Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка для заповнення АН

Капустянський Андрій, податковий експерт
Підбиваючи підсумки написаному у присвячених акцизним накладним (АН) попередніх матеріалах, для вашої зручності згрупуємо відомості, необхідні для заповнення та реєстрації в ЄРАН АН (і РК), у наведених нижче таблицях.

Таблиця 1. Загальні правила оформлення АН

Вид критерію

Опис, вимоги до заповнення, реєстрації

Підстава

Нормативний документ

Наказ Мінфіну від 25.02.2016 р. № 218

п. 231.2 ПКУ

Форма АН

Тільки електронна

п. 231.1 ПКУ

Реєстрація в ЄРАН

Реєструють усі АН без винятку, у тому числі виписані:

— на платників «ЛП-акцизу» (тип причини — «0»);

— на неплатника (тип причини — «1»);

— на самого себе (типи причин «3» — «5»);

— за пільгованими і нульовими (тип причини — «2») операціями.

АН має бути зареєстрована протягом 15 днів, що настають за днем реалізації, інакше — штрафи за ст. 1202 ПКУ (ср. ). До речі, штрафи застосовуються за несвоєчасну реєстрацію будь-яких АН, у тому числі виписаних на «себе» і неплатників

п. 1 розд. ІІ Порядку № 218;

пп. 231.1, 231.3 ПКУ

Умова для реєстрації АН

Наявність обсягу реєстраційного ліміту для пального, що відповідає конкретному коду УКТ ЗЕД, обчисленого згідно зі спеціальною формулою (∑АНакл)

п. 232.3 ПКУ

Момент виписки АН

Загальне правило: у день реалізації пального* (при кожній повній або частковій реалізації).

АН при відпуску пального через АЗС/АГЗС складається в день відпуску пального через автозаправні колонки на таких станціях, незалежно від того, коли відбувся перехід права власності на пальне, що відпускається. АН на пальне для власних потреб платника повинні складатися в день передачі (відпуску, відвантаження) пального на свої цілі.

АН за щоденними підсумками операцій. Вона може бути складена (окремо за кожним УКТ ЗЕД) у разі реалізації пального за готівку кінцевим споживачам, що не є платниками «ЛП-акцизу», розрахунки за які здійснюються через касу/РРО або через банківську установу, або платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок особи, яка реалізує пальне).

Виняток із правила зведена АН.

Зведена АН може складатися:

— при безперервному постачанні** пального не пізніше останнього дня місяця на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця;

п. 231.3 ПКУ

на загальний обсяг втраченого протягом місяця пального за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД — не пізніше останнього дня звітного місяця.

При витрачанні пального на власні потреби зведена АН формально складатися не може! (Цей момент слід пам’ятати, щоб не потрапляти під штрафи за несвоєчасну реєстрацію «власно-потребних» АН.)

* Фіскали в БЗ (категорія 116.13.03) днем реалізації вважають день передачі (відпуску, відвантаження) пального, що зазначається в первинних документах, — незалежно від того, коли відбулася оплата або перехід права власності, отримання його покупцем.

** «Безперервним постачанням» вважається забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості контрагентам отримувати пальне в будь-який час доби і будь-який день конкретного місяця.

Мова АН

Тільки українська

п. 4 розд. І Порядку № 218

Обсягові (вагові) показники

Заповнюються в літрах, приведених до t 15 °C. Крім того, в АН зазначається також вага пального в кг (але ПКУ цей реквізит АН не відніс до обов’язкових). Обидва показники (і в «л», і в «кг») заповнюються з округленням до 2-х знаків після коми

п. 4 розд. І Порядку № 218

Нумерація

Скрізна нумерація (протягом року), номер не може починатися на нуль. Дублювання номерів не допускається.

Відокремлені підрозділи застосовують номери із заповнюваною дробовою частиною (див. нижче — у табл. 2)

пп. 6 і 7 розд. І Порядку № 218

Операції для виписки АН

Усі операції, пов’язані з «відходом» пального від платника, тобто не тільки операції з реалізації пального, а й витрачання його на власні потреби, списання його у зв’язку з різними втратами. Сюди входять і операції, що не обкладаються акцизом

п. 231.3 ПКУ

Помилки

Помилки бажано виправляти в обов’язкових реквізитах АН:

а) порядковий номер АН;

б) дата складання АН;

в) повне або скорочене найменування юридичної особи або П. І. Б. фізичної особи, яка реалізує пальне та зареєстрована платником «ЛП-акцизу»;

г) код ЄДРПОУ (для юросіб) або реєстраційний номер облікової картки платника (для фізосіб) податків особи, яка реалізує пальне, і отримувача пального;

ґ) повне або скорочене найменування юрособи або П. І. Б. фізособи, зареєстрованої як платник податків, — отримувача пального;

д) код товарної підкатегорії відповідно до УКТ ЗЕД (графа 1 АН);

е) опис пального згідно з УКТ ЗЕД (графа 2 АН);

є) обсяг пального в літрах, приведених до t 15 °C (графа 4 АН).

Крім того, фіскали вважають, що в АН обов’язково має бути коректно (!) заповнений і показник ваги пального в кг (графа 3 АН). Виправляти чи ні помилки в «необов’язкових» кг, коли літри зазначені правильно, вирішуйте самі

п. 231.1 ПКУ

Таблиця 2. Реквізити «шапки» АН (РК)

Найменування реквізиту АН (РК)

№ з/п та нормативу

Не надається отримувачу пального (тип причини)

Зазначається тип причини:

«— АН надається отримувачу пального (платнику «ЛП-акцизу»);

«— отримувач не є платником «ЛП-акцизу» (кінцевий споживач і суб’єкти господарювання відсутні в Реєстрі платників «ЛП-акцизу»);

«— відвантаження на умовах, установлених ст. 229 ПКУ (як сировина — за нульовою ставкою);

«— власне споживання;

«— втрачене пальне (п. 216.3 ПКУ) — унаслідок форс-мажорів або в межах нормативних втрат у порядку, визначеному КМУ;

«— втрачене пальне в усіх інших випадках (п. 214.7 ПКУ)

п. 4 розд. ІІ Порядку № 218

Дата складання

Заповнюється цифрами в такій послідовності: день місяця (дві цифри), місяць (дві цифри), рік (чотири цифри). Коми та інші розділові знаки в даті складання АН (РК) не проставляються!

п. 5 розд. І Порядку № 218

Порядковий номер

Порядковий номер АН (РК) повинен містити тільки цифрові значення (не повинен містити літер чи інших символів).

Номер складається з двох частин:

у першій частині (до знака дробу) проставляється порядковий номер;

у другій частині (після знака дробу) проставляється код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу юридичної особи або код внутрішнього кодифікування, прийнятого юридичною особою, зазначений у графі «Код пункту реалізації» пункту 5 «Відомостей про пункти (склади, комплекси, станції, інші об’єкти) з реалізації пального» заяви за формою № 1-АКП (заява про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального).

У першій частині порядкового номера АН (РК, Заявки*) зазначається цифровий номер, що відповідає послідовному номеру складеної АН (РК, Заявки).

Порядковий номер АН (РК, Заявки) не може починатися на «0».

У клітинках порядкового номера АН (РК), що не заповнюються, у тому числі в разі, якщо документи складаються самим платником і дані філії або структурного підрозділу не заповнюються, нулі, прокреслення та інші знаки або символи не проставляються!

п. 6 розд. І Порядку № 218

* Заявка на поповнення (коригування) залишків пального. Її порядок заповнення також регулюється Порядком № 218, а її форму затверджено цим самим наказом.

Особа, що реалізує пальне

В АН (РК) зазначаються основні реквізити особи (платника податку), що реалізує пальне:

— для юридичної особи — найменування та код ЄДРПОУ;

— для фізичної особи — прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (серія та номер паспорта зазначаються фізичними особами — підприємцями, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта)

п. 8 розд. І Порядку № 218

Особа — отримувач пального

Основні реквізити юр- або фізособи (платника «ЛП-акцизу») — отримувача пального в АН (РК) зазначаються ті самі, що і для «реалізатора» (див. вище).

Реквізити отримувача не зазначаються при складанні АН (РК) у випадку:

— реалізації отримувачам, які не є платниками «ЛП-акцизу» (кінцевим споживачам і суб’єктам господарювання, які відсутні в Реєстрі платників акцизного податку);

— відвантаження палива на умовах, установлених ст. 229 ПКУ;

— відвантаження палива з метою власного споживання;

— втрати пального як у межах, так і понад установлені норми втрат, псування, знищення пального, уключаючи випадки внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин або з іншої причини, пов’язаної з природним результатом, а також через випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання або транспортування такого пального.

В АН (РК), надання якої отримувачу пального не передбачено, в рядку «Особа — отримувач пального» зазначається «Неплатник», а до рядка, де зазначається код ЄДРПОУ або реєстраційний номер платника, вноситься умовний код — «1000000000»

п. 8 розд. І і п. 6 розд. ІІ Порядку № 218

Таблиця 3. Реквізити табличної частини АН

Найменування реквізиту та графа АН (РК)

№ з/п та нормативу

Код товару згідно з УКТ ЗЕД (10 знаків)

(графа 1)

Зазначається 10-значний код товарної категорії УКТ ЗЕД.

В одному документі (АН/РК) може бути зазначено операцію виключно за одним кодом УКТ ЗЕД

п. 7 розд. ІІ Порядку № 218

Опис пального згідно з УКТ ЗЕД

(графа 2)

Заноситься інформація щодо опису коду пального з п.п. 215.3.4 ПКУ

- » -

Обсяг реалізованого пального в кг

(графа 3)

Зазначається інформація про обсяг реалізованого (відвантаженого, втраченого) пального в кілограмах.

Показник може мати тільки додатне значення

- » -

Обсяг реалізованого пального у літрах, приведених до t 15 °C

(графа 4)

Зазначається інформація про обсяг реалізованого (відвантаженого, втраченого) пального в літрах, приведених до температури 15 °C*.

Показник може мати тільки додатне значення

- » -

* У товаросупровідних документах, як і в АН/РК, повинні зазначатися обсяги пального в літрах, приведені до температури 15 °C. Відпущені на АЗС, АГЗС літри пального рахуються як літри, приведені до температури 15 °C.

Таблиця 4. Реквізити РК

Найменування реквізиту

№ з/п та нормативу

1) з «шапки» РК

«Зареєстровано особою, що реалізує пальне» або «Зареєстровано отримувачем пального»

У верхній лівій частині РК у полі навпроти одного з цих реквізитів робиться відповідна позначка «Х» — залежно від того, ким реєструється РК.

Відмітка може бути зроблена тільки в одному з двох полів

п. 7 розд. ІІІ Порядку № 218

Не надається отримувачу пального (тип причини)

Якщо АН не надається отримувачу, то в РК зазначається відповідний з типів причин («1» — «5») — той же, що і в АН (див. вище — у табл. 2). Якщо АН видається отримувачу, зазначається тип причини — «0»

п. 8 розд. ІІІ Порядку № 218

№, дата

1. Номер і дата РК заповнюються аналогічно порядковому номеру і даті складання АН (див. вище, у табл. 2).

2. У РК зазначаються також номер і дата тієї АН, що ним коригується.

Не допускається виправлення за допомогою РК даних у даті складання АН, що коригується, і в її порядковому номері

пп. 5 і 6 розд. І і п. 9 розд. ІІІ Порядку № 218

Особа, що реалізує пальне

Заповнюється так само, як в АН (див. у табл. 2)

п. 8 розд. І Порядку № 218

Особа — отримувач пального

Заповнюється так само, як в АН (див. у табл. 2). Тобто при виписці РК до АН, що не видається отримувачу, у рядку «Особа — отримувач пального» зазначається «Неплатник», а в рядку, де зазначається код ЄДРПОУ/реєстраційний номер платника, проставляється умовний код — «1000000000».

Якщо в АН були неправильно зазначені реквізити отримувача пального, то алгоритм виправлення таких помилок див. у п. 10 розд. ІІІ Порядку № 218 — оформляються «мінусовий» РК і нова АН. У цьому випадку в «мінусовому» РК у реквізитах отримувача зазначаються ті самі неправильні дані, що і в АН

п. 8 розд. І і п. 12 розд. ІІІ Порядку № 218

2) з табличної частини РК

Реквізити табличної частини РК не наводимо, оскільки вони заповнюються аналогічно реквізитам АН (див. табл. 2), тільки у графах 3 і 4, коли коригуються обсяги пального, суми коригувань зазначаються з відповідними знаками: (-) або (+).

У разі неправильного заповнення у графі 1 табличної частини АН реквізиту «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» виправлення здійснюється за алгоритмом, викладеним у п. 11 розд. ІІІ Порядку № 218 — виписується «мінусовий» РК і нова АН. У такому разі в РК зазначається той самий неправильний код товару, а весь його обсяг показується у графах 3 і 4 зі знаком (-)

п. 13 розд. ІІІ Порядку № 218

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі