17.05.2018

РК до «компенсаційних» і «мінбазних» ПН

Підприємство складає розрахунки коригування до зведених податкових накладних (складених на підставі п. 198.5 ПКУ) і до податкових накладних, за якими ПДВ донараховувався за правилом «мінбази». Яку причину коригування зазначати у таких РК?

Прямої відповіді на це запитання наразі немає. У своїх консультаціях із БЗ, підкатегорія 101.15, фіскали лише констатують, що платник ПДВ має право скласти РК до «компенсаційних» і «мінбазних» ПН. Але жодної конкретизації щодо того, яку причину коригування зазначати у таких РК у зазначених консультаціях немає ☹.

Із попередніх матеріалів номера ви вже знаєте, що наразі система ЄРПН-реєстрації сприймає винятково сім стандартних («індикативних») причин коригування. І на перший погляд жодна із запропонованих причин не підходить для нашої ситуації. Адже РК до «компенсаційних» і «мінбазних» ПН не змінюють ані ціну, ані кількість, ані номенклатуру постачання. Не пов’язані вони і з поверненням товарів чи коштів.

Яку ж причину обрати? На нашу думку, тут має бути різний підхід до РК, що складаються «мінбазних» і до «компенсуючих» ПН.

Якщо ідеться про «мінбазні» ПН, то такі ПН містять певну ціну і кількість (докладно читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 78, с. 31). Тож при складанні РК до таких ПН цілком можна діяти таким самим чином, як і у випадку, коли за звичайними ПН змінюється ціна постачання. Зрозуміло, що ціна постачання не змінювалася, змінилася лише мінбаза. Але іншого варіанта просто не існує. Відтак, спробуйте у графі 2 розділу Б РК причину коригування зазначити як «Зміна ціни». І відкоригувати ПН двома рядками: першим — «знімаємо» повністю рядок з первісної ПН; другим — зазначаємо правильну (потрібну, аби «вийти» на нову суму «мінбазного» ПДВ) ціну при тій же кількості.

Тепер щодо РК до «компенсуючих» ПН. У «компенсуючих» ПН ані ціна, ані кількість не зазначаються (докладно читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 78, с. 28). Тож при складанні таких РК до таких ПН «гратися» ані з ціною, ані з кількістю не вийде — їх просто немає у первісній ПН.

Що ж робити? Спробуйте у графі 2 «Причина коригування» РК до «компенсуючої» ПН зазначити «Зменшення обсягу при нульовій кількості». Також розуміємо, що податківці цю причину коригування готували для іншого випадку, але більш підхожої причини не знайти. У такому випадку в розділі Б РК заповнюємо графи 3, 5 і 13. Графи 3 і 5 заповнюємо так само, як і в ПН. А у графі 13 зазначаємо суму без ПДВ, на яку зменшується ПДВ-база (переноситься до рядка IV розділу А). Відповідно, у рядку II розділу А сформується сума ПДВ, на яку потрібно змінити «компенсуючий» ПДВ.

Однак такий порядок дій можливий тільки у тому разі, коли потрібно зменшити «компенсуючий» ПДВ. Писати «Зменшення обсягу при нульовій кількості» тоді, коли РК передбачатиме збільшення «компенсуючих» ПДВ-зобов’язань, — немає сенсу. Такий РК ЄРПН навряд чи зареєструє. Тож у цьому випадку, імовірно, доведеться донараховувати «компенсуючий» ПДВ на підставі бухгалтерської довідки.