Теми статей
Обрати теми

Лікарняні включаємо в розрахунок відпускних

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист Мінсоцполітики від 06.09.2017 р. № 2339/0/101-17

висновок документа

Суми лікарняних включаються у фактичний заробіток для оплати часу відпусток і виплати компенсації за невикористані дні відпустки

Здавалося б, ну що тут може бути нового або неясного?!

Адже скільки років діє Порядок № 100*, стільки в його абзаці четвертому п. 3 і прописано, що при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток і виплати компенсації за невикористані дні відпустки, окрім виплат, передбачених абзацом першим п. 3, до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Але, як виявилося, є у нас контролери, які здатні побачити в простому складне. ☺ Але про все по порядку.

Отже, сцена перша — банальна. Працівник йде у щорічну відпустку. У розрахунковому періоді, за який робиться розрахунок середньоденної зарплати для оплати періоду такої відпустки, йому були нараховані лікарняні.

Керуючись абзацом четвертим п. 3 Порядку № 100, підприємство включило в розрахунок «відпускної середньої» суму виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю працівника. Сума відпускних своєчасно виплачена працівникові.

Сцена друга — несподівана. На підприємство з інспекційним відвідуванням заглянув інспектор праці. В ході такого відвідування, ознайомившись з «відпускними розрахунками», він заявляє, що підприємство мало право включати в розрахунок відпускних тільки ті лікарняні, які були розраховані виходячи з 100 % середньоденної зарплати.

А ось виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, розраховані виходячи з 50, 60 або 70 % середньоденної зарплати, в розрахунку відпускних брати участь не повинні. Також, на думку контролера-«трудовика», не місце в розрахунку відпускних лікарняним, обчисленим виходячи з мінімальної середньоденної зарплати, для працівника, за яким спрацювало спеціальне обмеження по сумі лікарняних.

Як аргумент були наведені положення абзацу шостого п. 2 Порядку № 100, які зобов’язують роботодавців виключати з розрахункового періоду час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними заробіток зберігався частково або взагалі не зберігався.

У свою чергу, лікарняні надаються застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю (100 % середньоденної зарплати) або частково (50, 60, 70 % «середньої») компенсує втрату заробітної плати (доходу) у разі настання страхового випадку. Це прямо зазначено у ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.03.99 р. № 1105-XIV.

Момент істини. На думку Мінсоцполітики, озвучену в листі, що коментується, суми лікарняних, незалежно від відсотка оплати (50, 60, 70 або 100 % середньої зарплати), включаються в розрахунок середньої зарплати для обчислення відпускних і компенсації за невикористану відпустку. Підстава — абзац четвертий п. 3 Порядку № 100.

Сподіваємося, що контролери на місцях врахують це роз’яснення. Адже саме Мінсоцполітики дано право надавати роз’яснення з питань обчислення середньої зарплати в усіх випадках її збереження (див. п. 2 постанови КМУ від 08.02.95 р. № 100).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі