Теми статей
Обрати теми

Зі спрощенки на загальну систему: як налагодити облік ОЗ

Адамович Наталія, податковий експерт

висновок документа


Ставши з 01.01.2015 р. платником податку на прибуток, колишній платник ФСП може здійснити перерахунок балансової вартості ОЗ і НМА станом на 31.12.2014 р. відповідно до ст. 144 — 146 і 148 ПКУ (у редакції, що діяла до 01.01.2015 р.).

У цьому випадку платник має право нараховувати податкову амортизацію на таку балансову вартість згідно з п. 138.3 ПКУ

Підприємства, що працювали раніше на фіксованому сільгоспподатку (ФСП) або на єдиному податку (називатимемо їх надалі спрощенці), нараховували амортизацію на ОЗ і НМА тільки в бухгалтерському обліку відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» і П(С)БО 8 «Нематеріальні активи». Тому, переходячи на загальну систему оподаткування, мали за плечима тільки бухгалтерський багаж обліку ОЗ і НМА.

У цьому листі податківці якраз і пояснили, як колишньому спрощенцю (зокрема, ФСПшнику) налагодити податково-прибутковий облік «доперехідних» ОЗ і НМА. Причому пояснили тільки окремий випадок — для тих, хто перейшов на загальну систему з 01.01.2015 р.

Зауважимо, що перехідні труднощі з адаптацією до податково-прибуткового обліку ОЗ у «перехідних» спрощенців були й раніше. Причому стосувалися вони абсолютно кожного. Проте з набуттям чинності з 01.01.2015 р. новими прибутковими правилами перехідні моменти, пов’язані з урахуванням ОЗ, торкнуться далеко не всіх.

Кому зі спрощенців, які переходять на загальну систему, потрібно буде нараховувати ще й податкову амортизацію на наявні в господарстві об’єкти ОЗ?

Якщо колишній спрощенець малодохідник (з доходом не більше 20 млн грн.) і «узаконив» своє рішення не коригувати фінрезультат на різниці в декларації з податку на прибуток за 2015 рік, то нараховувати податкову амортизацію згідно з п. 138.3 ПКУ йому не доведеться (див. БЗ у підкатегорії 102.05). Орієнтиром для визначення податку на прибуток у малодохідників буде винятково бухгалтерський фінрезультат.

Малодохідникам визначати окрему податкову балансову вартість ОЗ на дату, що передує переходу на загальну систему, не потрібно.

Для малодохідників важлива вартість ОЗ, визначена тільки за даними бухобліку. Саме бухгалтерську балансову вартість ОЗ такі платники продовжують амортизувати і далі в бухобліку.

Інша справа — високодохідники. Крім бухобліку, їм доведеться прилаштувати ОЗ і в податковоприбутковому обліку. Це пов’язано з обов’язком коригувати бухгалтерський фінрезультат на амортизаційні різниці з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. Суть коригування в тому, що фінрезультат:

— збільшується на суму нарахованої амортизації ОЗ або НМА в бухобліку і

— зменшується на суму розрахованої амортизації ОЗ або НМА згідно з п. 138.3 ПКУ.

Отже, якщо в податковому обліку не амортизувати об’єкти ОЗ і НМА, то, коригуючи фінрезультат на амортизаційну різницю, великий платник втратить суму бухгалтерських амортизаційних витрат і для податкових цілей отримає фінрезультат з обнуленою амортизацією. У такому разі платнику доведеться обкладати податком на прибуток скоригований фінрезультат без урахування витрат на бухгалтерську амортизацію. А це призведе до сплати до бюджету зайвих платежів, що не зовсім правильно.

Тож, у будь-якому випадку, «прийти» до податкової амортизації на дату переходу на загальну систему все ж таки потрібно. І хоча шлях, запропонований податківцями, не зовсім ідеальний, платнику все ж слід спробувати привести свій податковий облік до ладу, щоб не втрачати «законні» витрати на амортизацію.

Як же все-таки організувати колишньому спрощенцю-високодохіднику податковий облік ОЗ? На відміну від перехідних операцій за операціями купівлі-продажу, прямої відповіді на ці запитання в ПКУ не знайти.

І податківці в цьому випадку радять колишнім спрощенцям «відновити» податковий облік ОЗ і НМА за «старими» правилами податкового обліку ОЗ, що діють до 01.01.2015 р. Виходить, що платнику треба проамортизувати наявні на балансі ОЗ з дати введення їх в експлуатацію, а якщо вони куплені до набуття чинності ПКУ — то з дати набуття чинності ПКУ. Так можна вийти на податкову балансову вартість ОЗ на 31.12.2014 р., і саме вона амортизуватиметься далі в податковому обліку — після переходу платника на загальну систему з 01.01.2015 р.

Приємно, що вони взагалі не зарубали податковий облік ОЗ у колишніх спрощенців, зважаючи на відсутність податкової балансової вартості на момент переходу на загальну систему.

Щоправда, хотілося б полегшити роботу колишнім спрощенцям з налагодженням податкового обліку ОЗ, скориставшись перехідною нормою з п. 6 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, що закликала їх при визначенні балансової вартості ОЗ для податкових цілей на момент переходу на загальну систему орієнтуватися на дані бухобліку (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 99, с. 27). До того ж, раніше податківці самі наполягали на її застосуванні (див., наприклад, консультацію в підкатегорії 502.09.01 БЗ, що діяла до 01.01.2015 р.).

Проте, на жаль, зараз для її застосування немає формальних підстав, до того ж і податківці цю «стару» перехідну норму в цьому листі не згадують.

Тому, щоб привести балансову вартість ОЗ і НМА станом на 31.12.2014 р. у відповідність зі ст. 144 — 146 і 148 ПКУ (у редакції, що діяла до 01.01.2015 р.), бажаючим не упустити своє все ж таки доведеться попрацювати і відновити податковий облік ОЗ з урахуванням таких податкових обмежень:

— беремо тільки господарські ОЗ;

— не враховуємо суму дооцінок ОЗ, проведених після 01.01.2010 р. Зауважимо, що в загальному випадку податківці не визнають у складі податкової амортизованої вартості суми дооцінки (див. лист ДФСУ від 28.01.2016 р. № 2784/7/99-99-19-02-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 13, с. 4);

— не враховуємо безоплатно отримані ОЗ (виняток: суми додаткових витрат, пов’язаних з безоплатним отриманням цього об’єкта, — транспортування, монтаж тощо);

— не забуваємо про «ремонтний» 10 % ліміт;

— беремо тільки ті ОЗ, що на момент введення в експлуатацію відповідали вартісному критерію об’єкта ОЗ, що діяв на той час;

— якщо виявиться, що строк корисної експлуатації за якимось з об’єктів не відповідає мінімально встановленому, то його слід переглянути (збільшити до мінімального).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі