Теми статей
Обрати теми

Важливо! Міняємо номенклатуру одним РК

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами офіційного сайту ДФСУ*

* http://sfs.gov.ua/anonsi/17282.html.

висновок документа

Щоб змінити номенклатуру, до податкової накладної (ПН) треба скласти один розрахунок коригування (РК). У ньому з «-» зняти колишню номенклатуру і з «+» додати нову номенклатуру. При цьому рядки з «+» йдуть з наступними новими (!) номерами рядків, яких не було в ПН. У графі 2 «Причина коригування» записують: «Зміна номенклатури»

Приємне нове роз’яснення. На щастя, податківці позбулися своєї недавньої ідеї про два РК з «-» і з «+» (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 99, с. 3). Тому можна заспокоїтися: для зміни номенклатури складати два РК не потрібно. Досить провести усі «номенклатурні» коригування в одному РК. Контролери роз’яснили, як заповнювати такий РК і як нумерувати рядки в ньому.

Як заповнювати РК. Щодо заповнення РК (окрім нумерації рядків, про що скажемо окремо) особливих нововведень немає. Тобто РК при зміні номенклатури заповнюють звичним способом (як заповнювали раніше, поки навколо РК «не заварилася каша»):

— рядком (рядками) з «-» знімають номенклатуру товарів/послуг, яка змінюється (анулюється);

— рядком (рядками) з «+» додають номенклатуру товарів/послуг, які фактично поставляються.

РК може бути дворядковим, трирядковим і т. п. багаторядковим — залежно від того, як змінюється номенклатура. В усіх рядках РК в гр. 2 «Причина коригування» записують: «Зміна номенклатури». Зверніть увагу: щоб реєстрація пройшла успішно, номенклатуру, що «знімається», в РК записуємо точнісінько так, якою вона була в ПН (без змін/скорочень). Це важливо!

Обмовимося: йдеться про зміну номенклатури у рамках передоплати. Вважаємо, що на відвантаження, не покрите передоплатою, треба складати нову ПН.

Як нумерувати рядки РК. Щодо нумерації «мінусових» рядків змін немає. Оскільки за допомогою РК «мінусують» рядки з ПН, їх переносять з тим же порядковим номером. Тобто по позиції, що «знімається», в гр. 1 РК проставляють той же номер, що в ПН.

А ось «плюсові» рядки (що додаються) тепер в РК нумерують по-іншому. Як? Увага (!): наступним порядковим номером, якого не було в ПН! Так, якщо в ПН були 2 позиції (товари А і В) і треба товар В поміняти на товари С і Д, в РК заповнимо три рядки:

— рядком з «-» знімемо товар В (з порядковим номером «2»),

— двома рядками з «+» додамо нові товари С і Д (з порядковими номерами «3» і «4», тобто з наступними новими порядковими номерами, яких не було в ПН).

Як пояснюють контролери, в ПН і в РК не можуть під одним і тим же порядковим номером враховуватися дві різні позиції. Тобто не може бути однаково пронумерованих рядків в РК. Сподіваємося, що на той час, коли ви читатимете про ці зміни, програмне забезпечення СЕА під нововведення вже буде налаштоване і без проблем пропускатиме «номенклатурні» РК.

Якщо одночасно міняються ціна/кількість. А на закінчення податківці нагадують: якщо одночасно змінюється ціна/кількість (без зміни номенклатури товарів/послуг), таке коригування показують в РК одним рядком. Тобто в РК одночасно заповнюють «кількісні» гр. 7, 8 і «цінові» гр. 9, 10. А до «порядкової» гр. 1 РК переносять номер з рядка ПН, що коригується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі