, що тут слід відштовхуватися від змісту первинних документів: якщо в них вартість комунальних послуг виділена окремо, то її слід виділити і в ПН. Якщо ж у первинних документах вартість комуналки окремо не виділено, то і в ПН її виділяти не потрібно.