Теми статей
Обрати теми

Строки подання Звіту про використання коштів

Редактор Наталія Вороная і податковий експерт Наталія Чернишова

Строки подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт** (далі — Звіт), установлені пп. 170.9.2 і 170.9.3 ПКУ. Вони залежать від того, у якій формі видавався аванс: готівкою чи в безготівковій формі. Розкладе все по поличках таблиця на с. 48.

** Форму Звіту затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841.

Строки подання Звіту

Мета видачі авансу

Форма видачі авансу

у готівковій формі

у безготівковій формі для використання із застосуванням корпоративних платіжних карток та платіжних документів*

розрахунки здійснювалися готівкою, знятою з платіжних карток

розрахунки здійснювалися в безготівковій формі

Строк подання Звіту

Для покриття витрат на відрядження

До закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому працівник завершує відрядження

(п.п. «а» п.п. 170.9.2 ПКУ)

До закінчення 3-го банківського дня після завершення відрядження

(п.п. «а» п.п. 170.9.3 ПКУ)**

Не пізніше 10 днів після закінчення відрядження (до 20 банківських днів*** за наявності поважних причин) (п.п. «б» п.п. 170.9.3 ПКУ)

Для вирішення виробничих (господарських) питань у відрядженні

До закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому працівник завершує відрядження

(п.п. «а» п.п. 170.9.2 ПКУ)

До закінчення 3-го банківського дня після завершення відрядження

(п.п. «а» п.п. 170.9.3 ПКУ)**

Не пізніше 10 днів після закінчення відрядження (до 20 банківських днів*** за наявності поважних причин) (п.п. «б» п.п. 170.9.3 ПКУ)

Для виконання окремих цивільно-правових дій (вирішення виробничих (господарських) питань)

До закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому працівник завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок роботодавця, який видав кошти під звіт (п.п. «б» п.п. 170.9.2 ПКУ)

* Під платіжними документами слід розуміти перелічені в п.п. 170.9.3 ПКУ дорожні, банківські або іменні чеки, інші платіжні документи.

** На нашу думку, зазначені строки не застосовують у разі перерахування авансу на відрядження на особисту картку працівника (аргументацію див. під таблицею).

*** Строк подання Звіту може бути продовжено роботодавцем для з’ясування питань про виявлені розбіжності між відповідними звітними документами.

Цікавий момент виникає при видачі авансу на відрядження в безготівковій формі шляхом перерахування на особисту (зарплатну) картку працівника. На нашу думку, у цьому випадку слід орієнтуватися на загальні строки подання Звіту, встановлені п.п. 170.9.2 ПКУ, тобто 5 банківських днів із дня закінчення відрядження. Адже ПКУ не містить спеціальних норм, що встановлюють строки подання Звіту в разі перерахування грошових коштів на відрядження на особисту платіжну картку працівника.

Проте фіскали із цього приводу висловлювалися інакше. Зокрема, у листі ДПСУ від 06.02.2012 р. № 2292/6/23-50.0214 вони зазначали, що дія п.п. 170.9.3 ПКУ поширюється як на випадки, коли у відрядженні використовується корпоративна платіжна картка, так і на випадки використання працівником особистої картки. Тобто, керуючись їх логікою, якщо під час службового відрядження працівник отримував готівку із застосуванням особистого спеціального платіжного засобу, то він повинен надати Звіт до закінчення 3-го банківського дня після завершення відрядження. Ми вважаємо таку точку зору хибною.

Ще одне спірне роз’яснення фіскалів наведено в категорії 103.17 БЗ*. На їхню думку, якщо працівник використовував корпоративну платіжну картку при закупівлі товарів для потреб підприємства, він зобов’язаний подати Звіт у строки, установлені п.п. 170.9.3 ПКУ. А саме: протягом 3 банківських днів у разі оплати готівкою, знятою з корпоративної платіжної картки, і 10 (20) днів при оплаті в безготівковій формі.

* База знань, розміщена на офіційному сайті ДФСУ: http://zir.sfs.gov.ua.

На наш погляд, ці строки працюють тільки при здійсненні закупівлі товарів (робіт, послуг) у відрядженні. У всіх інших випадках потрібно керуватися строком, установленим п.п. 170.9.2 ПКУ, — 5 банківських днів. Такий висновок випливає з положень пп. «а» і «б» п.п. 170.9.3 цього Кодексу. Нагадаємо: основною умовою застосування строків подання Звіту, визначених цими підпунктами, є використання корпоративної платіжної картки працівником під час службового відрядження.

І, нарешті, скажемо про подання Звіту у разі, коли аванс на відрядження або на госппотреби не видавався, а працівник здійснював витрати за рахунок власних коштів (з подальшим відшкодуванням). Одразу зазначимо:

якщо аванс не видавався, то зазначені вище строки не є обов’язковими для застосування

Проте податківці (див. консультацію в категорії 109.15 БЗ) наполягають на тому, що Звіт і в такій ситуації треба подавати у визначені законодавством строки (тобто в ті самі, що і для працівників, забезпечених авансами). Хоча самі тут же констатують: законодавство встановлює строк подання Звіту саме за отримані на відрядження або виконання цивільно-правових дій кошти. У зв’язку з цим жодні санкції працівнику, який «порушив» строк подання Звіту, або його роботодавцю не загрожують.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі