17.05.2018

Нумерація рядків у РК

Тепер детальніше поговоримо про заповнення РК. Адже тут останнім часом відбулося чимало змін. На жаль, більшість із цих змін вигадана самими податківцями, ніде в законодавстві ви не знайдете відповідних норм. Чи не найбагатостраждальнішою за останні півроку була «порядкова» графа 1 РК, у якій наводиться нумерація рядків. Далі про неї.

Нові правила нумерації рядків

Нагадаємо, що ще наприкінці минулого року ввели нові вимоги до нумерації рядків у РК. Точніше, до нумерації «збільшуючих» («плюсових») рядків у РК, якщо такі з’являлися при коригуванні (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 2).

Тому тепер за новими правилами рядки в РК нумерують так:

— «мінусові» рядки (з «-») наводять у РК з тим же порядковим номером, який був у ПН. Тобто знімають (обнуляють) товарну позицію під тим же номером, під яким вона значилася в ПН (тому в «порядковій» гр. 1 РК дублюють порядковий номер з «порядкової» гр. 1 ПН*);

* Або РК, якщо до такої ПН уже був РК.

— «плюсові» рядки (з «+») нумерують у РК (увага!) наступним новим порядковим номером, якого не було в ПН*. Так, якщо в ПН було усього 4 позиції, то в «плюсовому» рядку в гр. 1 РК записують «5».

Отже, програмне забезпечення налаштоване таким чином, що в ПН з РК більше не можуть під одним і тим же порядковим номером обліковуватися дві і більше позицій. Кожній позиції присвоюється свій окремий номер, тому

«плюсові» рядки нумерують новим порядковим номером у РК

Приклад 1. Після авансу вирішили відвантажити покупцеві товар іншої номенклатури (замість товару С товар Е). У ПН у товару С порядковий номер «3», було всього 4 позиції. Тоді РК на зміну номенклатури заповнимо так:

Нові РК

Після таких нововведень найпростіше йдуть справи з коригуванням «свіженьких» ПН. Тобто коли ПН склали порівняно недавно і до неї вперше потрібно виписати РК. Чи якщо до такої ПН уже встигли оформити РК за новими (!) правилами.

Тоді в РК, що складається, рядки пронумеруємо з урахуванням нових правил нумерації (див. приклад 1) і особливих складнощів тут виникнути не повинно.

Старі РК

Складніше ситуація з коригуваннями «стареньких» ПН, до яких раніше (до середини грудня 2017 року — введення новацій) уже складалися РК за старими правилами. А також з коригуваннями зовсім «древніх» ПН, складених ще за старою формою, рядки в яких не нумерувалися (взагалі не мали номерів). Щоправда, під ці ситуації з кожним днем усе ще продовжують шліфувати програмне забезпечення, проте загальна лінія коригувань вимальовується такою.

Якщо за плечима є «старі» РК. Припустимо, що до ПН уже складали РК за старими правилами. Ну а тоді рядки і з «-», і з «+» у РК нумерували однаково: одним і тим же порядковим номером. Уявимо, що тепер дані цього РК потрібно знову відкоригувати.

Нагадаємо, що на початку року на зорі всієї епопеї з перенумерацією податківці в такому випадку радили здійснювати коригування таким чином: у РК, що складається, спершу перенумерувати кориговані позиції з однаковим порядковим номером за новими правилами (тобто присвоїти кожній позиції новий порядковий номер), після чого вже здійснювати коригування. Причиною коригування в усіх рядках цього РК зазначити «Зміна номенклатури» (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 3, с. 3).

Проте зараз дотриматися таких інструкцій і перенумерувати вмить (в одному РК) позиції з однаковими порядковими номерами і зразу ж провести коригування, на жаль, не вийде. Адже декілька «мінусових» рядків з однаковими порядковими номерами, що повторюються, ПЗ просто не пропустить (не дасть їх відобразити в одному РК). До того ж декілька причин не можна зазначити в одному РК.

Тому тепер поради контролерів такі (БЗ 101.15). Якщо необхідно відкоригувати декілька позицій, які обліковуються під однаковим порядковим номером, то кожну з таких позицій спершу потрібно перенумерувати окремим (проміжним допоміжним) РК з причиною «Усунення неоднозначностей», після чого наступним РК проводити потрібне коригування (з відповідною причиною). Тож для перенумерації декількох позицій доведеться складати декілька РК.

Приклад 2. Припустимо, що змінювалася номенклатура і в «старому» РК товар А міняли на товари В і С. Тепер товари В і С потрібно поміняти на товари Д і Е. Тоді коригування проведемо таким чином:

Якщо не було нумерації рядків у ПН. Ще одна перехідна ситуація, коли потрібно відкоригувати зовсім «стару» ПН, рядки в якій не нумерувалися (не було графи для нумерації). Нагадаємо, що раніше в такому разі податківці радили не нумерувати рядки і в РК (раз номерів рядків не було в ПН, то без номерів рядків заповнювати і РК, тобто «порядкову» гр. 1 РК залишати порожньою, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 4). І до речі, досі є діюча БЗ 101.15 з такими роз’ясненнями.

Проте зараз програмне забезпечення вимагає (!) проставляти порядкові номери в «порядковій» гр. 1 РК. У зв’язку із цим можна діяти таким чином: раз порядкового номера не було в ПН, його можна присвоїти! Тобто для проведення коригувань порядкові номери коригованих позицій визначити самостійно: встановити (порахувати) порядковий номер того рядка, під яким коригована позиція значиться в ПН. Після цього з урахуванням такого (!) порядкового номера здійснювати коригування.

Приклад 3. Покупцеві було поставлено 10 одиниць товару В за ціною 100 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). У «старій» ПН рядки не нумерувалися, проте товар В занесений другим рядком у ПН, усього було 5 позицій. Тепер покупець повертає 4 одиниці товару В (у нього залишається 6 одиниць цього товару).

Тоді РК при частковому поверненні заповнимо так:

Детальніше про заповнення РК при частковому поверненні товару див. на с. 20.

висновки

  • За новими правилами нумерації «плюсові» рядки в РК нумерують новим порядковим номером, якого не було в ПН.
  • Якщо вимагається відкоригувати позиції з однаковим порядковим номером, то для перенумерації кожної з них спершу потрібно скласти проміжні РК з причиною «Усунення неоднозначностей», після чого проводити коригування.