Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН/РК: проекти

На сайті Мінфіну з’явився для обговорення проект постанови КМУ, якою планується затвердити нові порядки:
— зупинки реєстрації ПН/РК;
— роботи комісій, що приймають рішення про реєстрацію ПН/РК, і
— розгляду скарг на рішення комісій.

Постановою визначена доля ПН/РК, які заблоковані до 01.12.2017 р. і за якими не встигли до цієї дати подати документи. За ними дозволяється подати документи в належні 365 днів після дати виникнення ПЗ, але відповідно до нових правил.

Процедура блокування ПН/РК. Встановлено три ознаки, при попаданні під будь-яку з них ПН/РК будуть одразу, тобто без моніторингу, реєструватися (перші два залишилися в колишньому вигляді):

1) ПН/РК складена на неплатника або операцію, звільнену від ПДВ;

2) обсяг постачання в ПН/РК поточного місяця менше 500 тис. грн., і директор керує не більше ніж трьома платниками ПДВ;

3) податкове навантаження за попередні 12 місяців більше 3 % (раніше було 5 %), і сума ПДВ у ПН/РК поточного місяця не перевищила в 1,3 раза максимальні ПЗ в одному з 12 попередніх місяців.

У проекті вже немає «гривневої» ознаки для великих платників (раніше було — більше 5 млн грн. податків у 2016 році), тож їх ПН тепер теж можуть блокувати.

Інші ПН/РК повинні моніторитися на відповідність критеріям ризиковості платника і критеріям ризиковості операцій, а також показникам позитивної історії платника.

Якщо платник відповідає критеріям ризиковості, реєстрація ПН/РК зупиниться.

Те ж саме відбуватиметься і у випадку, якщо ПН/РК відповідають критеріям ризиковості операцій (крім випадку, коли платник має позитивну податкову історію).

Критерії ризиковості платників і операцій, а також показники для ідентифікації «позитивності» історії платника повинна визначити ДФСУ за узгодженням з Мінфіном.

Критерії ризиковості ДФСУ оприлюднить на своєму сайті, а показники «позитивності» історії конкретного платника будуть кожного 10 числа оновлюватися в його електронному кабінеті.

Новий реєстр. Крім того, з’явиться у відкритому доступі Реєстр зупинених ПН і РК. Пропонована форма Реєстру дозволить платникові точно знати, на якому етапі знаходяться його заблоковані ПН/РК. Щоправда, на перший місяць для Реєстру передбачений тестовий режим.

Комісії. Створення «блокувальних» комісій ДФС передбачається не лише на центральному, але і на регіональному рівні.

Рішення за заблокованими ПН/РК повинні прийматися регіональними комісіями протягом 5 днів, що настають за днем отримання документів. ПН/РК платників з обсягом постачання в поточному місяці до 30 млн грн. реєструються після ухвалення позитивного рішення в регіонах, а рішення щодо ПН/РК платників, які перевищили зазначений обсяг, передаються нагору — комісії ДФСУ.

Для схвалення або відхилення рішення нижчої за рівнем комісії у ДФСУ буде 7 днів (але вони обчислюються від тієї ж дати подання платником документів).

Рішення комісій набувають чинності в день їх остаточної реєстрації у вищезгаданому Реєстрі. При порушенні 7-денного строку заблокована ПН/РК реєструється в автоматичному режимі.

Таблиця. Таблиця даних платника залишилася за попередньою формою, причому їй передбачена та сама роль — після того як її приймуть фіскали, ПН/РК з кодами товарів/послуг, що потрапили в Таблицю, блокуватися не повинні. Більше того, передбачено, що Таблиці, враховані ДФСУ з 1 липня 2017 року, і далі продовжать свою «антиблокувальну» дію.

Що стосується пояснень, переліку документів і механізму їх подання, то тут мало що міняється.

Важливо! Уводиться механізм подання скарг на рішення комісій в електронному вигляді!

Постанова набуде чинності через 15 днів з дня її офіційного оприлюднення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі