Теми статей
Обрати теми

І знову про помилку в даті ПН. І знову без ПК…

Яновська Наталія, податковий експерт
За матеріалами категорії БЗ 101.17*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Податкова накладна (ПН), в якій допущено помилку в даті складання, не дає можливості ідентифікувати період здійснення операції, а тому покупець не має права включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену в такій ПН

Нещодавно ми коментували подібний висновок контролерів із листа ДФСУ від 13.09.2016 р. № 19854/6/99-99-15-03-02-15 («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 83, с. 3).

Основне посилання полягало в тому, що не на всіх ПН з помилковою датою можна поставити хрест, оскільки не всі з них випадають з амністуючого останнього абзацу п. 201.10 ПКУ. Там перелічено види (місця) помилок у ПН, наявність яких неприпустима для відображення податкового кредиту покупцем. Серед них — період, саме період, а не дата (число).

Так-от, випадають з амністії ПН тільки в тому випадку, якщо помилкова дата припадає на інший період, відмінний від першої події. Адже тоді дійсно помилка заважає ідентифікувати період операції. І сперечатися тут немає про що, треба виправлятися: обнуляти помилкову ПН «мінусуючим» РК і виписувати нову ПН правильною датою (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 23).

Неприємні наслідки для продавця тут очевидні: після закінчення 15 днів, відведених для реєстрації ПН, йому світять штрафи згідно з п. 1201.1 ПКУ (10 % — 40 % від суми ПДВ). А якщо минуть 180 днів з дня необхідної дати виписки ПН, то мало того що ПН не зареєструють, ще й світить штраф за п. 1202.1 ПКУ (50 % від суми ПДВ).

Зовсім інша історія має бути з ПН, де помилилися в даті, але це помилка в межах періоду. За такими ПН період правильний, а отже, вони повинні визнаватися гожими, і за ними покупець повинен отримати повноправний податковий кредит.

На жаль, податківці подібного застереження для помилок у даті всередині періоду не зробили: ані в зазначеному листі, ані в БЗ, що коментується. І якщо лист було адресовано одному платнику, то консультація в БЗ — це звернення до всіх платників. І це не може не насторожити.

Тому ми ще раз звернулися до цієї теми, щоб просити вас бути максимально обережними в датах. Адже легше виявити додаткову пильність, ніж потім тягатися по судах, нехай ви навіть сто разів маєте рацію. Особливо це стосується зведених ПН, що виписуються за ритмічними постачаннями згідно з п. 201.4 ПКУ. Краще підстрахуватися і прямо в договорі з покупцем застерегти (хоча ПКУ такого застереження в договорі й не вимагає), що постачання будуть ритмічними (детальніше про це читай у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 20, с. 27; № 25, с. 31). Так, із застереженням у договорі покупцю буде легко обґрунтувати, чому на п’ять постачань різними датами місяця ним отримано одну ПН останнім днем місяця. Також не зашкодить уважно відстежувати первинність події: оплата чи відвантаження. Навіть якщо вони пройшли суміжними датами одного місяця, але все ж таки різними, не нехтувати цим, а виписати ПН саме за першою з них.

Звичайно, це все поради для обережних. Насправді істина в будь-якому разі на вашому боці. Якщо помилка в даті ПН сталася і вона не виходить за один період, а контролери намагаються прибрати такий ПК, то сміливо йдіть до суду!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі