02.04.2018

РК-єралаш: міняємо ціну/кількість у два рядки!

За матеріалами категорії 101.15 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Щоб відкоригувати кількість, в розрахунку коригування (РК) заповнюємо два рядки:

— першим (з «-») «знімаємо» колишній рядок податкової накладної (ПН) із старою кількістю, а

— у другому рядку (з «+»), пронумерованому новим порядковим номером, якого не було в ПН, наводимо правильну кількість. Так само коригуємо зміну ціни

Після чергового весняного ☺ «покращення» програмного забезпечення контролери видають нові «рецепти», як за допомогою РК поміняти ціну/кількість.

Зміна кількості. Для цього контролери пропонують в РК заповнити два рядки: першим (з «-») зняти стару кількість, а другим (з «+») показати правильну кількість. Причому другий рядок пронумерувати з урахуванням нових правил нумерації, тобто новим порядковим номером, якого не було (!) в ПН. Інакше кажучи, закликають коригування в РК проводити «розгорнуто», а не «на дельту» (двома рядками, а не «на зміну» — одним). При цьому причиною коригування в кожному рядку РК вказати: «Зміна кількості».

І, до речі, цим же маневром (розгорнуто «дворядково»), мабуть, доведеться складати РК на часткові повернення товарів (по-іншому поки що не проходять). Тобто спершу з «-» повністю знімати рядок з ПН і услід з «+» під новим номером додавати (фіксувати в РК) те, що після повернення залишається покупцеві (частину, що «залишилася»). Ну а причиною коригування в кожному рядку РК вказати: «Зміна кількості» (а не «Повернення товару або авансових платежів», яку поки що програма розуміє для повних 100 % повернень і не розуміє для часткових).

Зміна ціни. Схожим чином (двома рядками) в РК треба коригувати і зміну ціни. Тобто першим рядком (з «-») обнуляти рядок ПН із старою ціною, а другим рядком (з «+» і пронумерованим наступним порядковим номером) додавати рядок з новою (правильною) ціною. Причиною коригування в кожному рядку РК записати: «Зміна ціни».

Зміна ціни і кількості. І нарешті, якщо одночасно міняються і ціна, і кількість, такі коригування треба проводити (увага!) як зміну номенклатури. Тобто теж в два рядки (!): першим (з «-») відмінусувати рядок в ПН із старими кількістю/ціною, другим (з «+» і новою нумерацією) додати рядок з новими кількістю/ціною. При цьому причиною коригування в кожному рядку РК вказати (!): «Зміна номенклатури». Про те, що у такий хитрий спосіб тепер вдається реєструвати РК, ми вже говорили в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 23, с. 31. Хоча нещодавно контролери самі (!) закликали коригування проводити одним рядком (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 2). І ось тепер від «однорядкового» підходу відійшли і виступають за «дворядковий».

Ну закрутили, так закрутили! ☹

РК-коригування: 7 причин. До того ж, нарешті, завдяки квитанціям платники дізналися і про те, які існують «дозволені» причини коригування в гр. 2 РК. Їх всього 7. Тому врахуйте: будь-які інші формулювання більше «не пройдуть». І тут, передусім, з нетерпінням чекаємо роз’яснень контролерів щодо «Усунення неоднозначностей», а також «Зменшення обсягу...»/«Зменшення кількості...» (які, схоже, задумані для коригувань підсумкових, компенсуючих, безоплатних ПН тощо).

Принаймні, такими є справи зараз. Ну а наскільки остаточні ці «рецепти» — покаже час.