Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилку в декларації платника сільгоспЄП

Алла Малєєва, податковий експерт
Кажуть, помилка собі на користь — не помилка. Але це правило не працює у разі взаємовідносин з бюджетом. Припустившись помилки один раз, рано чи пізно доведеться віддати державі належне, а іноді і з відсотками (у вигляді штрафів, а подекуди й пені). Давайте розбиратися, як виправляти помилки, допущені при заповненні Податкової декларації платника єдиного податку групи 4, а також чим загрожує підприємству помилка бухгалтера.

Загальні правила самовиправлення

Спершу згадаємо «прописні істини», а саме загальні правила виправлення помилок у податковій звітності.

Отже, якщо помилка в декларації виявлена до закінчення граничного строку її подання за той же звітний період, то самовиправитися можна шляхом подання нової звітної декларації ( абзац шостий п. 50.1 ПКУ). Тобто, якщо говорити стосовно самовиправлення помилок у розрахунку сільгоспЄП, то «свіжу» помилку, виявлену до закінчення граничного строку подання декларації платника ЄП групи 4 (тобто для декларації за 2017 рік — не пізніше за 20 лютого 2017 року), можна виправити за допомогою нової звітної і нової загальної декларацій. Про те, у яких випадках подають звітну, а коли загальну декларацію, ми розповідали на с. 18.

Штрафні санкції платникові сільгоспЄП у цьому випадку не загрожують

Звичайно ж, більше запитань викликає порядок виправлення «старих» помилок, які запросто можуть обернутися для платника податків штрафними санкціями і пенею.

Для самостійного виправлення «старих» помилок п. 50.1 ПКУ пропонує скористатися одним із таких способів:

— подати уточнюючу декларацію (УД);

— відобразити виправлені показники у поточній декларації, яка подається за період, що йде за періодом виявлення помилки.

Давайте розглянемо можливість застосування кожного з цих способів у разі виявлення помилки в раніше поданій декларації платника сільгоспЄП.

Виправлення помилки через УД

У разі самовиправлення через УД податківцям подають:

— за місцезнаходженням платника — уточнюючу загальну УД;

— за місцем розташування земельної ділянки — уточнюючу звітну УД.

Перед поданням УД треба сплатити суму недоплати (за періоди, за які сплинув строк сплати ЄП) і штраф у розмірі 3 % від такої суми ( п.п. «а» п. 50.1 ПКУ).

Зверніть увагу:

в одній УД можуть бути виправлені помилки тільки однієї поданої раніше декларації

Про це говорить п. 1.5 Порядку заповнення податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи (далі — Порядок), розміщеного на офіційному сайті ДФСУ*.

* Порядок можна знайти в розділі «Податки, збори, платежі → Місцеві податки → Єдиний податок для юридичних осіб — сільськогосподарських товаровиробників (ІV група) → Нормативно-правові акти».

До УД мають бути подані Відомості про наявність земельних ділянок, у яких відображають усі наявні на момент подання УД площі (тобто з урахуванням проведених коригувань).

Як правильно заповнити УД?

Перше, про що слід пам’ятати: окрема форма УД не встановлена, тому її оформляють у формі звичайної декларації. При цьому відрізняє УД від поточної декларації позначка в полі «Тип декларації»: «03. Уточнююча загальна» («06. Уточнююча звітна»). Крім того, в УД заповнюють реквізит «з урахуванням уточнень з».

Усі показники основної частини УР за помилковий період заповнюють правильно, тобто так, нібито в них не припустилися помилки.

Для цього «правильні» рядки з помилкової декларації в УД переписують без зміни, в «помилкових» рядках — показують виправлені показники

У результаті в рядку 3 УД буде показана виправлена сума податкових зобов’язань за рік і в розрізі кожного кварталу.

У рядку 4 УД наводять дані про суми сільгоспЄП, нараховані за рядком 3 помилкової декларації.

А ось з порядком заповнення рядків 5 — 8 усе не так однозначно. Річ у тім, що із самої форми декларації, а також п.п. 2.2.4 Порядку випливає, що ці рядки заповнюють так:

рядок 5 (6) — якщо уточнення сталося до закінчення строку сплати податкових зобов’язань за відповідний квартал (наприклад, підприємство в травні 2017 року виправляє помилку в декларації за 2017 рік. У цьому випадку у рядку 5 (6) слід показати суму донарахування (зменшення) податкових зобов’язань за періоди, по яких строк сплати зобов’язань ще не настав, тобто за 2, 3 і 4 квартали 2017 року);

рядок 7 (8) — якщо уточнюють податкові зобов’язання минулих податкових періодів або періодів звітного року, за якими строк сплати минув (наприклад, якщо в травні 2017 року виправляють помилку в декларації за 2017 рік, в рядок 7 (8) потрапить сума заниженого (завищеного) податкового зобов’язання за 1 квартал 2017 року, строк сплати якого вже пройшов).

Проте у форму електронної декларації платника сільгоспЄП в системі ОПЗ закладено інший алгоритм заповнення цих рядків. У рядках 5 (6) УД програма показує різницю між показниками рядків 3 і 4 УД (тобто суму помилки) незалежно від того, сплив чи ні строк сплати податкових зобов’язань в помилковому кварталі. І лише потім, суми зі строком сплати, який сплив, треба перенести в рядок 7 (8).

Якщо в УД виявився заповненим рядок 7, підприємство повинне нарахувати штраф у розмірі 3 % від суми недоплати. Суму штрафу показують в рядку 9 УД

Ну і, нарешті, у разі самовиправлення «старої» помилки, можливо, доведеться сплатити пеню. Суму пені (за її наявності) показують в рядку 10 УД.

Розрахунок пені ведуть згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ. Нагадаємо: якщо ви самостійно виявили помилку і вносите виправлення в раніше подану податкову звітність, то буде працювати так зване правило «90 днів», яке полягає у наступному. Виправитися без нарахування пені можна впродовж 90 днів з дня граничного строку сплати податкового зобов’язання. Якщо ви в цей строк не укладетеся, тоді на суму грошового зобов’язання (включаючи суму штрафу) нараховується пеня за кожен календарний день прострочення сплати, включаючи день погашення, з розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожен такий день ( абзац другий п. 129.4, п. 129.9 ПКУ).

Зверніть увагу! З 01.01.2017 р. в ПКУ встановлено, що у разі самовиправлення пеню розраховують виходячи з нижчої 100 % облікової ставки НБУ, а не 120 %, як це було раніше (до 01.01.2017 р.). У зв’язку з цим сьогодні частенько виникають запитання з приводу нарахування пені за періоди до 01.01.2017 р. Адже до кінця не зрозуміло, як у такому разі рахувати пеню: з розрахунку 100 % річних за увесь період прострочення або за кожен календарний день 2016 року обчислювати виходячи зі 120 %, а за кожен календарний день 2017 року — зі 100 %? Податківці, на жаль, поки відмовчуються. На наш погляд, при нарахуванні пені з нового року слід керуватися вже новими вимогами ПКУ незалежно від того, за який період ми ведемо розрахунок (тобто за 2016 рік пеню рахуємо теж виходячи зі 100 % ставки НБУ). У той же час повинні попередити: не виключено, що податківці виберуть фіскальний підхід і запропонують рахувати пеню за дні 2016 року виходячи зі 120 % ставки НБУ. Тобто за бажання ви можете підстрахуватися і вибрати більше витратний, але й обережніший варіант: ділити пеню на дві частини — за дні до 01.01.2017 р. і дні після цієї дати.

Виправлення через поточну декларацію

Другий спосіб самовиправлення «старих» помилок з п. 50.1 ПКУ — відображення уточнених показників у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, упродовж якого такі помилки були виявлені. У такому разі виправлення помилки супроводжується нарахуванням штрафу у розмірі 5 % від суми недоплати ( п.п. «б» п. 50.1 ПКУ). На суму такого штрафу збільшують загальну суму грошового зобов’язання з податку, і він сплачується разом з «основним» зобов’язанням.

Усе б нічого, але ви, звичайно, пам’ятаєте, що звітність з ЄП групи 4 подають усього один раз на рік. Тому, якщо ви виявите помилку в декларації за 2017 рік, наприклад, у березні поточного року, вам доведеться майже цілий рік чекати подання звітної декларації за 2018 рік. А тим часом «капає» пеня ☹. Напевно, тому

законодавці не передбачили механізм реалізації цього способу самовиправлення помилок у формі декларації платника сільгоспЄП

Тобто помилки минулих років сільгоспники можуть виправляти тільки шляхом подання УД.

До речі, тільки про один можливий спосіб самовиправлення податківці говорять в п. 1.5 Порядку.

З теорією самовиправлення ми з вами розібралися, а тепер для наочності розглянемо приклад.

Приклад самовиправлення через УД

Приклад. У лютому 2017 року підприємство виявило помилку, допущену при складанні податкової декларації платника єдиного податку групи 4 за 2016 рік. Суть помилки в тому, що бухгалтер помилково занизила нормативну грошову оцінку орендованої ділянки багаторічних насаджень площею 50,0000 га. Нормативна грошова оцінка 1 га ділянки з урахуванням індексації складала 50645,35 грн., а в декларації бухгалтером вказана сума 40645,35 грн.

Податкова декларація платника єдиного податку групи 4 за 2016 рік була заповнена таким чином (див. с. 37).

img 1

Після виявлення помилки бухгалтер склала і подала в податковий орган УД до податкової декларації за 2016 рік (див. с. 38).

img 2

Таким чином, у результаті помилки, якої припустилися, підприємство занизило податкове зобов’язання за 2016 рік на суму 2450 грн. (27926,47 грн. - - 25476,47 грн.). Сума заниження по кварталах показана в рядку 7 УД. Тому до подання УД з сільгоспЄП підприємство повинно сплатити штраф (рядок 9 УД) у розмірі 73,50 грн. (2450 грн. х 3 %).

Крім того, у цьому випадку підприємству доведеться сплатити пеню в сумі 44,94 грн. (умовно) (рядок 10 УД).

висновки

  • Для виправленні помилки, виявленої в раніше поданій декларації платника сільгоспЄП, треба подати УД.
  • При заповненні УД «правильні» рядки з помилкової декларації переписують без зміни, в «помилкових» рядках — показують виправлені показники.
  • Якщо в результаті помилки мала місце недоплата сільгоспЄП (заповнено рядок 7 УД), платник податків повинен сплатити штраф у розмірі 3 % суми недоплати, а також пеню (з урахуванням «пільгового» 90-денного строку).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі