Теми статей
Обрати теми

Блокування податкових накладних: тест!

Павленко Олексій, податковий експерт
Останніми днями хлинув прямо таки потік звернень читачів на нашу гарячу лінію із запитаннями щодо блокування податкових накладних (ПН) у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Їх лейтмотив один — чи можна покупцю відносити до податкового кредиту (ПК) суми ПДВ за тими ПН, які зареєстровані, але, скажімо так, «умовно». Тобто з якимось застереженням у квитанціях про реєстрацію ПН.

Найпоширеніший варіант, коли у квитанції зазначено: «...виявлено невідповідність обсягів постачання обсягам придбання по товарах згідно з УКТ ЗЕД» і далі наведено певний код.

Перш за все, хочемо заспокоїти платників: якщо у квитанції (не важливо — своєї або вхідної — «чужої» ПН) є запис «Документ прийнято», то ПН зареєстровано в ЄРПН. І немає причини для хвилювань щодо її недійсності — ані у продавця, ані у покупця! Останній має повне право заявити ПК згідно з такою ПН. Зрозуміло, за умови, що в ПН немає інших помилок, що ставлять під сумнів її дійсність (див. п. 201.1 ПКУ і особливо — останній абзац п. 201.10 ПКУ).

Нагадаємо, що згідно з п. 57 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ з 1 квітня до 1 липня 2017 року блокування реєстрації ПН працює в тестовому режимі без фактичного зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Основний норматив — Критерії зупинення реєстрації ПН на момент написання цього матеріалу ще не затверджено, і які критерії застосовуватимуть фіскали з 1 липня — наразі не відомо. На сьогодні відомі вже два варіанти проекту цього документа. Але який продукт усі отримають на виході, не знає ніхто. Тому поки що ставимося до подібних послань у квитанціях спокійно-зважено. Але в разі необхідності «мотаємо на вус» можливі нелади з реєстрацією ПН з 1 липня.

Там же, де спливають відверті безглуздості (наприклад, при виробництві, роботах чи послугах, коли таких же кодів «на вході» не може бути апріорі), рекомендуємо платникам не сидіти склавши руки, а повідомляти про це в будь-які способи Мінфін і головних фіскалів. Утім, схоже, для цих цілей у проекті передбачено Додаток 1, який платник може подати до 1 липня (при тестовому режимі) за наявності зазначених «послань» у квитанціях… ☹

Це потрібно, щоб відповідним чином налаштувати «на вас» програмне забезпечення фіскалів, що контролює процес реєстрації ПН/РК. Інакше з 1 липня вам буде несолодко. Що ж до відсутності на вході потрібних кодів (товарів чи послуг), коли отримали передоплату, то тут ситуація ще гірша…

Гадати зараз на тему, чого чекати з 1 липня, майже даремно. Але, про всяк випадок зауважимо, що в проекті серед «критеріїв непопадання» ПН платника під контроль були, зокрема, такі:

— ПН оформлена на покупця, який не зареєстрований платником ПДВ;

— обсяг постачань, зазначений платником у ПН, зареєстрованих в ЄРПН у поточному місяці, з урахуванням поданої на реєстрацію ПН (РК), становить менше 500 тис. грн. і керівник такого платника ПДВ є особою, яка обіймає аналогічну посаду менше ніж у чотирьох платників;

— загальна сума сплачених у 2016 році податків і зборів до Пенсійного фонду, фондів соцстраху та до зведеного бюджету становить більше 5 млн грн. (цей критерій передбачено тільки до 01.01.2018 р.).

Якщо вірити проекту, то терзатимуть з 1 липня з блокуваннями ПН невеликий відсоток (за словами мінфінівців — близько 2 % платників ПДВ). Отже, зараз не варто нервувати передчасно — краще дочекатися 1 липня чи хоча б затверджених критеріїв блокування ПН! І тоді вже переживати неприємності у міру їх надходження. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі