15.12.2016

Сільгоспники групи 4 мають право заявити ВЗ до БВ

Наше сільгосппідприємство працює на єдиному податку групи 4. Одночасно ми є спецрежимниками з ПДВ. Чи можемо ми, будучи спрощенцями і маючи в декларації від’ємне значення з ПДВ, заявити на бюджетне відшкодування?

Одразу зазначимо: ваш статус спрощенця групи 4 на право заявлятися чи ні до бюджетного відшкодування (БВ) з ПДВ жодним чином не впливає.

Річ у тім, що єдиноподатники групи 4 реєструються платниками ПДВ (у тому числі як суб’єкти спецрежиму) за загальними правилами, незалежно від дати (періоду) переходу на спрощену систему до складу групи 4 ( п.п. 6 п. 3.6 Порядку № 1130). Відповідно ваш спрощений облік у групі 4 і ПДВ-облік між собою не перетинаються і один на одного не впливають.

Оскільки ви платник ПДВ, то у частині права на БВ для вас діють виключно ПДВшні обмеження, передбачені п. 200.4 ПКУ, а враховуючи, що ви перебуваєте до того ж на спецрежимі, — ще й обмеження зі ст. 209 цього Кодексу.

Будучи платником ПДВ, у тому числі і як суб’єкт спецрежиму, ви одночасно звітуєте з ПДВ за звичайну ПДВ-діяльність у декларації 0110 і за спецрежимну ПДВ-діяльність у декларації 0121. Відповідно у вас від’ємне значення (ВЗ) могло утворитися як у загальній декларації, так і у спецрежимній.

Так-от,

ВЗ, яке ви декларуєте у звичайній декларації (0110), заявити до БВ ви маєте право завжди, виконавши приписи пп. «а» і «б» п. 200.4 ПКУ

Детальніше про саме право на БВ і про те, як його заявити, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 19; № 55, с. 14.

Інша справа ВЗ із спецрежимної декларації (0121). Нагадаємо: ВЗ за спецрежимом визначається за кожним видом операцій окремо і (!) не зменшує нарахований до сплати ПДВ. При цьому, як прописано в п. 209.3 ПКУ,

спецрежимна від’ємна сума ПДВ звітного періоду не підлягає БВ і зараховується чітко до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду

Та й заявити спецрежимне ВЗ технічно не вийде, адже додатки Д2, Д3 і Д4 подаються тільки до загальної декларації (0110) ( п. 11 розд. III Порядку № 21).

Проте якщо ви займаєтеся експортом сільгосптоварів, то маєте право заявити до БВ суми ПДВ, сплаченої (нарахованої) постачальникам товарів/послуг, вартість яких уключається до складу виробничих факторів ( п. 209.4 ПКУ).

Проте все одно таке відшкодування визначається тільки в загальній декларації з ПДВ (0110), до якої ви й можете перенести ПК за сільгосптоварами (супутніми послугами), вивезеними за межі митної території України в митному режимі експорту, з рядка 14 сільгоспдекларації до рядка 14 загальної декларації ( п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21).

Перенесення такого ПК — ваше право, яким можна скористатися в будь-якому поточному періоді. Тільки-но ви зважитеся на це, складіть бухдовідку і проведіть «перенесення», зазначивши суму ПК у спецрежимній декларації в рядку 14 зі знаком «-» і одночасно в загальній декларації в рядку 14 зі знаком «+».

Щоправда, на думку податківців (див. лист ДФСУ від 24.03.2016 р. № 9983/7/99-99-19-03-02-17), до загальної декларації (0110) із спецдекларації (0121) може бути перенесено тільки «сплачений» ПК.

Проте такий підхід не узгоджується з нормою п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21, і, на наш погляд, уся нарахована сума пов’язаного з експортом ПК (!) незалежно від факту сплати при вашому рішенні повинна переноситися до загальної декларації.

А ось далі до БВ ви зможете заявити тільки фактично сплачені суми ПДВ, як цього вимагає п.п. «б» п. 200.4 ПКУ та як це реалізовано в таблиці 2 додатка Д3.