№43

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2016/№ 43 Інші номери журналу ›
  • Безоплатна передача: податківці не хочуть два ПЗ з ПДВ Лист ДФСУ від 26.04.2016 р. № 9399/6/99-99-15-03-02-15
  • Коли заборгованість можна вважати безнадійною Лист ДФСУ від 17.12.2015 р. № 27022/6/99-99-19-02-02-15
  • Земельний податок: виправляємо помилки у річній декларації Допустити огріхи при заповненні звітності з плати за землю (вказати неправильну ставку чи неактуальний розмір нормативної грошової оцінки землі) може кожен. Ніхто від цього не застрахований. Якщо так сталося, то цей недогляд слід виправити якнайшвидше, адже від вашої оперативності залежатиме розмір штрафів. Про виправлення «земельних» помилок з найменшими втратами читайте далі.
  • Акцизний склад — запитаннячка… Продовжуємо розгляд теми «лівопального» акцизу та його електронного адміністрування*. Сьогодні наведемо тематичну добірку запитань, пов’язаних з акцизними «пальними» складами. Виклад побудуємо за звичною схемою «запитання — відповідь».
  • Коли книга — не бібліотечний фонд: відображаємо правильно Незважаючи на те, що наразі всю інформацію можна отримати в електронній формі в Інтернеті, роль книг у житті людини, як і раніше, залишається значною. Особливо книг на професійні теми, які на відміну від професійних періодичних видань можуть зберігати свою цінність протягом багатьох років. З придбанням таких книг виникає потреба в їх правильному обліку, зберіганні, впорядкуванні, можливо, створенні бібліотеки. Розглянемо, чи завжди необхідно створювати бібліотечний фонд на підприємстві та як відображати професійні видання (книги), що придбаваються, у бухгалтерському та податковому обліку.
  • Збирання вторсировини ФОП групи 3 і РРО Запитання до редакції «мовиться» так: чи має право ФОП — єдиноподатник третьої групи збирати відходи (вторсировину) і чи зобов’язаний він при цьому застосовувати РРО? Поглянемо, як це «діло робиться»…
  • Рекламний тур для працівника турагентства: відрядження чи…? Поважаючі себе турфірми часто відправляють своїх співробітників у рекламні тури. Навіщо? Щоб детально вивчити готелі, екскурсійні та розважальні програми того чи іншого туристичного напряму, оцінити перспективність розробки нових маршрутів, вникнути в місцевий колорит, та й узагалі дізнатися, що чекає туриста на чужій землі. Адже нікому не хочеться купувати «кота в мішку». Як класифікувати такий розвідувальний вояж? Чи можна вважати його відрядженням? Давайте, друзі, з’ясуємо це разом.
  • Запити від фіскалів «у стилі ретро» (чому не збігаються ПДВшні та «прибуткові» показники) Після подання декларацій з податку на прибуток за 2015 рік почастішали запити від податківців з вимогою пояснити розбіжності показників декларації з податку на прибуток і декларацій з ПДВ, поданих за відповідні податкові періоди. Як поводитися платникам при отриманні таких запитів і які можуть бути фіскальні наслідки?
  • Хмари над готівкою скупчуються Готівка — тема делікатна практично для всіх суб’єктів госпдіяльності. На жаль, після кризових струсів банківської системи ці самі суб’єкти часто вважають за краще зберігати свої заощадження не в комерційних банках, а у трилітрових. А такі дії (особливо, коли гроші виводяться із госпобігу) підривають фінансово-банківську систему країни. Звичайно, НБУ не залишається осторонь таких процесів. Сьогодні ми обговоримо черговий з його «готівкових» документів.
