Теми статей
Обрати теми

РК на коригування ціни і кількості

Вишневський Михайло, податковий експерт
За домовленістю з покупцем змінюємо одночасно ціну і кількість товару. Для цього виписуємо розрахунок коригування (РК) з одним заповненим рядком. У результаті РК нульовий. Проте зареєструвати такий РК не виходить. У чому річ?

Останнім часом система видає різні дива при реєстрації нульових РК, в яких одночасно коригуються кількість і вартість товару. Взагалі за усіма канонами такі РК треба складати одним рядком, де в гр. 7, 8 коригується кількість за старою ціною, а в гр. 9, 10 — ціна за новою кількістю (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 2, а також лист ГУ ДФС в Харківській обл. від 05.01.2018 р. № 52/ІПК/20-40-12-01-1). Підсумок такого РК — нульовий (гр. 13), а причина коригування — зміна ціни і кількості.

Проте наші читачі скаржаться, що при такому заповненні система «відфутболює» цей РК, зазначаючи в квитанції — одночасна зміна ціни і кількості не допускається. Зрозуміло, що це чергове дивацтво системи, але якщо «вам їхати, а не шашечки» ☺, то варто прислухатися до того, як пропонують заповнити цей РК у самій квитанції.

А пропонують такий РК заповнювати двома рядками: першим відмінусувати старий запис в ПН; другим — завести новий запис з новими кількістю і ціною.

Зверніть увагу на два моменти:

— номер за порядком (гр. 1) мінусового рядка треба вказувати такий же, як був у ПН, а нового рядка — наступний новий порядковий номер, якого в ПН ще не було. А якщо свого часу до цієї ПН вже складалися РК на зміну номенклатури за старими правилами, з однаковим порядковим номером, то доведеться перенумерувати ці позиції на новий лад (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 2);

— як причину коригування (гр. 2) і в першому, і в другому записі слід вказати «зміна номенклатури». Зрозуміло, жодної зміни номенклатури не було, але інакше зареєструвати РК не вийде.

При цьому зверніть увагу на заповнення самої номенклатури. Адже система звіряє кожну букву, кожен символ, вказаний у РК, з аналогічною графою ПН. Тому, щоб уникнути помилок, краще скопіюйте номенклатуру з ПН. Крім того, зверніть увагу, що усі комірки в ПН і РК, які не заповнюються, повинні залишатися порожніми. Прокреслення, пробіли, нулі не допускаються, а якщо вони просочилися до ПН, то повинні потрапити і до РК.

Утім, на момент підготовки номера стало відомо, що проблеми виникають і з реєстрацією РК, заповнених двома рядками. З чим пов’язана ця примха, сказати складно. Можливо, не останню роль зіграв граничний термін реєстрації ПН/РК за другу половину лютого. Сподіваємося, що податківці все-таки наведуть порядок у роботі системи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі