№27

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2018/№ 27 Інші номери журналу ›
  • РК-єралаш: міняємо ціну/кількість у два рядки! За матеріалами категорії 101.15 Бази знань*
  • Відокремлений підрозділ без касової книги: провокація від НБУ? Лист НБУ від 07.03.2018 р. № 50-0007/13560
  • МСФЗ-перехід та оприлюднення фінзвітності: нова позиція Мінфіну Лист Мінфіну від 27.02.2018 р. № 35210-06-5/5570
  • Якщо перерахунок ПДВ не врахували в останній декларації року Приводом для написання статті стала недавня публікація на сайті ДФСУ*, в якій податківці підкреслили, що результат річного перерахунку ПДВ має бути відображено в декларації за грудень (для квартальників — за IV квартал) 2017 року. Причому навіть у тому випадку, якщо «перерозрахунковий» розрахунок коригування (РК) не зареєстровано в ЄРПН. А от у деклараціях за січень та інші звітні періоди 2018 року результатам річного перерахунку не місце. Платникам, які не включили до останньої декларації року «перерозрахункові» РК через їх несвоєчасну реєстрацію, фіскали порадили подати до такої декларації уточнюючий розрахунок (УР). Як його правильно заповнити? І чи обґрунтовані взагалі такі вимоги? Давайте розбиратися.
  • Управління нерухомим майном: юридичні аспекти та оподаткування для єдинників Щоб ефективно використовувати нерухоме майно (будівлі, споруди тощо), власники іноді передають його в управління іншому суб’єкту господарювання. При цьому можна зекономити на сплаті податків, якщо залучити до управління платника єдиного податку. Але виникає запитання, а чи можна взагалі передавати майно в управління такому суб’єкту господарювання? Адже деякі види діяльності заборонені спрощенцям. Сьогодні ми розвіємо всі сумніви щодо юридичних тонкощів передачі майна в управління та правил оподаткування таких операцій.
  • Держпродспоживслужба «йде в народ»: харчовикам приготуватися! Усе ближче ця «довгоочікувана» мить… Набуває чинності більша частина положень «харчового» Закону № 2042*. Обіцяють, що цей нормативно-правовий акт піде на користь і госпсуб’єктам-харчовикам, і споживачам. Про те, що та як, читайте в цій статті.
  • Номенклатура в ПН — це серйозно! Багатьох читачів напружує необхідність скрупульозно зазначати в податкових накладних (ПН) широку номенклатуру товарів. Можливий вихід вони бачать у тому, щоб її звузити. Наприклад, сформувавши у бухобліку групи однорідних товарів. Після чого до «номенклатурної» графи ПН записувати відомості про товар, що поставляється, згідно зі своїми «груповими» бухобліковими ідентифікаторами, а не згідно з отриманими товаросупровідними документами. Але чи підходить такий рецепт?
  • Оплачуємо проживання у відрядженні: один за всіх чи кожен за себе? Працівники підприємства їдуть у відрядження. Одному з них на час відрядження видали корпоративну платіжну картку. Чи може цей працівник оплатити карткою вартість проживання в готелі усіх співробітників, що відряджаються?
  • Облік зворотної тари: перерахування заставної суми не впливає на ПДВ Торговельне підприємство регулярно закуповує у свого постачальника товари у багатооборотній зворотній тарі. Вартість тари забезпечено заставою. У момент чергового постачання наше підприємство передає постачальнику порожню тару, яка залишилася з минулого разу, в обмін на «нову» тару, яка надійшла разом з новою партією товарів. Застава при цьому не повертається. Як у цьому випадку порахувати 12-місячний строк для цілей застосування п. 189.2 ПКУ? Чи потрібно після закінчення 12-місячного строку з моменту перерахування застави просити у постачальника повернути її, щоб не нараховувати ПДВ-зобов’язання?
  • Уцінка запасів: чи може «перезимувати» у витратах майбутніх періодів? Підприємство-малодохідник надає послуги. Чи можливо втрати, пов’язані зі знеціненням (уцінкою) виробничих запасів (Дт 946 — Кт 201), відкласти на витрати майбутніх періодів (Дт 39 — Кт 201) зі збиткового періоду на звітний період, в якому буде отримано прибуток? Адже за бухобліковими правилами витрати відображають у періоді визнання доходу.
  • Бухгалтерський тест за березень Для бухгалтера головне — впевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — жодних проблем. Але інколи відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, як добре «зайшли» теми березневих номерів?
  • Чим запам’ятався березень
  • Скорочено тривалість роботи ЄРПН Операційний день для реєстрації податкових накладних (ПН) тепер триває з 8-ї до 20-ї години в робочі дні. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки Реєстру, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків. Якщо 15-те число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем. Відповідні зміни до Порядку ведення ЄРПН унесено постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 204.
  • І знову про земельний податок для єдинників Податківці у листі від 15.03.2018 р. № 1037/6/99-99-12-02-03-15/ІПК наполягають на тому, що звільнені від сплати земельного податку лише ті єдинники, чиє право власності на земельну ділянку є персоніфікованим.
  • Чи звільнені споживачі від сплати судового збору Велика Палата ВС прийняла рішення від 21.03.2018 р. №14-57цс18, в якому визнала, що позивачі у справах про захист їх прав як споживачів звільнені від сплати судового збору відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» не тільки в суді першої інстанції.
  • Нема електронної адреси в ЄДР? Не біда! Податківці у Базі знань (категорія 135.03) зазначили, що відсутність відомостей про адресу електронної пошти платника податків в ЄДР не є підставою для відмови у прийнятті контролюючим органом Заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів.
  • Як сплачувати спецводоренту
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі