12.12.2016

Перейшов з ЄП на прибуток? Тягни ОЗ із бухобліку

За матеріалами категорії 102.06.02 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

основні засоби

висновок документа


При переході зі спрощеної на загальну систему оподаткування балансову вартість основних засобів (ОЗ) або нематеріальних активів (НМА), куплених у період перебування на спрощенці, з метою нарахування «податкової» амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ визначають на дату такого переходу за правилами бухгалтерського обліку

Нагадаємо, саме запитання виникло тому, що в ПКУ немає жодних перехідних норм про те, як формувати «податкову» вартість перехідних ОЗ вчорашнім спрощенцям, які стали «прибутківцями». І ось приємно, врешті-решт, почути зважені роз’яснення контролерів стосовно цієї ситуації. Податківці більше не стали «мутити воду» та ускладнювати життя єдиноподатників, які перейшли до лав «прибутківців». А неупереджено роз’яснили, що вартість перехідних ОЗ/НМА для нарахування «податкової» амортизації новоспеченому «прибутківцю» необхідно брати за бухобліковими даними. Та й, по правді кажучи, жодних інших даних, крім бухоблікових, у цьому випадку просто немає!

Проте, звичайно, все це стосується тільки тих колишніх спрощенців, які у «прибутковому» обліку — високодохідники (дохід за звітний рік понад 20 млн грн.). Адже саме вони в податковому обліку повинні коригувати фінрезультат на різниці, у тому числі на амортизаційні різниці зі ст. 138 ПКУ. Ну і, мабуть, ще тих екс-спрощенців, що потрапили до малодохідників і добровільно за бажанням вирішили рахувати різниці з розд. III ПКУ. Оскільки тільки таким «прибутківцям» для цього в податковому обліку знадобиться «стартова» вартість перехідних ОЗ.

Тоді як, наприклад, у колишніх спрощенців, які перейшли у «прибутківці»-малодохідники (та які відмовилися від обліку різниць відміткою в декларації за рік), такої проблеми просто не виникатиме. «Податкову» вартість перехідних ОЗ їм визначати не потрібно, оскільки об’єктом оподаткування в податковому обліку у них буде виключно бухфінрезультат ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

Отже, такі роз’яснення від контролерів насправді зацікавлять тільки першу категорію «різничних» платників. Їм податківці в консультації повідали, як визначати «податкову» вартість перехідних ОЗ. Для цього екс-спрощенцю, який завершив свій останній квартал на спрощенці та перейшов з наступного кварталу у «прибутківці», слід на рубежі таких кварталів (!) узяти бухобліку (залишкову) вартість ОЗ. Вона й буде для податкового обліку відправною точкою — стане «податковою» вартістю перехідних ОЗ. І далі, виходячи з цієї вартості, у податковому обліку потрібно нараховувати «податкову» амортизацію. Детальніше з усіма тонкощами перенесення ОЗ до «прибуткового» обліку можна ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 99, с. 27. Адже так само колишні спрощенці переносили ОЗ до податкового обліку і до 2015 року.

Ну що ж, похвально, що нарешті усе вирішилося просто. Тоді як раніше щодо цієї ситуації контролери роздавали «моторошні» поради: і зокрема, рекомендували екс-спрощенцю окремо для податкового обліку за весь час експлуатації ОЗ і НМА перерахувати (!) їх вартість (тобто розрахунково визначити за ними «податкову» амортизацію з урахуванням податково-мінімальних строків й інших податкових нюансів), з тим, щоб зрештою вийти на «податкову» вартість перехідних ОЗ і НМА (детальніше про це див. лист ДФСУ від 12.03.2016 р. № 5385/6/99-99-19-02-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 33, с. 4).

Добре, що таку свою думку вони висловлювали лише в окремих індивідуальних консультаціях. Тепер з’явилася ця «загальна» консультація БЗ — одна «для всіх». Сподіваємося, віднині жодних претензій до «податкової» (бухоблікової) перехідної вартості ОЗ в перевіряючих більше не виникатиме.