29.08.2016

Торгівля підакцизними товарами: заповнюємо КОРО*

Покажіть, будь ласка, на прикладі, як заповнювати КОРО на РРО за старою та новою формою у разі реалізації підакцизних товарів. (м. Куп’янськ)

* Книга обліку розрахункових операцій.

Нещодавно ми вже зверталися до листа ДФСУ від 05.08.2016 р. № 26665/7/99-99-08-01-03-17 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 65, с. 6), яким було надано роз’яснення з цього питання, зокрема, щодо заповнення старої форми КОРО**, зареєстрованої на РРО. Тож радимо насамперед ознайомитися із зазначеною публікацією. Переповідаючи її тут двома словами, варто зосередитись на такому.

** Затверджена наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.

Суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з реалізацією підакцизних товарів, у разі якщо вони продовжують використовувати раніше зареєстровані КОРО за старою формою, податківці рекомендували:

1) у назві графи 6 такої КОРО дописати через дріб «/за ставкою акцизного податку», а у назві графи 7 — «/сума акцизного податку»;

2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносити:

у графу 6 — суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою податку на додану вартість, «/», суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою акцизного податку;

у графу 7 — суму ПДВ, «/», суму акцизного податку.

Узагалі-то при заповненні КОРО за старою формою платники «роздрібного» акцизного податку (АП) не зобов’язані дотримуватися цих рекомендацій (наші аргументи див. у тій таки ж публікації). Однак якщо ви вирішили не сперечатися з податківцями, то для вас на рис. 1 зображено фрагмент заповнення старої КОРО для такого умовного прикладу.

Приклад. Протягом робочого дня 25.08.2016 р. магазин роздрібної торгівлі реалізував:

— пачку сигарет вартістю 12,60 грн., у тому числі ПДВ 20 % — 2,00 грн., АП 5 % — 0,60 грн.;

— пакет молока вартістю 24,00 грн., у тому числі ПДВ 20 % — 4,00 грн.

Загальна сума розрахунків, відображена у Z-звіті РРО за підсумками цього робочого дня, склала 36,60 грн., сума ПДВ за ставкою 20 % — 6,00 грн., сума АП за ставкою 5 % — 0,60 грн.

Водночас автори згаданого листа зауважили, що ведення у такий спосіб КОРО є незручним, і рекомендували зацікавленим суб’єктам господарювання звернутись до органу ДФС за місцем реєстрації книги для реєстрації другої та наступної КОРО на РРО за новою формою*. З причини зміни форми книги така реєстрація може бути здійснена у будь-який час.

*** Затверджена наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 5).

Нова форма КОРО на РРО передбачає відображення загальної суми розрахунків (графа 5), а також окремі графи для відображення суми розрахунків, що оподатковуються ПДВ (графа 6), суми розрахунків, що оподатковуються АП (графа 7), суми ПДВ (графа 8), суми АП (графа 9).

На рис. 2 зображено фрагмент заповнення нової КОРО для того самого умовного прикладу.

Насамкінець зазначимо: у суб’єктів господарювання, діяльність яких не пов’язана з реалізацією підакцизних товарів, касові чеки, що друкуються РРО, не містять даних про АП. Отже, графи 7 та 9 КОРО будуть незаповненими. Відповідно, зазначені суб’єкти господарювання можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані КОРО без внесення до них будь-яких змін, але лише до виникнення однієї з підстав для припинення використання такої книги: закінчення КОРО, завершення строку служби або припинення застосування відповідного РРО, виникнення підстав для перереєстрації або скасування реєстрації книги.