25.07.2016

Помилилися в ПН з назвою підприємства: чи потрібно виправляти?

Чи можна не вимагати від продавця розрахунок коригування (РК), якщо в податковій накладній (ПН) найменування підприємства написане з помилкою (ТОВ — українською мовою, а назва — російською) і ми такий податковий кредит (ПК) уже відобразили?

На наш погляд, виправляти нічого не потрібно. Така помилка в ПН не заважає ідентифікувати покупця, адже «обчислити» його можна за правильним ідентифікаційним податковим номером (ІПН).

Почнемо з того, що найменування юридичної особи повинне містити інформацію про його організаційно-правову форму та назву ( ст. 90 ЦКУ). При цьому повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи (П. І. Б.) отримувача (покупця) товарів/послуг, є обов’язковим реквізитом ПН ( п.п. «д» п. 201.1 ПКУ).

Не секрет, що до обов’язкових реквізитів ПН податківці завжди ставилися украй трепетно. Будь-яка неточність закінчувалася «викошуванням» ПК зі штрафними наслідками. Як змінилося зараз їх ставлення з урахуванням останніх змін до ПКУ?

З 01.01.2016 р. в п. 201.10 ПКУ додано останній абзац, який істотно пом’якшив підхід до обов’язкових реквізитів. Судіть самі. Тепер

ПН з помилками, допущеними в обов’язкових реквізитах, що не заважають ідентифікувати здійснену операцію, є підставою для віднесення покупцем сум податку до ПК

Які помилки в ПН позбавляють вас права на ПК? Ось вони:

— зміст здійсненої операції (товар/послуга, що поставляються);

— період;

— сторони;

— сума податкового зобов’язання;

— код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Ідентифікувати сторони операції, безумовно, можна за кодом ІПН покупця і продавця. Звичайно, перевіряючі можуть дотримуватися іншої думки. Адже конкретики в перелічених обов’язкових «безпомилкових» реквізитах згаданий абзац не містить, на відміну від чіткого переліку з п. 201.1 ПКУ. Тому істотність допущеної помилки («ціну питання») і можливість відстояти свою правоту у спорі з податковою, у тому числі й через суд, підприємство оцінює самостійно. З нашою точкою зору (про безневинність помилок у назвах покупця і продавця) ви вже мали можливість ознайомитися на сторінках нашого видання (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 11, с. 8, № 48, с. 20).

Хочете спати абсолютно спокійно? Тоді вимагайте РК! У такому разі вам слід почекати з відображенням ПК (або зняти вже відображений) і показати його в тому періоді, коли ви отримаєте РК з правильними реквізитами. Причому такий РК вносити до звітності з ПДВ не потрібно, але в ЄРПН його реєструють (лист ДФСУ від 23.03.2016 р. № 6409/6/99-99-19-03-02-15).

У крайньому разі можна поскаржитися на постачальника (через додаток Д8). Хоча ми вважаємо, що в цій ситуації така поведінка буде схожа швидше на зловживання правом. У будь-якому разі, скарга не дає права на формування ПК за помилковою ПН, а тільки мотивує постачальника виправитися.