№25

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2017/№ 25 Інші номери журналу ›
  • Втрата сільгосппродукції: чи нараховувати ПЗ з ПДВ? Листи ДФСУ від 06.02.2017 р. № 2103/6/99-99-15-03-02-15, № 2105/6/99-99-15-03-02-15
  • Коригуємо умовні ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ: коли (не) потрібний РК За матеріалами категорії 101.07 Бази знань*
  • Фізособа виплачує дохід нерезиденту-юрособі: чи утримувати податок на репатріацію? Лист ДФСУ від 22.02.2017 р. № 3721/6/99-99-15-02-02-15
  • Фіскали про звітність з «лівопального» акцизу За матеріалами категорії 136.01 Бази знань*
  • Увага-увага, говорить Мінфін! Зрозуміло, що знання та дотримання вимог законодавства — основний обов’язок кожного бухгалтера. Але не менш важливо знати й те, як ту чи іншу норму законодавства трактують ті, хто знає з цього приводу все. Ну або майже все. Як відомо, у питаннях бухобліку непорушним авторитетом є Мінфін. Сьогодні ми пригадаємо найбільш злободенні роз’яснення фахівців цього відомства. А почнемо з розповіді про те, що Мінфін говорить про облік основних засобів.
  • Плата за землю: уточнюємо річну звітність З початку 2017 року законодавці, окрім ставок податку на нерухомість, оновили ще й граничні межі ставок плати за землю. Спираючись на ці нові межі, органи місцевого самоврядування мали встановити конкретні ставки земельного податку. І ось процес, як-то кажуть, пішов. Що наразі робити платникам? Насамперед, не метушитися, а спокійно прочитати цю статтю. У ній є всі необхідні рекомендації.
  • До якої декларації включати дані УР, якщо його подали «до» поточної декларації При виправленні в декларації з ПДВ помилки у від’ємному значенні (завищено «перехідний» мінус у ряд. 21) у підприємства виникло таке запитання. До якої декларації переносити дані уточнюючого розрахунку (УР), якщо його подали на початку місяця (тобто ще до подання поточної декларації) — до поточної декларації чи до наступної (тобто за період, в якому подано УР)?
  • Топ-10: списуємо ПММ ПММ — «нормована» категорія запасів і тому їх облік продовжує бентежити багатьох бухгалтерів. Адже тут найважливіше — правильно оформити списання таких запасів. Тож просто зараз розглянемо «гарячу десятку» нормативно-ПММних запитань.
  • Хотіли як краще, а… скасували норми природного убутку Кабмін відрапортував про чергову «перемогу», одним махом скасувавши 318 документів радянського періоду, які, мовляв, створювали бар’єри для підприємців… А заодно урядовці зарубали 23 нормативні акти, що встановлювали норми природного убутку, і зокрема пального.
  • Огляд інвалютних покращень від НБУ Наприкінці лютого НБУ прийняв декілька постанов, що привнесли чергову лібералізацію в інвалютній сфері. Сьогодні ми розповімо про основні моменти цього «весняного» інвалютного потепління в розрізі кожної постанови.
  • Календар бухгалтера на квітень 2017 року
  • Працівниця служить за контрактом На підприємстві працює жінка, яка наразі проходить військову службу за контрактом. У зв’язку з цим за місцем роботи ця працівниця звільнена від виконання посадових обов’язків, але за нею зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток. Перебуваючи на військовій службі, вона завагітніла та пішла в декретну відпустку, що оплачується їй за місцем служби в її військовій частині. Чи зобов’язане підприємство продовжувати зберігати середній заробіток згідно зі ст. 119 КЗпП?
  • Як оплатити працю відповідального за військовий облік Військовий облік призовників і військовозобов’язаних обов’язково повинні вести установи, підприємства, держоргани, органи місцевого самоврядування. Зараз його ведення здійснюють за новими правилами*. Проте окремі аспекти залишилися непорушними — ведення військового обліку покладають на окремого спеціаліста або спеціаліста кадрової служби. Чи змінився підхід в оплаті праці за ведення військового обліку з приходом нових правил його організації? Про це розповімо далі.
  • Звіт з ЄСВ: якщо працівник хворів у відпустці Працівниця пішла у щорічну відпустку з 20 лютого 2017 року на 24 календарних дня. У березні вона надала лікарняний лист, що підтверджує її непрацездатність у період з 22 лютого по 3 березня 2017 року. Як відобразити у звітності з ЄСВ за березень 2017 року: (1) перерахунок лютневих відпускних за період хвороби; (2) суму різниці між мінімальною зарплатою і відкоригованою базою нарахування ЄСВ за лютий у випадку її збільшення у зв’язку із заміною відпускних на лікарняні?
  • Послуги хостингу від нерезидента Нерезидент з Естонії надає нашому підприємству (підприємство — високодохідник) послуги веб-хостингу. Чи обкладати податком на репатріацію щомісячні виплати нерезиденту за ці послуги? Чи буде ПДВ? Чи потрібно розраховувати різницю, отримуючи послугу від нерезидента?
  • Крайнощі у вихованні Мабуть, у жодній сфері людського життя почуття міри не важливе так, як у вихованні дітей. Саме тут надмірність у виховних діях або їх недостатність визначають долю особи, її історію, її здатність бути успішною, будувати якісні стосунки тощо. Отже, фраза, що приписується Парацельсу: «Усе — отрута, усе — ліки; те й інше визначає доза», підходить для сфери виховання навіть більше, ніж для інших… У чому ж найчастіше батьки вдаються до крайнощів? Де буває розбалансування? Давайте дізнаємося та постараємося налаштувати свою систему виховання якісніше.
  • Зміни в оподаткуванні спадщини/подарунків Президент підписав Закон України від 23.02.2017 р. № 1910-VIII, який дещо змінює порядок оподаткування спадщини для найближчих родичів спадкодавця.
  • Унесення ОЗ до СК — контрольована операція ДФСУ у листі від 09.03.2017 р. № 5898/7/99-99-14-01-02-17 зауважує: оскільки операції зі збільшення статутного капіталу (СК) внеском учасника підприємства основних засобів (ОЗ) впливають (можуть упливати) на формування об’єкта обкладення податком на прибуток, такі операції з 01.01.2015 р. підпадають під визначення контрольованих відповідно до ст. 39 ПКУ.
  • Як повернути податок за АТО-нерухомість Податківці у Базі знань (категорія 106.07) нагадали, що об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані на території проведення АТО, не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість.
  • Складаємо ПН на послуги оренди Податківці у Базі знань (категорія 101.17) розповіли, як складати податкову накладну (ПН) за операцією з постачання послуг оренди нежитлового приміщення, якщо договором передбачено компенсацію орендарем витрат на його утримання (комунальні послуги тощо).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі