30.05.2016

Подавати фінзвітність держреєстратору тепер немає сенсу

Чи зобов’язані підприємства наразі подавати фінансову звітність держреєстратору?

Ми, як і раніше,* вважаємо, що з 01.01.2016 р. подавати фінансову звітність держреєстратору не потрібно. Хоча ситуація тут не зовсім однозначна. Судіть самі.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 1 - 2, с. 27.

Дійсно, з початку поточного року до Закону про держреєстрацію** було внесено зміни, згідно з якими фінансову звітність про господарську діяльність юридичної особи (крім бюджетних установ) у складі балансу та звіту про фінансові результати держреєстратору передають органи статистики. Причому зробити це вони повинні протягом місяця з дня її отримання ( абзац п’ятий п. 5 ст. 13 Закону про держреєстрацію).

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Але при цьому законодавці, на жаль, забули поправити Закон про бухоблік***. Він, як і раніше, вимагає (див. п. 3 ст. 14) від платників подати держреєстратору фінансову звітність до 1 червня року, наступного за звітним.

*** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-IX.

Виходить, реєстратору потрібні одні й ті самі відомості і від платника, і від органів статистики?

Ні, фінзвітність від платника йому тепер не потрібна. Це випливає з п. 2 ст. 9 Закону про держреєстрацію. У ньому перелічено відомості про юридичну особу, що містяться в ЄДР. Про фінансову звітність там ідеться всього один раз — у п.п. 41. Причому, зауважено, що

фінансову звітність держреєстратор отримує в електронному вигляді з інформаційної системи органів статистики

Тому навіть якщо реєстратор повторно отримає звітність від платника, вносити її дані до ЄДР у нього підстав немає.

Навіщо ж тоді її подавати? Щоб виконати вимоги Закону про бухоблік?

Давайте пригадаємо, звідки «ростуть ноги» в цієї вимоги.

Вимога про подання звітності реєстратору з’явилася завдяки Закону України від 09.02.2006 р. № 3422-IV. Одночасно з цим до чинного на той час переліку відомостей про юридичну особу в ЄДР ( ст. 17 старої редакції Закону про держреєстрацію) законодавець додав нову складову — фінансову звітність. Тобто вимога про подання фінзвітності реєстратору була додана до Закону про бухоблік тільки для того, щоб забезпечити реєстратора необхідними даними. А відповідальним за надходження такої інформації тоді було призначено платника.

Зараз же в новій редакції Закону про держреєстрацію встановлено нового відповідального — органи статистики. Тому вимога п. 3 ст. 13 Закону про бухоблік уже не актуальна. Вона просто має бути скасована. На жаль, наразі це не зроблено.

Але перейматися з цього приводу не варто.

Сенсу подавати фінзвітність реєстратору ми все одно не бачимо. Адже штрафу за її неподання як не було, так і немає

А штраф за ст. 1642 КпАП, який теоретично можна було б притягнути до цієї ситуації, на практиці незастосовний. Усе тому, що карають за цією статтею органи державного фінансового контролю ( ст. 2341 КпАП), а перевіряють вони тільки бюджетників.

Отже, ми переконані: у нинішніх умовах про обов’язок подати звітність реєстратору можна забути! Але вирішувати, звичайно ж, вам.