  • Календар бухгалтера на червень 2016 року
  • Простій на підприємстві та мобілізовані працівники У травні 2016 року (з 1-го по 31-ше число) на підприємстві оголосили простій не з вини працівників з оплатою в розмірі 2/3 тарифної ставки (окладу). Як оплачувати такий «простійний» період працівникам, які були призвані на службу за мобілізацією в липні 2015 року і на дату оголошення простою ще не стали до роботи? Зберігати їм середній заробіток чи все ж таки оплачувати із розрахунку 2/3 окладу?
  • «Неповний» режим роботи в період служби за мобілізацією Працівника мобілізували в липні 2015 року. Починаючи з цієї дати і до 1 травня 2016 року за період мобілізації йому виплачувався середньоденний заробіток у розмірі 210 грн. На дату мобілізації графік його роботи — 5 робочих днів на тиждень по 8 годин. З 1 травня 2016 року у зв’язку з фінансовими труднощами всіх працівників перевели на неповний робочий тиждень з 4 робочими днями. Як тепер оплачувати період мобілізації працівника: з розрахунку 5- чи 4-денного робочого тижня?
  • Подавати фінзвітність держреєстратору тепер немає сенсу Чи зобов’язані підприємства наразі подавати фінансову звітність держреєстратору?
  • «Прибуткова» декларація – 2015 аграріїв — без штрафів Чи можна сільгосппідприємствам застосовувати норми п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ стосовно помилок у «прибутковій» декларації?
  • Подаємо уточнюючу декларацію між двома граничними строками Підприємство виправило помилку в декларації з податку на прибуток після граничних строків подання такої декларації, але до граничного строку сплати податкових зобов’язань. Які санкції чекають на підприємство?
  • Витрати на проживання за «букінг-документом»: якщо відшкодовуємо, то оподатковуємо! Повернувшись із закордонного відрядження, працівник надав до бухгалтерії звіт. З документів на підтвердження проживання є тільки роздруківка документа про оплату за проживання в готелі з сайта booking.com. Чи можна на підставі цього документа відшкодувати працівнику вартість проживання чи для цього обов’язково потрібний рахунок з готелю?
  • Податок на прибуток у пільговиків «Інвалідне» підприємство (пільговики з податку на прибуток) отримує дохід від депозиту, але загальний збиток перекриває цей дохід. Чи потрібно сплачувати податок на прибуток?
  • ПЗ з ПДВ при розрахунках з використанням акредитива Коли у продавця виникають ПЗ з ПДВ, якщо розрахунки за товар здійснено з використанням акредитива?
  • Як змусити мозок працювати Вже майже літо. Свята тільки-но відлунали. Думки або ніжаться на морі, або кружляють десь високо-високо в горах, разом з орлами… і все, що внизу, лише цяточки, цяточки, цяточки: робота, завдання, проблеми. Однак від них нікуди не втекти. Повернути свої думки на грішну землю, змусити мозок ефективно працювати, взятися за роботу — це не мантри, які треба бубнити під ніс, але мета нашої розмови. Почнемо!
  • З 1 червня ЄСВ-звітність — за новим порядком Мінфін наказом від 11.04.2016 р. № 441 виклав у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.
  • Операції на валютному ринку: є послаблення Правління Нацбанку постановою від 24.05.2016 р. № 331 спростило порядок видачі дозвільних документів на здійснення операцій з іноземною валютою.
  • Де місце зіпсованим товарам у «алко-тютюнових» звітах? ДФСУ у листі від 05.05.2016 р. № 4626/к/99-99-12-01-01-14 наголошує, що обсяги зіпсованих, знищених, втрачених товарів відображаються в колонці 7 «Примітки» звітів № 1-РА та № 1-РТ із відповідними поясненнями.
  • До уваги платників ЄП групи 4! ДФСУ у листі від 27.04.2016 р. № 14988/7/99-99-12-03-05-17 нагадує, що для перебування на єдиному податку групи 4 (так званий сільгосп-ЄП) потрібно: мати у наявності земельні ділянки відповідного призначення; частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік не повинна бути меншою 75 %; подати до контролюючих органів загальну та звітні декларації з додатками.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі