27.03.2017

Коригуємо умовні ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ: коли (не) потрібний РК

За матеріалами категорії 101.07 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Якщо «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) у зведеній податковій накладній (ПН) нараховують після зміни суми компенсації вартості придбаних товарів/послуг, у зведеній ПН показують уже відкориговану суму ПДВ, а розрахунок коригування (РК) не складають

Ви пам’ятаєте, що п. 198.5 ПКУ передбачає низку операцій, здійснення яких вимагає від платника податків нарахувати умовні («компенсуючі») ПЗ з ПДВ. Не вдаючись у подробиці, зазначимо, що йдеться про випадки негосподарського/неоподатковуваного використання придбаних товарів/послуг або необоротних активів (повний перелік таких операцій ви можете знайти у зазначеному п. 198.5 ПКУ або в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 64, с. 2).

При цьому базу для нарахування «компенсуючих» ПЗ визначають з урахуванням п. 189.1 ПКУ, тобто:

— для товарів/послуг — виходячи з вартості придбання;

— для необоротних активів — виходячи з балансової (залишкової) вартості на початок періоду здійснення операції, що вимагає нарахування «компенсуючих» ПЗ (а за відсутності обліку необоротних активів — виходячи із звичайних цін).

Як бачите, база для нарахування «компенсуючих» ПЗ безпосередньо залежить від вартості придбання товарів/послуг. А це означає, що в разі перегляду ціни купівлі підприємству доведеться показувати в обліку не тільки коригування «вхідного» податкового кредиту (ПК) з ПДВ, а також і коригування нарахованих умовних ПЗ.

Як це зробити? Про це нам якраз розповіли податківці в консультації, що коментується. У ній вони рекомендували діяти так (див. табл.):

Змінилася вартість — коригуємо «компенсуючі» ПЗ

Коли змінилася сума компенсації

Як відкоригувати ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ

До дати складання зведеної ПН

— РК до ПН, на підставі якої при придбанні відобразили ПК, показують у додатку Д1;

— зміну суми компенсації враховують при складанні зведеної ПН*. Відповідно, РК не складають

Протягом будь-якого наступного періоду після складання зведеної ПН

— РК до ПН, на підставі якої при придбанні відобразили ПК, показують у додатку Д1;

— для коригування ПЗ складають РК до відповідної зведеної ПН і реєструють його в ЄРПН

* Про всяк випадок нагадаємо, що з березня 2017 року діє оновлена форма ПН, а разом з цим дещо змінилися правила заповнення «компенсуючих» ПН (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 21, с. 6).

Від себе додамо, що в першому випадку ПЗ з ПДВ, нараховані виходячи з «нової» ціни придбання товарів/послуг (після її перегляду), потраплять до спеціального рядка 04 декларації з ПДВ. А у другому випадку дані з РК потрібно відобразити в рядку 7 декларації.