Теми статей
Обрати теми

ПН на давальницькі операції

Адамович Наталія, податковий експерт
Для складання податкової накладної (ПН) важливо знати, що передає переробник замовнику — товари чи послуги, щоб зрозуміти, який код зазначати — товарний код УКТ ЗЕД чи код з Класифікатора продукції та послуг. Чи потрібно в ПН вписувати давальницьку сировину або перелічувати матеріали, використані при переробці? Яку одиницю виміру зазначати? Давайте розбиратися.

Оскільки давальницька сировина є власністю замовника і при переданні її для переробки право власності на сировину до виконавця не переходить, то за (1) операції передання давальницької сировини виконавцю, а також (2) при отриманні замовником готової продукції податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються.

Виконавець нараховує ПДВ виключно на послуги з переробки давальницької сировини на загальних підставах за основною ставкою (див. БЗ 101.06).

Номенклатура в ПН

Одразу зазначимо: у номенклатурній гр. 2 ПН «Переробка давальницької сировини» виглядатиме не зовсім коректно (не буде зрозуміло, виробництво якої продукції здійснюється на давальницьких умовах). Ми все ж таки радимо конкретизувати та зазначати, наприклад, «Роботи з виготовлення редукторів на давальницьких умовах».

Перелічувати номенклатуру використаних для виконання робіт матеріалів/запчастин або готової продукції в податковій накладній не потрібно, ще раз повторимо: вони «поза» об’єктом оподаткування ПДВ. У цьому випадку поставляються та підлягають оподаткуванню ПДВ саме результати робіт з переробки.

Відповідно в гр. 2 ПН слід лише зазначити, що це «Роботи з виготовлення редукторів на давальницьких умовах» (тобто не виділяючи при цьому окремо і не розписуючи детально в номенклатурній графі скільки редукторів було виготовлено).

До того ж, якщо у процесі переробки давальницької сировини виконавець витрачає і

«свої» матеріали, то й їх у «послуговій» ПН окремо виділяти як товар не потрібно

З юридичної точки зору, виконання робіт є самостійною операцією, а не сукупністю операцій з продажу матеріалів і робіт з їх переробки. Тому матеріали, використані при переробці на давальницьких умовах, не є самостійним об’єктом постачання. Вони складові однієї операції — постачання робіт (послуг).

І ще одне запитання. Чи потрібно в ПН розписувати роботи згідно з кошторисом, техдокументацією, прописаними в давальницькому договорі? Вважаємо, що не потрібно. Адже найменуванням (номенклатурою, асортиментом) робіт (послуг) у давальницькому договорі будуть роботи з виробництва продукції з давальницької сировини. Навіть якщо їх склад у давальницькому договорі і підлягає деталізації для виробничих, технологічних і кошторисних потреб, вони все одно є роботами (послугами) з виробництва продукції з давальницької сировини.

Код у ПН

Об’єктом для нарахування податкових зобов’язань за договором на переробку давальницької сировини буде саме постачання послуг з переробки.

А оскільки договір на переробку давальницької сировини

не передбачає постачання товару, відповідно й жодних кодів УКТ ЗЕД у податковій накладній на ці операції бути не повинно

Або на дату надходження коштів від замовника за послуги з переробки, або на дату оформлення акта виконаних робіт з переробки, що свідчить про факт постачання послуг з переробки (за першою з цих подій), переробник повинен скласти «послугову» ПН. При цьому п.п. «і» п. 201.10 ПКУ в ПН вимагає зазначати код послуги (у розумінні п.п. 14.1.185 ПКУ у тому числі й робіт) з Держкласифікатора продукції та послуг, причому не менше 4 знаків.

До внесення (!) змін до форми ПН і порядку її заповнення переробники (утім, як і всі постачальники послуг) у ПН код послуги тимчасово не зазначають. При цьому замовники (як і всі інші покупці послуг) мають можливість всю суму ПДВ з «послугової» ПН враховувати у складі ПК (див. листи ДФСУ від 20.01.2017 р. № 1312/7/99-99-15-03-02-17 і від 20.02.2017 р. № 4102/7/99-99-15-03-02-17, БЗ 101.14).

З 01.03.2017 р. форму ПН оновили (зміни до неї внесені наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. № 276). І як оголосили податківці, реєструвати оновлені НН почнуть з 16 березня 2017 року.

Свіжа форма ПН містить окрему графу 3.3 «Послуги згідно з ДКПП», в якій тепер (!) обов’язково потрібно ставити код послуг. Імовірно, проставляти коди послуг потрібно з крапками, тобто як вони наведені в Держкласифікаторі продукції та послуг. Застереження про суцільне написання і про відсутність крапок встановлено тільки для заповнення гр. 3.1 ПН для кодів УКТ ЗЕД ( п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307).

Послуги з переробки давальницької сировини потрібно позначати кодом з Держкласифікатора продукції та послуг, що відповідає коду виробництва продукції

Чому при наданні давальницьких послуг потрібно зазначати саме відповідний код продукції, що виробляється, а не виконаних послуг (робіт)? Річ у тім, що в Держкласифікаторі продукції та послуг для підприємств-виробників (увага: не торговців товарами) саме під кодом виробництва продукції розуміється виробництво, у тому числі й роботи (послуги) з виробництва.

Отже, наприклад, виконавець, на роботи з виробництва офісних меблів з давальницької сировини, у графі 3.3 ПН повинен вказати код 31.01.

Товарних постачань (наприклад, при переданні замовнику готової продукції) переробник не здійснює, відповідно «послуги з натяком на торгівлю» тут не буде. Це напевно не послуги з торгівлі меблями (46.47 (опт) або 47.00.55 (роздріб)).

Одиниці виміру

При заповненні одиниці виміру потрібно орієнтуватися на умови давальницького договору (специфікації, додаткові угоди до нього) і «первинку» за операцією. Якщо згідно з договором і первинними документами робота з переробки давальницької сировини має кількісне вираження, використовуємо «кількісну» одиницю виміру (наприклад, це можуть бути тисячі, штуки, метри тощо).

Якщо роботи не мають кількісного вираження, то як одиницю виміру в податковій накладній на роботи доцільно зазначати у гр. 4 — «грн.», у гр. 5 — код «2454». Допустимо також використовувати одиницю виміру «послуга» (гр. 5 у цьому випадку залишається порожньою).

При складанні ПН на повне постачання послуги або при повній передоплаті у графі 6 податкової накладної зазначте «1».

Якщо ж ПН складаєте на часткову передоплату (постачання послуги), то в графі 6 зазначте відповідну частку сплаченої (наданої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, при отриманні частини оплати, що відповідає половині договірної вартості послуги, у графі 6 зазначте число «0,5» (див. БЗ 101.17).

Приклад заповнення оновленої форми ПН за давальницьким договором див. на с.33.

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі