№65

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2016/№ 65 Інші номери журналу ›
  • БВ з ПДВ у рахунок податку на прибуток — можна чи зась? Лист ДФСУ від 25.05.2016 р. № 11353/6/99-99-15-03-02-15
  • «Роздрібний» акциз з «давальницького» пального: чудеса та й годі! Лист ДФСУ від 20.07.2016 р. № 24565/7/99-99-15-03-03-17
  • Старі КОРО* після затверждення нових форм: продовжуємо використовувати Лист ДФСУ від 05.08.2016 р. № 26665/7/99-99-08-01-03-17
  • Облік і утилізація відпрацьованих моторних мастил «…— А вот здесь варим кашку для старушек. — На машинном масле?…» Із к/ф «12 стільців» Практично на кожному підприємстві є автомобіль. Тож майже кожен бухгалтер має справу з обліком бензину чи іншого палива. Та не варто забувати про те, що існує іще один витратний матеріал, без якого не може функціонувати будь-яка автівка — моторне мастило. Воно потребує особливих правил поводження, що відображається і на обліку. Давайте розглянемо ці правила!
  • До нового офісу зі старим кондиціонером: облікові наслідки Переїзд до нового офісу — клопітна справа. Особливо, якщо разом з вами переїжджають такі цінності, які не можна просто взяти та перевезти. Наприклад, кондиціонер. Спершу його потрібно демонтувати. А для того, щоб продовжити експлуатацію — встановити у новоорендованому офісі. Звісно, що без додаткових витрат тут не обійтися. Про те, як облікувати витрати на демонтаж, перевезення та установку кондиціонера при переїзді зі старого орендованого до нового орендованого офісу, і піде мова в цій статті.
  • Азбука «тарного» обліку: списання та вибуття тари У попередній статті ми з вами говорили про надходження тари (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 63, с. 17). Зараз саме час зупинитися на бухоблікових нюансах вибуття та списання багатооборотної тари. Почнемо?
  • Азбука «тарного» обліку: ПДВ і податок на прибуток З правилами відображення операцій з тарою в бухгалтерському обліку підприємства розібралися. Але цього, як ви розумієте, замало. Крім особливостей бухгалтерського обліку тари, непогано було б знати також нюанси відображення «тарних» операцій у податковому обліку. Ось про них зараз і поговоримо.
  • Даєш країні акциз! (як намагаються повторно обкладати акцизом імпорт) Яких тільки чудес не буває в податковій практиці… Ось одне з останніх: фіскали намагаються шукати акциз там, де його немає, і змушують реєструватися платниками акцизу тих осіб, кому це «потрібно як торішній сніг». Наприклад, тих, хто просто використовує у своїй госпдіяльності імпортовані підакцизні товари. Сьогодні поговоримо про одну з таких неадекватних ситуацій: у чому суть, яка підоснова і як відбиватися? Адже з подібними довільними інтерпретаціями «акцизних» норм ПКУ можуть на практиці зіткнутися й інші наші читачі. Тож вони мають бути у всеозброєнні.
  • ЖБК і комунальні платежі: бухоблік, ПДВ, РРО Житлово-будівельний кооператив (ЖБК) після будівництва будинку та передачі квартир у власність мешканцям перетворено в обслуговуючий кооператив. Останній, у свою чергу, від свого імені укладає договори з постачальниками комунальних послуг і здійснює їх оплату. Вартість цих послуг компенсують мешканці (згідно з показаннями квартирних лічильників). Як правильно відображати такі операції в бухгалтерському обліку? Чи обкладаються вони ПДВ? Чи потрібно застосовувати РРО при отриманні готівкової оплати від мешканців? Відповіді на ці запитання побажав побачити на сторінках нашого видання один з передплатників. Виконуємо!
  • «Получи и распишись!»* (щодо підпису відповідальної особи у «первинці») Вітчизняні податківці — видатні винахідники засобів поповнення бюджету. При перевірках вони повсякчас знаходять все нові і нові способи донарахувати платникам податкові зобов’язання. І ось нещодавно наша читачка на «Гарячій лінії» повідомила про черговий винахід фіскалів. При перевірці вони визнають недійсними первинні документи, на яких немає підпису особи, відповідальної за господарську операцію. Що на це можна заперечити? Давайте подивимося!
  • Вигорів чек РРО під авансовим звітом: усе пропало? До моменту перевірки чеки зазвичай вигоряють. Чи вдасться уникнути зняття сум витрат і податкового кредиту (ПК) за наявності самостійно виготовленої копії? Це питання турбує не одного нашого читача. Одразу заспокоїмо: при певних діях з вашого боку можна врятувати витрати і ПК. Як? Читайте статтю.
  • Індексація заробітної плати за вересень 2016 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а починаючи з 1 січня 2016 року збільшено поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22).
  • Доходи за 2003 — 2016 рр. виплачено в серпні 2016 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у липні 2016 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 57, с. 44. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2016 роках, якщо вони виплачуються в серпні 2016 року.
  • Повернення товару та коригування ПДВ, нарахованого з мінбази Наше підприємство відвантажило товар, за яким мінімальна база перевищувала договірну вартість. Відповідно на суму такого перевищення були нараховані податкові зобов’язання. Тепер покупець нам повертає цей товар. Чи маємо ми право відкоригувати податкові зобов’язання, нараховані на суму перевищення, і на яку дату? (м. Дніпро)
  • Безоплатне отримання товару. Чи є компенсуючий ПДВ? Наше підприємство безоплатно отримало товар (у тому числі імпортний). Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ? (м. Харків)
  • Помилка в ПН на дизпаливо: забули «роздрібний» акциз Наше підприємство — платник ПДВ проплатило безготівково 25 липня в сумі 1200 грн. за дизпаливо, отримане на АЗС 29 липня. За датою платежу постачальник оформив (і зареєстрував в ЄРПН) ПН без урахування «роздрібного» акцизу, тобто на суму 1200 грн. (ПДВ — 200 грн.). За датою заправки він оформив до цієї ПН «виправляючий» РК, що зменшував суму ПДВ, і передав нам як покупцю. Ми зареєстрували його в ЄРПН 8 серпня. У якому місяці та в якій сумі ми можемо поставити ПК за цією операцією? (м. Чорноморськ)
  • Запит податкової: не варто бити на сполох Сільгосппідприємство одержало лист місцевої податкової інспекції з проханням щомісячно подавати звітність, що включає 99 (!) показників. Чи законно це? (м. Харків)
  • Оренда з подальшим викупом: підводне каміння Наше підприємство передало в оренду свій об’єкт ОЗ. За умовами договору орендар через два роки оренди отримує право викупити об’єкт із заліком загальної суми орендних платежів. Чи можливі негативні наслідки? (м. Кропивницький)
  • Індекс інфляції за липень 2016 року — 99,9 %
  • Компенсація вартості комунальних послуг — ПДВ бути! Як відомо, після виходу листа ДФСУ від 19.04.2016 р. № 8813/6/99-99-19-03-02-15 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 41, с. 5) у суб’єктів господарювання виникли проблеми з податковим кредитом з ПДВ щодо сум компенсації вартості комунальних послуг за договорами оренди нерухомості.
  • Безоплатне постачання товарів/послуг: що з ПДВ? Податківці в Базі знань (категорія 101.05) розповіли про порядок нарахування податкових зобов’язань при безоплатному постачанні товарів/послуг.
  • Незастосування РРО: податківці нагадали про обмеження ГУ ДФС в Одеській обл. у листі від 01.08.2016 р. № 858/С/15-32-14-06-03 вкотре звернуло увагу, що РРО не застосовується у разi здiйснення розрахункiв у безготiвковiй формi лише за умови проведення таких розрахункiв через установи банку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі