Теми статей
Обрати теми

ПК за рахунком: відображаємо «період у період»

Ольховик Ольга, податковий експерт
«Водоканал» з деякого часу перестав реєструвати податкові накладні. Спочатку ми не наважувалися відображати податковий кредит за рахунками. Тепер вирішили його показати одразу за всі періоди. Чи можна весь податковий кредит за такими рахунками включити в поточну декларацію в межах 365 днів?

Ні, так зробити не можна. Для того щоб відобразити податковий кредит (ПК), вам доведеться подати уточнюючі розрахунки до всіх періодів, протягом яких він не був відображений. Пояснимо чому.

Правило «365 днів» установлено в абз. 4 п. 198.6 ПКУ. Воно свідчить: у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.

Як бачите, ідеться виключно про відображення ПК на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних. Тому формально на рахунки, утім, як і на будь-які інші «замінники», це правило не діє. Не стали «лояльничати» в цьому питанні й податківці. Вони підтверджують: відобразити ПК на підставі «замінників» податкових накладних, передбачених пп. «а» і «б» п. 201.11 ПКУ, можна виключно у відповідному звітному періоді (див. БЗ 101.14 / «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 5).

Що це за період?

Нагадаємо, що згідно з п. 198.2 ПКУ датою віднесення сум податку до ПК вважається дата події, що відбулася раніше:

— дата списання коштів з банківського рахунка;

— дата отримання товарів/послуг.

Але це ще не все. Для відображення ПК обов’язкова також наявність документа, що дає право його відобразити (п. 198.6 ПКУ).

Отже, відповідним періодом для відображення ПК за рахунком буде період, в якому виконані обидві умови: відбулася перша подія за операцією придбання (і тому є документальне підтвердження) і отримано рахунок.

Відобразити ПК за рахунком у відповідному періоді зараз ви можете, тільки скориставшись механізмом виправлення помилки. Його встановлює п. 50.1 ПКУ. Він свідчить: у разі, якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, установлених цією статтею), він зобов’язаний подати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, що діє на час подання уточнюючого розрахунку.

Загалом, п. 50.1 ПКУ вимагає, щоб помилка, виявлена протягом 1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання помилкової декларації, обов’язково була виправлена.

Скористатися цією можливістю — єдиний вихід для відновлення права на ПК за рахунками. Отже, вам необхідно подати уточнюючі розрахунки до декларацій за всі періоди, в яких ПК за рахунками не відображався. Ані штрафи, ані пеня в цьому випадку не загрожують.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі