09.02.2017

Йди красиво... із сільгоспЄП на загальну систему в середині року

Наше підприємство — платник єдиного податку групи 4. З 2 кварталу 2017 року ми хочемо перейти на загальну систему оподаткування. Чи можемо ми піти з сільгоспЄП в середині року? Що для цього треба зробити і які документи подати податківцям? (Харківська обл.)

Як передбачено п. 299.10 ПКУ, реєстрація платником єдиного податку (ЄП), у тому числі групи 4, є безстроковою. Але за бажання покинути ряди спрощенців все-таки можна. Однією з підстав (але не єдиною!) анулювання реєстрації платника ЄП групи 4 шляхом виключення з реєстру платників ЄП є подання заяви про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів ( п.п. 1 п. 299.10 ПКУ). На підставі такої заяви податківці виключають підприємство з реєстру єдиноподатників в останній день календарного кварталу, в якому подана така заява.

Отже, перше, що вам треба зробити, щоб піти з ЄП групи 4:

не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку 2 кварталу (тобто не пізніше за 21 березня 2017 року) подати заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування

Такий термін подання заяви у разі відмови від спрощеної системи оподаткування передбачений п.п. 298.2.1 ПКУ.

Заяву подають за формою Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затвердженої наказом № 1675 (ср. ). Про своє бажання покинути сільгоспЄП підприємство вказує в полі «5.4. Відмова від спрощеної системи оподаткування» цього документа. Тут же платник податків наводить дату бажаного переходу на загальну систему оподаткування (у нашому випадку — 01.04).

Проте однією заявою справа не обмежується. На момент переходу з сільгоспЄП на загальну систему оподаткування ви вже напевно подасте податківцям декларацію платника ЄП групи 4*. В ній ви задекларуєте ту, що підлягає сплаті, суму ЄП на увесь 2017 рік наперед. Тому, вирішивши покинути ряди єдиноподатників групи 4, доведеться подати уточнюючу декларацію (УД), в якій ви перерахуєте суму ЄП, нарахованого на поточний рік, а саме обнулите суму податку за 2 — 4 квартали 2017 року (про те, як скласти УД, ми розповіли на с. 34).

* Нагадаємо: декларацію на 2017 рік слід подати не пізніше за 20 лютого 2017 року.

І на закінчення хочемо звернути увагу усіх, хто в майбутньому планує йти з групи 4. Якщо ваше підприємство відповідає умовам, встановленим п.п. 3 п. 291.4 ПКУ для перебування в групі 3** платників ЄП, тоді ви можете перейти не на загальну систему оподаткування, а стати третьогрупником. У цьому випадку сільгосппідприємству необхідно:

** Єдиноподатниками групи 3 можуть бути юрособи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких впродовж календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн грн.

— не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу подати заяву за формою з наказу № 1675. У цій заяві треба заповнити поле «5.1. Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування» (чому так — див. с. 28);

— скласти і подати разом із заявою Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за формою, затвердженою наказом № 1675;

— подати УД до Податкової декларації платника ЄП групи 4.

Не заперечують проти відмови від ЄП групи 4 на користь загальної системи оподаткування або ЄП групи 3 і податківці (див. підкатегорію 108.02.06 БЗ).