Теми статей
Обрати теми

Інвентаризуємо касу, грошові кошти та їх еквіваленти

Процедура інвентаризації

Інвентаризації готівки, грошових коштів та їх еквівалентів і бланків документів суворої звітності присвячений п. 6 Положення № 879. Крім того, при проведенні інвентаризації каси доведеться керуватися ще і п. 4.10 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637).

Отже, при проведенні інвентаризації комісія визначає фактичну наявність (п.п. 6.1 розд. III Положення № 879):

— готівки (у національній та іноземній валюті);

— грошових коштів;

— грошових коштів, що перебувають у дорозі;

— грошових документів (оплачених санаторно-туристичних путівок, проїзних квитків, поштових марок тощо);

— цінних паперів (векселів, акцій, інвестиційних сертифікатів тощо);

— бланків документів суворої звітності.

Інвентаризацію краще приурочити до початку або кінця робочого дня, коли в касовій книзі касир підбив підсумки за день і розрахував залишок готівки на початок наступного дня. Але зробити так виходить не завжди. Часто буває, що інвентаризаційна комісія дістається каси в середині дня, а до цього моменту касир може ще не встигнути відобразити в касовій книзі прибуткові та видаткові документи, виписані в день інвентаризації, і скласти звіт касира. Хвилюватися через це, на наш погляд, не варто. Адже для цього у нього є час аж до кінця дня (п. 4.3 Положення № 637). Головне, щоб на кожну операцію з готівкою у касира був підтверджуючий касовий документ.

Інвентаризацію готівки в касі підприємства проводять у такій послідовності:

1. Перед початком інвентаризації касир надає розписку про те, що всі документи здані в бухгалтерію, усі грошові кошти, що надійшли, повністю оприбутковані, а вибулі — списані у витрати. Ця розписка наведена на титульній стороні Акта про результати інвентаризації наявних коштів (детальніше про це трохи пізніше).

2. Комісія підраховує фактичну наявність у касі грошових коштів шляхом повного покупюрного перерахунку всієї готівки.

3. Комісія перевіряє правильність оприбутковування і списання готівкових грошових коштів, а також оформлення касових документів, таких як:

— касова книга (типова форма № КО-4);

— прибуткові касові ордери (типова форма № КО-1), видаткові касові ордери (типова форма № КО-2) і відомості на виплату грошей;

— журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типова форма № КО-3 або № КО-3а);

— реєстри депонованої заробітної плати;

— книги обліку виданих і прийнятих старшим касиром грошей (типова форма № КО-5).

4. Фактичну наявність грошових коштів зіставляють з даними бухгалтерського обліку. Якщо підприємство застосовує РРО, фактичну суму готівки звіряють із сумою, вказаною в денному Х-звіті РРО (у РК і КОРО). Зрозуміло, що фактична сума готівки повинна збігатися із сумою, відображеною в бухгалтерському обліку і підтвердженою касовими документами.

Якщо ж за фактом готівки в касі більше, ніж значиться в обліку, — у наявності надлишок готівкових грошових коштів.

На суму надлишку виписують прибутковий касовий ордер, оприбутковують його у касі і зараховують у дохід підприємства

А ось якщо фактична сума готівки менша за облікову — тоді у вас нестача, яку доведеться стягнути з матеріально відповідальної особи (детальніше про матвідповідальність див. на с. 30).

Окрім готівки, в процесі інвентаризації перевіряють фактичну наявність грошових коштів у дорозі, тобто грошових сум, внесених у каси банків або поштові відділення для подальшого їх зарахування на поточні або інші рахунки підприємства. Для цього суми, що значаться на субрахунках 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті» та/або 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті», звіряють з даними квитанцій установ банку, поштових відділень, копій супровідних відомостей на здачу виручки інкасаторам банку (п.п. 6.2 розд. III Положення № 879).

Інвентаризацію коштів на розрахункових, поточних, валютних та інших рахунках, на акредитивах проводять шляхом звіряння залишків сум за даними бухгалтерського обліку з даними банківських виписок (п.п. 6.3 розд. III Положення № 879).

Грошові документи перевіряють так само, як і готівку: їх фактична кількість повинна збігатися з даними обліку.

Інвентаризацію цінних паперів проводять за окремими емітентами. При цьому в ході інвентаризації цінних паперів у документарній формі встановлюють (п.п. 6.4 розд. III Положення № 879):

— наявність цінних паперів шляхом перерахунку поштучно;

— правильність оформлення і реальність їх вартості, відображеної в балансі;

— повноту і своєчасність відображення в бухобліку доходів від фінансових інвестицій.

Інвентаризація цінних паперів у бездокументарній формі, переданих на зберігання депозитарним установам, полягає у звірянні залишків, відображених на рахунках бухобліку, з даними виписок з рахунків у цінних паперах підприємства, виданих депозитаріями.

Оформляємо результати інвентаризації

Дані інвентаризації каси інвентаризаційна комісія оформляє Актом про результати інвентаризації наявних коштів, форма якого наведена в додатку 7 до Положення № 637.

Цей Акт оформляють у двох екземплярах, його підписують усі члени інвентаризаційної комісії і матеріально відповідальна особа

Один екземпляр Акта передають у бухгалтерію, а другий залишається в матеріально відповідальної особи. В Акті вказують дані про фактичний залишок грошових коштів у касі підприємства, а також їх залишок за даними бухобліку і визначають результат інвентаризації.

Готівку в інвалюті записують в Акт із зазначенням найменування і суми інвалюти, курсу НБУ, що діє на день інвентаризації, суми інвалюти в перерахунку в грошову одиницю України.

Цей запис може бути, наприклад, таким: «Залишок іноземної валюти в касі складає 50 (п’ятдесят) доларів США, що за курсом НБУ (2649,2211 грн. за 100 доларів США) на день складання Акта відповідає 1324 грн. 61 коп.».

А ось якщо вам потрібно оформити результати інвентаризації грошових коштів, грошових документів і бланків суворої звітності, тоді можете скласти один з таких документів:

— Акт про результати інвентаризації грошових коштів, затверджений наказом № 572;

— Акт інвентаризації наявності грошових документів, бланків документів суворої звітності, затверджений наказом № 572;

— Інвентаризаційний опис цінностей і бланків документів суворої звітності (форма № инв-16), затверджений постановою № 241.

В акт інвентаризації грошових документів і бланків документів суворої звітності вносять дані про назву, номер, серію і номінальну вартість проінвентаризованих документів (п.п. 6.1 розд. III Положення № 879). Що стосується цінних паперів, то про них в акті зазначають назву, серію, номер, номінальну і балансову вартість, а також строки погашення (п.п. 6.4 розд. III Положення № 879).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі