16.06.2016

Виправлення у розділі Б податкової накладної

Давайте перейдемо до виправлення помилок у розділі Б ПН. Тут якнайпильнішу увагу потрібно приділяти даним граф: 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця»; 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД»; 6 «Кількість (об’єм, обсяг)»; 7 «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість».

Показники, що відображаються у графах 2, 3 , 6, 7 розділу Б ПН, є обов’язковими реквізитами, а значить, помилки в них можуть бути предметом претензій податківців. І якщо за допомогою останнього абз. п. 201.10 ПКУ можна відбитися від проблем з помилками у кількості та ціні постачання, то з помилкою в коді УКТ ЗЕД і номенклатурі підтримку доведеться шукати хіба що в суді, та й то успіху ніхто не гарантує (детальніше див. с. 3). Тому якщо ви не з сутяг — попросіть постачальника виправити помилку. Зробити це не складно. Згідно з Порядком № 1307 такі помилки виправляються через РК, який, як і у разі виправлення інших помилок, складається за датою їх виявлення. У ньому зазначаються дані постачальника і покупця. Сама помилка виправляється у розділі Б: неправильний запис зазначається також, як його було відображено у ПН, але зі знаком «-» (скажімо, в кількості), а нижче заноситься правильний запис без знака. В результаті ні сума компенсації, ні сума ПДВ не зміняться (розділ А буде порожній), а номенклатура (чи інший із перелічених реквізитів) буде виправлена.

Якщо помилку було допущено в кількості, то допустимий варіант виправлення на різницю: вноситься тільки один запис зі знаком «-» (у разі завищення кількості в ПН) або без знака (у разі заниження кількості в ПН). Такий варіант пропонували податківці в консультації в категорії 107.17 БЗ (діяла до 01.04.2016 р., але принцип змінитися не повинен). Кілька слів про виправлення гр. 8 «Код ставки». Цей реквізит не названий як обов’язковий, але помилка в ньому автоматично призведе до помилки в сумі ПДВ, а це вже матиме наслідки (обов’язковий реквізит). Вважаємо, що виправляти таку помилку слід за таким самим принципом. Інша річ, що в результаті виправлення з’явиться збільшення/зменшення суми ПДВ, а отже, потрібно коригувати і декларацію з ПДВ того періоду, в якому таку ПН було відображено.

Окреме питання — заповнення гр. 1 РК «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується». У старій формі ПН (що діяла до 01.04.2016 р.) такої графи не було. Тому, виправляючи її зараз через РК, до гр. 1 записати нічого.

Податківці пропонують залишати цю графу порожньою (категорія 101.07 БЗ)

Наскільки нам відомо, проблем з реєстрацією таких РК немає (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 4).

Але, як показує практика, проблеми можуть бути і з новими ПН. Якщо замість однієї позиції в номенклатурі потрібно записати дві (чи більше), виникає запитання: який номер присвоїти другому запису (і всім наступним)? Наприклад, замість помилково зазначеного в ПН «Фарба» потрібно внести два записи: «Емаль ПФ-115» та «Емаль ПФ-117». Логічно припустити, що оскільки РК фактично доповнюватиме ПН з помилкою, то другий запис має вноситися з новим номером. Проте, наскільки нам відомо, зареєструвати РК з номером запису, що не фігурує в ПН, неможливо. Тому пропонуємо вносити другий запис (і наступні) з одним і тим самим номером, — з тим, з яким помилковий запис було зазначено в ПН (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 41, с. 33).

За таким же принципом можна виправляти і необов’язкові реквізити розділу Б, якщо маєте на те бажання.

Що стосується відображення такого РК в декларації, то тут усе як завжди: у постачальника він ніяк не відображається, а покупець зможе відобразити НК тільки за датою виписки РК (у разі своєчасної його реєстрації) або за датою реєстрації (якщо РК зареєстрований з порушенням 15-денного строку). Підставою для збільшення НК буде помилкова ПН і виправляючий РК до неї. А тепер проілюструємо, як виправляються помилки в номенклатурі та коді УКТ ЗЕД.