Теми статей
Обрати теми

Оподаткування цивільно-правових договорів

Редактор Наталія Вороная і податковий експерт Наталія Чернишова

Нерідко суб’єктам господарювання у процесі своєї діяльності доводиться укладати цивільно-правові договори (далі — ЦПД) з фізичними особами, які не є суб’єктами підприємництва (про відмінності між цивільно-правовим і трудовим договорами див. на с. 102). При цьому пам’ятайте: винагорода, що виплачується фізособі за ЦПД, не є заробітною платою. Тому для неї діє особливий порядок оподаткування. Розглянемо його в таблиці нижче.

Оподаткування цивільно-правових договорів

№ з/п

Вид ЦПД

ЄСВ

ПДФО

ВЗ

база справляння

ставка внеску

база оподаткування

ставка податку

база оподаткування

ставка збору

1

Договір підряду

Сума винагороди за ЦПД у межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ1

22 % — для звичайних підприємств і самозайнятих осіб;

5,3 % — для підприємств всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ і УТОС2

Сума винагороди за ЦПД3

18 %

Сума винагороди за ЦПД

1,5 %

2

Договір про надання послуг

3

ЦПД, крім договорів на виконання робіт (надання послуг)

Х4

Х

1 Нагадаємо, що розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ визначений п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464 і дорівнює 25 розмірам ПМПО, установленого законом на відповідний місяць. У 2017 році розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ становить:

— з 01.01.2017 р. по 30.04.2017 р. — 40000 грн.;

— з 01.05.2017 р. по 30.11.2017 р. — 42100 грн.;

— з 01.12.2017 р. по 31.12.2017 р. — 44050 грн.

2 Якщо в них кількість працівників-інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих і фонд оплати праці таких інвалідів — не менше 25 % суми витрат на оплату праці (п. 6 розд. ІІІ Інструкції № 449).

3 Зверніть увагу: до доходів, отриманих у вигляді винагороди за ЦПД, ПСП не застосовують.

4 До бази нарахування ЄСВ винагорода за ЦПД потрапляє тільки в тому випадку, якщо такий договір передбачає виконання робіт або надання послуг. Якщо договір не має ознак ЦПД, за яким виконуються роботи або надаються послуги (наприклад, договір оренди), то на суму винагороди за таким договором ЄСВ не нараховують (див. роз’яснення в категорії 301.03 БЗ).

Зверніть увагу: якщо строк виконання робіт (надання послуг) за ЦПД перевищує календарний місяць, для порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ винагороду ділять на кількість місяців, за які її нараховано (ч. 2 ст. 7 Закону № 2464, п.п. 4 п. 3 розд. IV Інструкції № 449).

Також зауважте: якщо ЦПД укладено з працівником підприємства, ЄСВ за базовий період нараховують на суму сукупного доходу найманого працівника (зарплата, винагорода за ЦПД, лікарняні, декретні) незалежно від виду виплат (у межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ).

Крім того, якщо працівник виконує роботу (надає послуги) за ЦПД за основним місцем роботи і при цьому база нарахування ЄСВ з урахуванням винагороди за таким ЦПД менше розміру МЗП, ЄСВ розраховують виходячи з мінімальної бази нарахування цього внеску (див. роз’яснення, наведене в категорії 301.04.01 БЗ). Детальніше про сплату ЄСВ з МЗП див. на с. 10.

Теги ЦПД
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі