04.05.2017

Окремий об’єкт чи поліпшення іншого об’єкта?

При придбанні деяких активів достатньо часто виникає питання їх класифікації в обліку: як окремого об’єкта обліку (МНМА, ОЗ) чи як поліпшення іншого об’єкта, у тому числі й орендованого. Від прийнятого рішення «в заручниках» опиняється не лише бухгалтерський, але і податковий облік підприємства. Як вирішити це питання правильно? Давайте розбиратися.

Визначаємося з об’єктом

Зазвичай сумніви щодо «об’єктності» придбання в платника виникають, коли майно, що придбавається, по суті є доповненням (частиною) до вже наявного об’єкта ОЗ і покликане слугувати в ув’язці з ним. Яскравим прикладом тому можуть бути такі об’єкти ОЗ як будівля або автомобіль, в доповнення яких ви придбаваєте (споруджуєте) інші об’єкти. Як же враховувати такі об’єкти?

Як поліпшення? Нагадаємо, поліпшенням об’єкта ОЗ вважають його модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію і т. ін., які зумовлюють збільшення майбутніх економічних вигод, спочатку очікуваних від використання цього об’єкта, що спричиняє збільшення його первісної вартості ( п. 14 П(С)БО 7).

Як окремий об’єкт? Нагадаємо, що об’єктом ОЗ може вважатися не лише актив у цілому (конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій), але і його частини ( п. 4 П(С)БО 7). Крім того, не випускаємо з уваги і те, що якщо один об’єкт ОЗ складається з частин, що мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна із цих частин може визнаватися окремим об’єктом.

Комплектуємо об’єкт ОЗ — будівлю

Кондиціонер, охоронні, пожежні системи і системи відеоспостереження.

Установку в приміщеннях систем охоронно-пожежної сигналізації, охоронно-тривожної сигналізації і газового пожежегасіння, а також систем відеоспостереження і кондиціювання податківці завжди рекомендували враховувати як поліпшення приміщення. Головна причина таких їх висновків криється в тому, що установка всякого роду систем безпеки і кондиціонування у виробничих, адміністративних або інших приміщеннях у нормативно-правових актах з охорони праці розглядається лише у прив’язці до таких приміщень.

Хоча можливий і альтернативний варіант. Вирішальним для власної будівлі буде відокремлюваність об’єктів поліпшення. Так, наприклад, побутовий кондиціонер можна прийняти за окремий об’єкт (МНМА, ОЗ), мотивуючи це повною відокремленістю, та ще і різним з будівлею строком експлуатації.

А ось для орендованої будівлі насамперед потрібна згода орендодавця на поліпшення орендованого об’єкта ( ст. 778 ЦКУ). Нагадаємо: якщо така згода на поліпшення є (вона може міститися в тексті самого договору оренди офісу або бути оформлена у вигляді додаткової угоди), то орендар отримує право на відшкодування понесених витрат або на залік їх вартості в рахунок орендної плати. А вже потім можна аналізувати властивість «відокремлюваності» проведеного поліпшення. Відокремлювані поліпшення об’єкта оренди орендар має право вилучити і залишити в себе ( ч. 2 ст. 778 ЦКУ). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 65, с. 11.

Що в нас у такому разі виходить з установкою всякого роду систем (охоронної, пожежної, відеоспостереження)? Зазвичай кожна система сама по собі деякий комплект пристроїв і приладів. Складається вона з:

— основного устаткування (це і камери спостереження, всякого роду панелі виклику, монітори, домофони й інше устаткування, що встановлюється як усередині будівлі, так і зовні). Здебільшого це «відокремлюване» устаткування і може бути вилучене без ушкодження будівлі;

— монтажного устаткування (кронштейнів, кріплень, всякого роду вмонтованих дротових систем). Його «безболісно» вже точно відокремити не вийде.

З монтажним устаткуванням і витратами на його установку все зрозуміло (це невід’ємне устаткування і витрати, пов’язані з його придбанням і установкою, завжди слід розглядати в обліку як поліпшення будівлі (об’єкт поліпшення)).

А ось із основним устаткуванням підприємство, враховуючи «відокремлюваність» і право конструктивної відособленості, може вчинити на власний розсуд (рішення приймає керівник підприємства), і поставити в обліку:

1) як окремий конструктивно відособлений об’єкт (МНМА, ОЗ). У такому разі у вас буде «змішаний» облік установки тієї чи іншої системи;

2) як поліпшення будівлі (при оренді — у складі вартості об’єкта поліпшення) разом із монтажним устаткуванням.

Огорожа, ворота, асфальтове покриття. На перший погляд усі ці об’єкти можна визначити як окремі об’єкти — споруди. Так, наприклад, на думку Мінфіну, асфальтовий майданчик є окремим об’єктом ОЗ, який слід враховувати на субрахунку 103 «Будівлі і споруди» (див. лист від 05.12.2011 р. № 31-08410-07-10/30264 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 25, с. 9). А у високодохідників у податковому обліку — ще й у складі групи 3 «Споруди» з мінімально допустимим строком амортизації 15 років ( п. 145.1 ПКУ).

Проте за цими об’єктами не все однозначно. До їх обліку потрібно підходити в кожному випадку індивідуально. «Окремість» виправдана буде в тому випадку, якщо підприємство облаштовує:

— нову дорогу для технологічного автотранспорту, окрему стоянку для службових автомобілів, тротуар, пішохідну зону або асфальтове покриття навколо будівель;

— паркан (огорожу) без прив’язки до якої-небудь нерухомості, і ці

об’єкти виконують свої власні функції або обслуговують декілька об’єктів нерухомості. Їх слід обліковувати як окремі об’єкти

А ось асфальтове покриття в стінах будівлі (цеху, виробничому приміщенні та ін.) або паркан, ворота, що огороджують саму будівлю, доцільніше розглядати як складову частину такої будівлі (у такому разі вони разом виконують взаємодоповнюючі функції). І вартість таких «складових» слід враховувати як витрати на поліпшення будівлі, що збільшують її первісну вартість. У високодохідників у податковому обліку поліпшення поповнить вартість об’єкта групи 3 «Будівлі», але амортизуватися буде не менше 20 років ( п. 145.1 ПКУ).

Комплектуємо об’єкт ОЗ — автомобіль

ГБО. Установка ГБО це чистої води поліпшення (дообладнання) автомобіля. Тут і думати нічого. Так що окремого об’єкта не виникає — витрати на установку ГБО відносять на збільшення первісної вартості транспортного засобу.

Навігатор, парктронік, магнітола. Установку GPS-навігатора, парктроніка і магнітоли на автомобіль також можна класифікувати як дообладнання (модернізацію) транспортного засобу — поліпшення об’єкта ОЗ. Утім, нічого не заважає підприємству розцінити придбання цих гаджетів як купівлю окремих матеріальних об’єктів (МНМА, ОЗ). Рішення в цьому випадку так само приймає керівник підприємства.

Ось такі нюанси. Як бачите, можна ці «додоб’єкти» враховувати і так і так. Усе залежить від рішення керівника.

висновки

  • Врахувати установку всякого роду систем у будівлі можна двома способами: як поліпшення або «змішано», тобто невід’ємну частину — як поліпшення, відокремлювану частину — як окремий об’єкт.
  • Пооб’єктний або змішаний варіант обліку установки деяких об’єктів на будівлю (авто) вигідніший, але не завжди можливий.