Теми статей
Обрати теми

Бути чи не бути валютному контролю операцій з давальницькою сировиною?

Свіріденко Алла, податковий експерт
Підприємство надає послуги з переробки давальницької сировини для нерезидента. Чи повинні ми з урахуванням останніх змін до Закону про розрахунки в інвалюті дотримувати граничні строки розрахунків у зовнішньоекономічній діяльності (ЗЕД)? Чи здійснюють зараз банки валютний контроль операцій за договорами на переробку давальницької сировини?

Усі суб’єкти ЗЕД добре обізнані про свій святий обов’язок дотримувати законодавчо встановлені строки розрахунків за ЗЕД-договорами. У разі експорту робіт (послуг) такі строки встановлено ст. 1 Закону про розрахунки в інвалюті. Донедавна тут було передбачено, що виручка резидентів в іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованості, зазначені в контрактах, але не пізніше 120 календарних днів* з моменту підписання акта або іншого документа, що підтверджує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності**.

* Зверніть увагу: ст. 1 Закону про розрахунки в інвалюті свідчить про те, що підприємства повинні дотримувати 180-денний строк розрахунків за експортно-імпортними операціями. Проте п. 1 постанови Правління НБУ «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України» від 13.12.2016 р. № 410 строк проведення ЗЕД-розрахунків скорочено до 120 днів. Передбачається, що таке скорочення має тимчасовий характер і діятиме до 16.06.2017 р.

** Перевищення цього строку вимагає висновку центрального органу виконавчої влади, що регулює державну політику у сфері економічного розвитку.

Порушення зазначеного строку загрожує підприємству-резиденту сплатою пені в розмірі 0,3 % суми неодержаної виручки в інвалюті за кожен день прострочення платежу, перерахованої у гривні за курсом НБУ на день виникнення заборгованості.

Проте 03.01.2017 р. набули чинності зміни, унесені до ст. 1 Закону про розрахунки в інвалюті Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг» від 03.11.2016 р. № 1724-VIII.

Тепер положення ст. 1 Закону про розрахунки в інвалюті сформульовано трохи інакше. З цієї дати в ній зазначається, що експортна виручка резидентів в інвалюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованості, зазначені в контрактах, але не пізніше 120 календарних днів з моменту підписання акта або іншого документа, що підтверджує виконання робіт, надання транспортних послуг. При цьому зазначені вимоги не поширюються на експорт послуг (крім транспортних і страхових), прав інтелектуальної власності, авторських і суміжних прав.

Простіше кажучи, з 03.01.2017 р. 120-денний строк розрахунків у ЗЕД не поширюється на операції з експорту послуг (крім транспортних і страхових), але, як і раніше, працює щодо операцій експорту робіт.

Порядок застосування оновленої ст. 1 Закону про розрахунки в інвалюті НБУ роз’яснив у листі від 07.02.2017 р. № 40-0005/9793. У ньому фахівці НБУ рекомендують для розмежування робіт і послуг керуватися загальними положеннями законодавства, зокрема ЦКУ. При цьому правила укладення підрядних договорів, які передбачають виконання робіт, регулює гл. 61 ЦКУ. А от загальні положення про укладення договорів про надання послуг установлено гл. 63 ЦКУ.

У статті «Договір на переробку давальницької сировини: важливі моменти» на с. 4 ми вже зазначали, що за своїми ознаками договір на переробку давальницької сировини найближчий до операцій, пов’язаних з виконанням робіт. Тобто цей договір є різновидом договору підряду, порядок укладення якого регулюється § 1 гл. 61 «Підряд» ЦКУ.

Виходить, що останні зміни до Закону про розрахунки в інвалюті не стосуються операцій за ЗЕД-договорами на переробку давальницької сировини. А це означає, що банки, як і раніше, здійснюють контроль за дотриманням строків розрахунків за такими операціями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі