Теми статей
Обрати теми

Документи для неоподаткування доходів підприємців

Редактор Наталія Вороная і податковий експерт Наталія Чернишова

З тексту укладеного з фізичною особою договору повинно чітко простежуватися, діє така особа як звичайний громадянин чи як підприємець. Адже від цього залежить оподаткування виплачуваного йому доходу.

Якщо ви уклали договір із звичайною фізособою (тобто в договорі нічого не зазначено про її підприємницький статус), то виплачувані їй доходи оподатковуйте за загальними правилами, установленими ПКУ і Законом № 2464 для фізосіб.

Ваш контрагент — підприємець? Тоді ПДФО, ВЗ і ЄСВ з виплачуваного підприємцю доходу вам утримувати (нараховувати) не потрібно. Проте

підприємницький статус контрагента має бути підтверджено документально

Як? Дивимося таблицю.

Документи, що підтверджують підприємницький статус

Підприємці

Підтвердний документ

Для неутримання ПДФО і ВЗ

Загальносистемники

ПДФО не утримують, якщо підприємець надасть копію документа, що підтверджує його держреєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності (п. 177.8 ПКУ, консультація в категорії 104.12 БЗ). Тобто ФОП повинен надати копію витягу або виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР).

Ці самі документи підтвердять і можливість не утримувати ВЗ (див. консультацію в категорії 132.05 БЗ)

Єдиноподатники

Для неутримання ПДФО (п.п. 165.1.36, п. 177.9, п.п. 2 п. 297.1 ПКУ) достатньо на дату виплати доходу перевірити наявність відомостей про підприємця-єдиноподатника в Реєстрі платників єдиного податку, розміщеному на сайті ДФСУ: www.sfs.gov.ua/rpep. Ви можете підстрахуватися і роздрукувати для себе інформацію з Реєстру.

Зверніть увагу: у консультації з категорії 107.12 БЗ про необхідність отримання паперової копії витягу з цього Реєстру контролери не говорили. І хоча ця консультація з 01.01.2017 р. втратила чинність, вважаємо, думка фіскалів з цього питання не змінилася.

Нагадаємо, що єдиноподатники не є платниками ВЗ (п.п. 165.1.36, п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тому наявність відомостей про ФОП у Реєстрі платників єдиного податку є достатньою підставою і для неутримання ВЗ

Для ненарахування ЄСВ

Загальносистемники

Виходячи з положення ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, для ненарахування ЄСВ достатньо переконатися, що роботи/послуги, які виконуються/надаються підприємцем, відповідають відомостям, відображеним у ЄДР. Перевірити ці дані можна на сайті Мін’юсту: usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch. Проте податківці вважають, що цього недостатньо, і наполягають на наявності копії виписки з ЄДР із зазначенням основних видів діяльності (див. консультацію в категорії 301.10 БЗ)

Єдиноподатники

Зверніть увагу: при нарахуванні (виплаті) доходу від здійснення підприємницької діяльності ФОП, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія* (незалежно від системи оподаткування), суб’єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, зобов’язаний утримати ПДФО. Таку вимогу встановлено п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

* Перевірити, чи перереєструвався ФОП на підконтрольній Україні території, можна на сайті Мін’юсту: usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

Нагадаємо: під тимчасово окупованою територією розуміється територія окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, визначена відповідно до постанови Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» від 17.03.2015 р. № 254-VIII, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Перелік таких населених пунктів визначено в додатку 1 до розпорядження КМУ від 07.11.2014 р. № 1085-р.

Оскільки нарахування та сплату ВЗ здійснюють у такому самому порядку, що й ПДФО (п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), з доходу ФОП, зареєстрованого на окупованій території, також необхідно утримати ВЗ.

Що стосується ЄСВ, то законодавчі акти не зобов’язують суб’єкта господарювання нараховувати цей внесок на доходи ФОП (звичайно, якщо виконано інші умови для його ненарахування), незалежно від місця реєстрації підприємця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі