08.06.2017

Помилка в довідковому рядку додатка Д5

«Підкажіть, будь ласка, чи можу я зробити уточненку за додатком Д5 через те, що просто не виділила одну податкову накладну в рядку «...у тому числі: придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів»? Чи це можна зробити додатком Д1?»

Одразу зазначимо: помилка, про яку йдеться в запитанні, допущена в таблиці 2 додатка Д5, а отже, у цьому додатку повинна бути виправлена шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР). При цьому додаток Д1 жодного стосунку до такої помилки не має. А тепер пояснимо.

Річ у тім, що підставою для заповнення додатка Д1 є випадки, коли платник здійснює:

(1) перерахунок ПЗ і ПК у разі будь-якої зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, уключаючи перегляд цін, у разі їх повернення або повернення передоплати ( ст. 192 ПКУ), а також

(2) коригування компенсуючих ПЗ у зв’язку з вимогами пп. 198.5 і 199.1 ПКУ.

Згідно з п. 192.3 ПКУ результати таких коригувань ПЗ і ПК необхідно відображати в декларації з ПДВ звітного (поточного) періоду.

Проте в нашому випадку маємо справу, перш за все, не з вищепереліченими коригуваннями, а з помилкою.

Крім того, останній абзац п. 192.1 ПКУ дозволяє шляхом складання РК виправляти помилку в ПН. Проте, далеко не всі помилкові ПН і РК до них відображають у декларації та додатку Д1 (див. БЗ 101.20). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 89, с. 10; 2017, № 17, с. 42.

Нагадаємо: у рядку «придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів» таблиці 2 додатка Д5 декларації з ПДВ окремим рядком із загального обсягу операцій з придбання з ПДВ виділяється інформація про придбання необоротних активів (будматеріалів (або запчастин) для будівництва об’єкта основних засобів). По суті, цей рядок має виключно довідковий характер і жодним чином не впливає на рядки декларації з ПДВ. Проте і в цьому випадку помилки, допущені в додатку до декларації, підлягають виправленню.

Причому незважаючи на те, що помилка, допущена в додатку Д5, не вплинула на показники ПДВ-декларації, подати такий додаток з відміткою в полі «Уточнюючий» окремо від самого УР не вийде. Тільки разом з УР (101.21 БЗ).

У такому разі порядок заповнення УР буде таким:

у гр. 4 і 5 переносимо всі показники ПДВ-декларації, додаток якої уточнюємо;

— у гр. 6 даних не буде.

До УР додаємо додаток Д5 з відміткою в полі «Уточнюючий».

У загальному випадку, якщо помилки в додатку Д5 не зачіпають декларацію, то виправляємо способом коригування ( лист ДФСУ від 29.10.2015 р. № 24334/10/28-10-06-11, 101.24 БЗ). А в нашому випадку заповнення уточнюючого додатка Д5 складнощів викликати не повинно: всього лише вносимо довідкову інформацію до рядка «Придбання необоротних активів». При цьому підсумковий рядок «Усього» не заповнюємо.

Зауважте: ця помилка не призвела ні до недоплати до бюджету (тобто немає факту заниження ПЗ), ні у принципі до перекручення сум задекларованих ПЗ. Отже, нарахування на підприємство штрафних санкцій не передбачається і, найшвидше, адміністративна відповідальність його посадовим особам теж не загрожує (101.30 БЗ). А зважаючи на те, що помилковий рядок має просто довідковий характер, то виправлення такої помилки залежить тільки від бажання бухгалтера цим займатися.