Теми статей
Обрати теми

Нові порядки реєстрації РРО і КОРО: що змінилося?

Ольховик Ольга, податковий експерт

Наказом, що коментується, затверджено нові порядки реєстрації РРО та КОРО, а саме:

Порядок реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги);

Порядок реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;

Порядок реєстрації та ведення РК, КОРО;

Порядок опломбування РРО.

Наказ № 547 набув чинності з 26.07.2016 р. З цієї ж дати старі аналогічні порядки (затверджені наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417) не діють. Отже, час знайомитися з «новачками».

Одразу зауважимо: нові порядки мало чим відрізняються від своїх попередників. А тому повністю повторювати вже відомі норми не будемо. Зупинимося тільки на тому, що змінилося. При цьому залишимо осторонь «валютні» РРО і КОРО — обмежимося тільки «товарними».

висновок документа


До створення реєстру ЦСО до заяви про реєстрацію РРО потрібно додавати копію договору (або іншого документа), що підтверджує право ЦСО на проведення техобслуговування та ремонту відповідної моделі РРО

Про це зазначено в п. 3 наказу № 547. Крім того, при реєстрації РРО тепер необхідно також подавати копію паспорта (формуляра) РРО (п. 4 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації РРО).

А зареєструвати РРО віднині можна й на відокремлений підрозділ — неплатника податку на прибуток (п. 3 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації РРО). Тим самим вимоги Порядку приведені у відповідність до норм ПКУ. Адже з 01.01.2015 р. відокремлені підрозділи не є самостійними «податковоприбутковими» платниками.

При перереєстрації РРО з метою його використання в іншій господарській одиниці необхідно подати також копію договору з ЦСО про техобслуговування та ремонт РРО (п. 1 гл. 3 розд. II Порядку реєстрації РРО). Зауважте: на такий «перереєстрований» РРО видається нове реєстраційне посвідчення.

Крім того, гл. 3 розд. II Порядку реєстрації РРО поповнилася п. 4, яким урегульовано порядок перереєстрації у разі, коли змінюється контролюючий орган, де СГ обліковується як платник податків. У цьому випадку протягом двох робочих днів засобами інформаційної системи ДФС здійснюється перереєстрація РРО за новим місцем обліку. При цьому реєстраційне посвідчення, видане СГ за попереднім місцем обліку, залишається чинним до моменту виникнення змін у даних СГ, які в ньому (посвідченні) зазначаються. У такому самому порядку перереєструються й КОРО (п. 3 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації РК, КОРО).

Персоналізація РРО в системі обліку даних ДФС здійснюється за допомогою системи унікальних номерів, до якої віднині також входять індивідуальний податковий номер платника ПДВ або податковий номер (якщо СГ — неплатник ПДВ). У зв’язку з цим ЦСО повинен персоналізувати РРО також при отриманні/втраті статусу платника ПДВ (п. 21 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації РРО).

Скасувати реєстрацію РРО і КОРО тепер можна також за наявності судового рішення про визнання недійсним договору оренди господарської одиниці (п.п. 13 п. 1 гл. 4 розд. II Порядку реєстрації РРО, п.п. 6 п. 2 гл. 2 Порядку реєстрації РК, КОРО).

У Порядку застосування РРО змін зовсім небагато. Він тепер не встановлює обов’язок платника зберігати звітні чеки за день у книгах КОРО — тим самим вимоги приведені у відповідність до Закону про РРО. Зате тепер у Порядку є вимога про попереднє програмування в РРО ставок податків і зборів.

Порядок дій СГ у разі несправності РРО та/або пошкодження засобів контролю також приведено у відповідність до вимог Закону про РРО. А саме: зазначено конкретні строки, протягом яких СГ зобов’язаний повідомити про несправність/пошкодження ЦСО (протягом робочого дня) і контролюючий орган (протягом двох робочих днів) (п. 4 розд. III Порядку реєстрації РРО, п. 14 розд. II Порядку опломбування).

Пункт 9 розд. III Порядку реєстрації РРО і останній абзац п. 18 розд. II Порядку опломбування також приведені у відповідність до вимог п.п. 4 ст. 14 Закону про РРО, в якому зазначено: у разі незабезпечення ЦСО гарантійного ремонту РРО не пізніше сьомого робочого дня з дня передачі в ремонт ЦСО зобов’язаний ввести в експлуатацію зареєстрований на СГ резервний РРО.

Ще одна зміна в Порядку опломбування (див. п. 7 розд. II): у разі перереєстрації та подальшого переопломбування РРО копію довідки про опломбування СГ повинен надати до контролюючого органу не пізніше 5 робочих днів з дня переопломбування.

висновок документа


Вимоги до форми та змісту КОРО і РК у частині відображення інших податків/зборів, крім ПДВ, не поширюються на здійснення в них записів про рух готівкових коштів і про суму розрахунків на підставі розрахункових документів, надрукованих РРО, версії внутрішнього ПЗ яких уключено до Держреєстру РРО до набуття чинності цим наказом

І в розділі II КОРО на РРО, і в КОРО на господиницю тепер потрібно зазначати не тільки ПДВ, а й акцизний податок. Проте ця вимога не поширюється на розрахунки, проведені з використанням РРО, версії внутрішнього ПЗ яких уключено до Держреєстру до 26.07.2016 р. (п. 3 наказу № 547). Отже, наразі турбуватися про заповнення нових реквізитів у КОРО на РРО не доведеться.

А ось у КОРО на господиницю виділяти суми акцизного податку потрібно вже зараз. До речі, у розрахункових квитанціях це слід було робити ще з 11.03.2016 р. — дати набуття чинності наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (детальніше читайте про це в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 21, с. 4).

Чи можна продовжувати вести старі КОРО і РК з набуттям чинності новим Порядком? Ми вважаємо: так. Між іншим, у листі від 09.12.2013 р. № 17170/6/99-99-18-02-03-15 податківці стверджували: СГ продовжують вести належним чином оформлені РК і КОРО до їх закінчення.

А чи потрібно у старих КОРО відображати дані про акцизний податок?

У старій КОРО на РРО зазначати цю інформацію не потрібно доти, доки в Держреєстрі не буде зареєстрована версія ПЗ, що дозволяє РРО виділяти цю інформацію у фіскальному чеку. Хоча якщо ваш РРО вже сьогодні виділяє в чеку акциз, то можна зазначити відповідну інформацію і в КОРО. У старій КОРО на господиницю виділяти суми акцизу потрібно вже зараз.

Теги РРО КОРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі