Теми статей
Обрати теми

Порушили cтрок виплати зарплати: штраф ___ грн.

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист Держпраці від 21.08.2017 р. № 8692/3/4.3-ДП-17

висновок документа

Роботодавець, який не дотримується встановлених строків виплати зарплати, порушує трудове законодавство. Розмір фінансової відповідальності залежить від строку, на який була затримана виплата

Чинне трудове законодавство зобов’язує роботодавця виплачувати:

зарплату регулярно в робочі дні в строки, встановлені колдоговором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, і не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Тобто за першу половину місяця зарплата має бути виплачена не пізніше 22 числа поточного місяця, за другу половину місяця — не пізніше 7 числа місяця, що йде за місяцем нарахування зарплати. Причому якщо день виплати зарплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, то зарплату виплачують напередодні (див. ст. 115 КЗпП);

відпускні не пізніше ніж за три календарні дні до початку відпустки (ч. 3 ст. 115 КЗпП);

— «трудові» виплати, які належать працівникові, що звільняється, — у день звільнення. Якщо ж працівник у цей день не працював, то їх виплачують не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. У разі спору про розмір сум, що належать працівникові при звільненні, роботодавець у будь-якому випадку зобов’язаний у день звільнення виплатити не оспорювану ним суму (ст. 116 КЗпП).

Недотримання цих строків є порушенням трудового законодавства і загрожує роботодавцеві притягненням до фінансової, а його посадовим особам — до адміністративної відповідальності.

Чому дорівнює міра такої відповідальності? Якщо говорити про відповідальність роботодавця, то тут усе залежить від строку, на який була затримана виплата «трудового» доходу. Так, роботодавцеві «світить» штраф у розмірі, що дорівнює:

— одній мінзарплаті, встановленій на момент виявлення порушення (на сьогодні це 3200 грн.) (див. абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП), якщо строк виплати пропущений менш ніж на 1 місяць*;

* Зверніть увагу: ст. 2411 КЗпП встановлено, що строк, який обчислюється місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, що обчислюється місяцями, припадає на місяць, який відповідного числа не має, то строк спливає в останній день цього місяця.

— триразовому розміру мінзарплати, встановленої на момент виявлення порушення (на сьогодні — 9600 грн.) (див. абзац третій ч. 2 ст. 265 КЗпП), якщо строки виплати порушені більш ніж на 1 місяць.

Важливий момент, на який звертає увагу Держпраці: розмір штрафів, що накладаються на роботодавців за цими підставами (абзаци третій і восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП), не залежить від кількості працівників, щодо яких здійснено порушення!

Що стосується посадових осіб роботодавця, то їх можуть притягнути до адмінвідповідальності на підставі ст. 41 КпАП. Адмінштраф у загальному випадку становить від 510 до 1700 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі