28.06.2018

РК на зміну ставки з 20 % на 7 % і навпаки

За матеріалами категорії 101.15 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Податкову накладну (ПН), у якій помилково застосували основну ПДВ-ставку замість 7 % або ж 7 % замість 20 %, виправляють розрахунком коригування (РК). Причина коригування — «Зміна номенклатури». У розділі «А» такого РК заповнюють рядок, що відповідає правильній ставці податку

Великою мірою уся суть консультації полягає в одній фразі: для цілей виправлення помилок, допущених у ПН, складають РК (п. 192.1 ПКУ). Причому виходячи з контексту відповіді і сумових помилок у тому числі. А тому, сподіваємося, фантазії контролерів з листа ДФСУ від 13.04.2018 р. № 1571/6/99-99-12-02-01-15/ІПК були випадковістю і їх позиція не набуде статусу сталої. Хоча... майбутнє покаже. У ньому, нагадаємо, фіскали висловилися за виправлення сумових помилок у два етапи. На їх думку, спочатку потрібно скласти «зменшуючий» РК (для обнуління/сторнування «заниженої» помилкової ПН), після чого оформити правильну ПН заднім числом (датою першої події). Про безпідставність таких вигадок читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 49, с. 24.

Насправді сумові помилки цілком можна виправити одним РК. Стосується це і ситуацій, коли:

1) на операції з постачання товарів/послуг, що підлягають ПДВ-оподаткуванню за основною ставкою, ПН виписана зі ставкою 7 %;

2) податкові зобов’язання необхідно було нарахувати за ставкою 7 %, а зазначили у ПН ставку 20 %.

Складають такий «виправляючий» РК на дату виявлення (!) помилки, тобто в полі «Дата складання» зазначають дату, коли виявили помилку. Заповнюють його стандартно — у два рядки:

— «мінусовим» — обнуляють помилковий рядок ПН (з неправильною ставкою податку);

— «плюсовим» (з новим номером, наступним за останнім номером рядка помилкової ПН) — переписують ті ж дані, але з правильною ПДВ-ставкою.

В обох випадках:

— коригування здійснюють за кількістю: у РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7 та 8, а також 11 — 14 («цінові» гр. 9 та 10 не заповнюють, БЗ 101.15);

— обирають причину коригування — «Зміна номенклатури»;

— у полі «Код ставки» зазначають відповідну ПДВ-ставку;

— у розділі «А» заповнюють рядок з правильною ставкою податку, тобто тією, яка має бути насправді. Судячи з усього, тут податківці мають на увазі підсумковий коригуючий рядок I, де й буде зафіксований результат коригування суми ПДВ. А ось ПДВшні рядки II, III і «базові» рядки IV, V розділу А мають бути показані розгорнуто з відповідним знаком (+/-). Так, принаймні, зараз «заточено» програмне забезпечення (ПЗ). Зауважте! При такому підході до виправлення вилізе ∑Перевищ, знову-таки в умовах налаштувань сьогоднішнього ПЗ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7).

Припустимо, при складанні ПН помилково обрали не ту ставку податку. Через що підсумкова сума в такій ПН викривлена в більшу/меншу сторону. При цьому ПДВ-базу зазначили правильно.

ПН склали на 7 % замість 20 %. Такий РК — «збільшуючий». У ньому зі знаком «-» знімають обсяг постачання, який був відображений у ПН за ставкою 7 %, і зі знаком «+» вписують обсяг операцій, оподатковуваних за ставкою 20 %. У розділі А такого «збільшуючого» РК за рядком I засвітиться додатне коригування податку в розмірі 650 грн.

ПН склали на 20 % замість 7 %. Такий РК — «зменшуючий». У нього зі знаком «-» заносять обсяг постачання, який був відображений у помилковій ПН за ставкою 20 %, і зі знаком «+» відображають обсяг операцій з правильною ставкою — 7 %. ПДВ-бази в графі 13 такого РК будуть однакові. За рядком I розділу А цього РК буде зафіксовано від’ємне ПДВ-коригування в сумі 156 грн.