Теми статей
Обрати теми

«Злітаємо»/йдемо з ЄП групи 4

Дмитро Костюк, заступник головного редактора
Багато хто вже встиг переконатися, що бути єдиноподатником гр. 4 дуже привабливо. Дуже простий порядок розрахунку податку, подання декларації — лише раз на рік, сплата — чотири рази на рік, та й сама сума єдиного податку не завжди сильно б’є по кишені. Проте іноді платники податків чинять навпаки — йдуть з гр. 4 або за власною ініціативою, або в примусовому порядку. І тут, як завжди, виникають перехідні питання. Їх ми розглянемо в цій статті.

Причини

Причини відходу з ЄП гр. 4 можуть бути різні. Вони можуть бути викликані як об’єктивними, так і суб’єктивними причинами. З перших, судячи з усього, найпоширенішим буде порівняння податкового навантаження з ЄП гр. 3. Розрахунки показують, що сільгоспподаток (навіть після позаторішнього підвищення у 21 раз) таки більш привабливий у порівнянні з ЄП. Проте не виключаємо, що комусь більше до душі платити податок від суми задекларованого доходу, ніж фіксовану суму. Зрозуміло, вибрати цей варіант можна, тільки якщо ви відповідаєте єдиноподатковим критеріям цієї групи.

З іншого боку, цілком вірогідний і перехід на загальну систему. Такий перехід навряд чи може бути викликаний більшою привабливістю загальної системи, швидше тут спрацюють суб’єктивні моменти. Наприклад, не встигли подати вчасно (до 20 лютого) документацію для роботи на ЄП гр. 4 (декларації, розрахунок частки та відомості (довідка)). У такому разі автоматично з 1 січня підприємство вважатиметься загальносистемником. А цілком можливо, минулого року ви просто не змогли «влізти» в 75-відсотковий критерій.

Крім того, не виключений і бюрократичний момент: свого часу податківці всіляко затягували прийом декларацій і відомостей (довідок) на тоді ще ФСП. У результаті багато хто не встиг подати їх до 20 лютого поточного року і «злетів» на загальну систему.

Процедура

Якщо ви вирішили перейти на ЄП гр. 3, то вам доведеться поклопотатися завчасно (зрозуміло, у разі відповідності критеріям роботи на гр. 3). Як відомо, відповідно до п.п. 298.1.4 ПКУ перехід на спрощену систему можливий тільки шляхом подання заяви про застосування спрощеної системи не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Саме на цей підпункт посилаються податківці в консультації БЗ 108.02.06, тобто розглядають цю процедуру не як зміну групи, а як перехід на ЄП гр. 3. Складається враження, що податківці не вважають гр. 4 повноцінною спрощеною системою, незважаючи на чітку класифікацію п. 291.4 ПКУ. Чисто практично це важливо під час заповнення заяви про застосування спрощеної системи: за підходом податківців у заяві треба заповнювати ряд.5.1, а отже, потрібно подати ще й Розрахунок доходу за попередній календарний рік (водночас суворо формально — це перехід з однієї групи до іншої, що передбачено в п.п. 298.1.5 ПКУ, і за таким підходом заповнювати треба ряд. 5.2 заяви). Але це не єдиний нюанс.

У багатьох постає питання:

а чи можна залишити групу 4 в середині року?

Податківці говорять: так, можна, у тому числі на ЄП гр. 3. Як бачимо, податківців анітрохи не бентежить друге речення першого абзацу п.п. 298.1.4 ПКУ. Нагадаємо: у ньому сказано, що перейти на спрощену систему оподаткування можна тільки один раз упродовж календарного року. Тобто тут податківці трохи суперечать самі собі: з одного боку, вони говорять, що ця процедура не зміна групи, а саме перехід на спрощену систему, з іншого — не бачать перешкод у забороні на такий перехід понад один раз на рік.

Причому піти з ЄП гр. 4 в середині року можна і на ЄП гр. 3, і на загальну систему. У першому разі, окрім заяви на застосування спрощеної системи (і Розрахунку), треба подати ще й УР до декларації платника ЄП гр. 4, у другому — УР і заяву про відмову від застосування спрощеної системи. І це цілком логічно, адже в цій декларації податкові зобов’язання декларуються наперед. Тому квартали, які не будуть охоплені гр. 4, треба «викинути» із загальної суми податку.

Єдиний нюанс — перейти на ЄП гр. 3 і на загальну систему в середині року можна тільки з початку кварталу (1 квітня, 1 липня, 1 жовтня). Детальніше див. с. 47.

А ось якщо вам довелося перейти на загальну систему з початку року, то тут ніяких дій не треба. Просто не подавайте документацію для роботи на ЄП гр. 4 в обумовлений строк (20 лютого).

Перший звітний період

Для тих, хто перейшов на гр. 3, особливих питань немає. ПКУ встановлює для них квартальний звітний період, тому першу декларацію на гр. 3 вони подадуть за той квартал, з якого перейшли на гр. 3.

З тими, хто перейшов на загальну систему, трохи складніше. Як відомо, виробники сільгосппродукції згідно з п. 137.4 ПКУ можуть вибрати специфічний період — з 1 липня минулого року по 30 червня поточного*. І тут постає питання: наскільки його можна застосовувати після 01.01.2017 р.?

* Зрозуміло, у разі відповідності критеріям другого абзацу п.п. 137.4.1 ПКУ — дохід від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік має перевищувати 50 відсотків загальної суми доходу.

Річ у тому, що цей специфічний період застосовується виробниками сільгосппродукції, визначеної в ст. 209 ПКУ. Ця стаття встановлювала спецрежим з ПДВ для сільгоспвиробників, але з 01.01.2017 р. вона не працює! Тобто, строго кажучи, посилання «мертве»!

Невже з 01.01.2017 р. специфічного періоду вже немає?!

Ми б не стали робити такі поспішні висновки.

По-перше, задумка законодавця цілком очевидна: він хотів дати можливість аграріям звітувати після збору врожаю. Причому п. 137.4 ПКУ викладений у новій редакції саме з 01.01.2017 р., тобто одночасно зі скасуванням ст. 209 ПКУ. Отже, законодавець, коригуючи п. 137.4 ПКУ, мав на увазі, що специфічний період таки існує.

По-друге, визначення сільгосппродукції є в п.п. 14.1.234 ПКУ (для цілей застосування ЄП гр. 4), а також у Законі № 1877 (для цілей підтримки сільського господарства). Але навряд чи цими визначеннями слід користуватися, адже посилання саме на ст. 209 ПКУ. Тому ми вважаємо, що законодавець, діючи при доброму розумі й у притомному стані, припускає, що застосовувати потрібно саме перелік продукції, зазначений у ст. 209 ПКУ. Так, сам спецрежим з ПДВ не працює, але ми застосовуватимемо не норми ст. 209 ПКУ, а виключно перелік, зазначений у ній.

Отже, ми вважаємо, що специфічний сільгоспперіод існуватиме й далі. Тому постає наступне питання:

за який період подавати першу декларацію?

Як правило, на загальну систему «злітають» з 1 січня. Тут можливі варіанти.

1. Якщо ви вирішили застосовувати звичайний звітний період (нагадаємо, що застосування специфічного сільгоспперіоду — це право, а не обов’язок) або не вписалися в 50-відсотковий критерій з другого абзацу п.п. 137.4.1 ПКУ, а отже, не маєте права застосовувати спецсільгоспперіод, то особливих питань немає: ви будете річником, а перший період розпочинатиметься з 1 січня. Податківці прирівнюють тих, що перейшли зі спрощеної системи на загальну, до зареєстрованих упродовж року (знову створених) (підкатегорія 102.12 БЗ, лист ДФСУ від 31.08.2016 р. № 18892/6/99-99-15-02-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 81, с. 4).

2. Якщо ви вирішили застосовувати специфічний сільгоспперіод, то відразу на нього перейти не вийде. Податківці вважають, що вам слід подати першу декларацію з податку на прибуток за період з 1 січня по 30 червня поточного року, а починаючи з 1 липня можна застосовувати специфічний річний податковий період, який розпочинається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року (БЗ 102.23.01 була чинна до 01.01.2017 р., але підхід помінятися не повинен).

Аналогічно слід діяти, якщо ви переходите на загальну систему в середині року. Наприклад, якщо хочете і можете застосовувати спецперіод і покидаєте ЄП гр. 4 з 1 липня, то відразу ж можете його використати.

Перехідні угоди

У разі переходу з ЄП гр. 4 на ЄП гр. 3 навряд чи можна говорити про появу подвійного оподаткування або неоподаткування взагалі жодного разу так званих перехідних угод (коли перша подія була на одному податку, а завершальна — на іншому). Просто ми маємо справу з різними принципами нарахування податків: в одному випадку об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь, в іншому — отримані кошти, включені в дохід.

Наприклад, якщо плата за продані товари надійшла на ЄП гр. 4, а відвантаження — на ЄП гр. 3, то навряд чи можна сказати, що ця операція «ухилилася» від оподаткування, адже з неї був сплачений сільгоспподаток. За іншої ситуації, коли на ЄП гр. 4 товар був відвантажений, а оплата надійшла вже на гр. 3, отримані кошти доведеться включити в дохід і сплатити з них єдиний податок.

Але навряд чи це можна назвати подвійним оподаткуванням, швидше такими є правила оподаткування

Цікавий нюанс з поворотною фіндопомогою. Як відомо, до складу доходу єдиноподатника не включаються суми фіндопомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої впродовж 12 календарних місяців з дня її отримання. Поспішаємо застерегти від аналогії з ситуацією, коли платник переходить із загальної системи на єдиний податок і має перехідну ПФД (12-місячний термін з якої закінчується вже на ЄП гр. 3). Нагадаємо, податківці дозволяли не включати її в дохід — ніби її було отримано не на ЄП* (хоча консультацію і скасовано (БЗ 108.01.02), стосовно цього ПКУ не помінявся). У нашій ситуації не можна провести аналогію із цією консультацією — адже фіндопомогу було отримано на спрощеній системі, тому якщо 12-місячний термін збігає на ЄП гр. 3 і її не повернено, її доведеться оподаткувати єдиним податком.

* Безумовно, ця позиція на руку платникам податків, але все-таки є суперечливою (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 44, с. 23).

У разі переходу з ЄП гр. 4 на загальну систему відбувається приблизно теж саме: немає сенсу говорити про подвійне оподаткування або неоподаткування взагалі, швидше це різні принципи розрахунку податку.

Єдине, на що хотілося б звернути увагу, — п.п. 140.5.12 ПКУ. У ньому сказано, що фінансовий результат періоду збільшується на суму доходу, отриманого як плата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Ця різниця стосується тих, хто, перейшовши на загальну систему, розраховує різниці (або високодохідник, або малодохідник, але добровільно вирішив розраховувати різниці). Строго формально цей пункт підходить до нашого переходу. Проте, по суті, у ньому явно мався на увазі перехід з ЄП гр. 3 на загальну систему, адже тоді дійсно операція пройде повз податків. У нашому ж випадку податок (на гр. 4) буде сплачений. Тому вважаємо, що цей пункт застосовуватися не повинен. Проте для цілковитої впевненості хотілося б підтвердження у консультації податківців.

І останній момент. Він стосується визначення балансової вартості основних засобів і нематеріальних активів. Податківці вважають, що колишні єдиноподатники, що перейшли на загальну систему, балансову вартість ОЗ і НМА для податкової амортизації беруть на дату такого переходу за правилами бухобліку (БЗ 102.05). У цій консультації не уточнюється, на якій групі ЄП був спрощенець. Вважаємо, що цей підхід справедливий у тому числі і для колишніх єдиноподатників гр. 4.

висновки

  • Щоб перейти з ЄП гр. 4 на ЄП гр. 3, треба подати заяву на застосування спрощеної системи за 15 днів до початку наступного календарного кварталу.
  • Податківці не проти того, щоб підприємства переходили з ЄП гр. 4 на ЄП гр. 3 або загальну систему в середині року.
  • Якщо ви «злетіли» з ЄП гр. 4 з 1 січня, то відразу ви не зможете застосувати специфічний сільгоспперіод. Спочатку слід подати декларацію за період з 1 січня по 30 червня поточного року, а починаючи з 1 липня можна застосовувати спецсільгоспперіод.
  • Вважаємо, що п.п. 140.5.12 ПКУ задуманий для переходу з ЄП гр. 3 на загальну систему і не стосується переходу з ЄП гр. 4 на загальну систему. Проте краще дочекатися офіційних роз’яснень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі