25.07.2016

Як сільгоспнику розрахуватися за УР

За матеріалами категорії 101.22 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


При поданні сільгоспспецрежимником після граничного строку подання звітності, але до граничного строку сплати податкових зобов’язань уточнюючого розрахунку (УР), перерахування коштів слід здійснювати самостійно за розподілом згідно з п. 209.2 ПКУ до держбюджету і на спецрахунок.

Згідно з абзацом четвертим п. 50.1 ПКУ при самостійному виявленні помилки платник зобов’язаний надіслати УР і сплатити суму недоплати і штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання такого УР. При цьому сплата недоплати і штрафу має передувати поданню УР.

Цілком правильно: розрахунки з бюджетом при самовиправленні помилок за УР, поданим у тому числі й до спецрежимних декларацій (доплата податку, сплата нарахованого штрафу та пені), повинні здійснюватися не з електронного рахунку, а з власного поточного рахунку (п. 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569).

Про те, що сільгоспнику донараховані в УР податкові зобов’язання з ПДВ доведеться сплачувати з поточного рахунку не тільки до бюджету, а й на спеціальний сільгоспрахунок (у відповідній пропорції), ми попереджали й раніше (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 13, с. 20).

Водночас, податківці чомусь умовчали про «самоштраф» від суми недоплати. Проте це не означає, що сплачувати його при донарахуванні ПЗ не доведеться.

Річ у тім, що в п. 50.1 ПКУ, що регулює порядок самовиправлення, чітко прописано, що не сплачувати штраф можна, тільки якщо платник встигне виправитися до граничних строків подання декларації, подавши декларацію зі статусом «Звітна нова».

У всіх інших випадках при виправленні занижених податкових зобов’язань без нарахування та сплати самоштрафу не обійтися. На це звертали увагу й податківці (див. подкатегорію 138.01 БЗ).

І сільгоспники тут не виняток. Ще в період повного спецрежимного «повернення» сум ПДВ у разі порушення умов сплати ПДВ, у тому числі і при самовиправленні, податківці вимагали сплати штрафу до бюджету.

Аналогічну позицію зайняв і ВСУ (див. постанову від 16.02.2016 р. у справі № 2а/2370/2588/2012 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 37, с. 20). Та обставина, що сільгосппідприємство не сплачувало занижені суми ПЗ до бюджету, а залишало їх у своєму розпорядженні та акумулювало на спецрахунку, не позбавляло цей платіж статусу податку.

А в сьогоднішніх умовах уже не повного, а «часткового» пільгування сільгоспників, коли частина ПДВ залізно надходить до бюджету, від штрафів узагалі не відкрутитися.

Отже, платник, який подав УР після граничних строків подання сільгоспдекларації з ПДВ, але до граничних строків сплати, зобов’язаний у цьому випадку сплатити не тільки суму недоплати (розподіливши її самостійно між спецрахунком і бюджетом), а й штраф у розмірі 3 % від такої суми до надсилання податківцям такого УР.

Причому суму 3 % штрафу за УР ділити між спецрахунком і бюджетом не потрібно. Уся сума нарахованого штрафу має бути перерахована з поточного рахунку платника безпосередньо до бюджету.

Урахуйте: так само доведеться вчинити, якщо самовиправляємося після закінчення строку сплати.