№52-53

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2018/№ 52-53 Інші номери журналу ›
  • У РК до зведеної «компенсуючої» ПН — своя причина?! За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*
  • РК на зміну ставки з 20 % на 7 % і навпаки За матеріалами категорії 101.15 Бази знань*
  • Доходи для ЄП За плечима вже половина календарного року, і спрощенцям-єдиноподатникам груп 1 — 3 корисно буде згадати, які надходження на свою користь (як грошові, так і матеріальні) слід вважати доходом. Адже для деяких це не лише об’єкт оподаткування, але й показник, який слід контролювати, щоб не вилетіти з «робочої» групи /зі спрощеної системи. Свіжі пояснення прямо зараз.
  • Просто про простій Начебто нічого не віщувало біди, і тут «бац!» — простій на підприємстві. З одного боку, підприємство не закривають. Це добре, але з іншого — діяльності немає, а отже, грошики не заробляються! Що робити? Куди бігти? Як оформляти? Куди дівати працівників? Читаємо і намотуємо на вус.
  • Працівник простоює — оплата йде? Факт простою зафіксовано. Наказ про простій видано. Переходимо до «найсмачнішого» — до оплати. Чи потрібно оплачувати період простою? Якщо так, то в якому розмірі? Шукаємо відповіді в трудовому законодавстві!
  • Відгомін: якщо в розрахунковому періоді простій Як оформити простій і оплатити його, ми з вами вже розібралися. Пропонуємо опанувати наступний рівень «простійної науки» і поговорити про те, як оплата простою позначиться на майбутньому при розрахунку відпускних, виплат на відрядження та інших «виплат за два місяці», лікарняних і декретних.
  • Простій на підприємстві: як облікувати витрати? Простій на виробничому підприємстві справа не така вже й поодинока. При цьому причини вимушеного неробства можуть бути найрізноманітнішими: від форс-мажорних обставин (наприклад, відключення електроенергії) і помилок при прийнятті управлінських рішень (внаслідок чого виникла нестача сировини або комплектуючих) до масштабних криз у країні, коли в підприємства виникають проблеми з фінансуванням та/або збутом продукції. З причинами простоїв пропонуємо розбиратися їх безпосереднім учасникам і керівництву підприємства. Ми ж з вами поговоримо про те, як облікувати основні «простійні» витрати підприємства в бухгалтерському і податковому обліку.
  • Приймаємо на сезон Є в нас такі виняткові роботодавці, у яких госпдіяльність «прив’язана» до пори року. Тому й працівники їм потрібні лише на частину року. Але! У цьому випадку не йдеться про простій. Тут «править балом» Сезонність. Вивчаємо/згадуємо її правила гри.
  • Трудові виплати сезонним працівникам Займаючись пошуком милої серцю роботи, люди завжди цікавляться розміром її оплати. Тому, розповівши про сезонну роботу, ми не могли обійти стороною «грошове питання». Як оплачують працю сезонного працівника? Чи має він право на відпустку? Чи буде такому працівникові оплачений період хвороби? Відповіді на ці запитання — у статті.
  • Особливості «сезонного» обліку Відмітна особливість сезонного підприємства: періоди активної діяльності (коли відбувається власне виробництво продукції) в нього чергуються з періодами «міжсезонного» затишшя, коли виробництво зупиняється. Але навіть у міжсезоння в працівників такого підприємства немає часу спочивати на лаврах: саме час готуватися вже до наступного виробничого сезону. Як обліковувати витрати, понесені підприємством-сезонником у період міжсезоння, розповімо в нашій статті.
  • Підприємець тимчасово припиняє діяльність До нашої редакції звернувся приватний підприємець (єдиноподатник другої групи). Він планує тимчасово (на три місяці) припинити свою діяльність. Яким чином такому підприємцю оптимізувати сплату податків і ЄСВ за період такої довготривалого припинення діяльності?
  • «Солдат підприємства»: мінімалка і простій Працівник підприємства проходить військову службу за контрактом. Середньоденна зарплата, використовувана для оплати періоду військової служби, — 140 грн. Запитання 1. Чи потрібно такому працівникові нараховувати доплату до рівня мінімальної заробітної плати (МЗП), якщо його фактична заробітна плата за місяць, обчислена виходячи із «середньої», нижче за МЗП? Запитання 2. Як оплачувати період військової служби, що збігся з простоєм на підприємстві (з 1 по 15 червня 2018 року на підприємстві оголошений простій), а саме продовжувати зберігати за таким працівником середній заробіток чи оплачувати виходячи з 2/3 окладу?
  • Податковий кредит на «потім», або Все про правила застосування п. 198.6 ПКУ Уявіть собі ситуацію. Сезонне підприємство в період затишшя придбаває товари і послуги з ПДВ і, відповідно, отримує від постачальників податкові накладні (ПН) і розрахунки коригування (РК). Чи можна перенести відображення податкового кредиту за ПН, а також коригування ПДВ за РК на наступні періоди, коли в підприємства з’являться перші ПДВ-зобов’язання? Давайте розберемося разом.
  • Простій, трудова доплата і податки У зв’язку з простоєм сума нарахованої працівникові заробітної плати за місяць виявилася нижчою «мінімалки». Чи потрібно йому нараховувати трудову доплату? З якої суми сплачувати ЄСВ?
  • Якщо працівником відпрацьовано неповний місяць, то оклад нараховується пропорційно виконаній нормі праці (часу) Лист від 27.12.2017 р. № 2993/0/101-17
  • Оплата простою не з вини працівника може бути більше ніж дві третини Лист від 23.10.2007 р. № 257/06/187-07
  • Присутність на роботі працівників у разі простою вирішується в Правилах внутрішнього трудового розпорядку підприємства Лист від 04.10.2013 р. № 179/06/186-13
  • Відомості про те, що трудовий договір має строковий характер, до трудової книжки не вносяться Лист від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07
  • Календар бухгалтера на липень 2018 року
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі