Нумерація рядків у РК до ПН старої форми

Яновська Наталія, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.07 Бази знань*

* Див. на офіційному сайті ДФСУ за посиланням zir.sfs.gov.ua у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


У податкових накладних (ПН), складених до 01.04.2016 р. за старою формою, не було графи «№ з/п».

Тому графа 1 розділу Б нового розрахунку коригування (РК) до такої ПН не заповнюється

Будь-які зміни форм і правил заповнення ПН/РК не проходять для платників без пригод. Особливо часто вони пов’язані з небажанням програмного забезпечення пропускати нові ПН/РК в ЄРПН з тих чи інших причин.

Сьогоднішня ситуація — не виняток. На «гарячу лінію» редакції був шквал дзвінків з приводу нереєстрації РК у зв’язку з неправильним заповненням графи 1 РК «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується».

Важливо (!), що в цій графі ставиться не порядковий номер запису за РК, а номер рядка з ПН (!), що підлягає коригуванню. І якщо, раптом, у ПН, що коригується, не було рядка з таким номером, то РК не проходить реєстрацію.

Нещодавно ми розтлумачили, як бути в ситуації, якщо РК виписується до нової форми ПН і в ньому більша кількість рядків, ніж у ПН, що коригується. Наприклад, у випадку зміни номенклатури передоплаченого товару (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 41, с. 33).

Сьогодні своє слово сказали податківці, але щодо коригування до старої форми ПН, затвердженої наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957, де про нумерацію рядків не було і згадки**. Рішення просте: у такому РК графу 1 розділу Б просто не заповнюйте!

** Щоправда, у передостанньому абзаці роз’яснення контролери дещо захопилися з назвою графи 1 розділу Б податкової накладної (навели назву графи 1 РК), але це дрібниці, суть відповіді всім зрозуміла.

Приклад. Припустимо, що замість товару «А» (за який 10.02.2016 р. було отримано передоплату та виписано ПН) у кількості 1 шт. і вартістю 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.), передомовилися відвантажити товар «Б» у кількості 2 шт. і вартістю 600 грн. (у тому числі ПДВ — 100 грн.).

Тоді РК за новою формою до такої ПН за старою формою слід виписати так, як показано нижче на рисунку.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі