17.05.2018

Чи можуть заблокувати РК, що не видаються покупцеві

Чи можуть призупинити реєстрацію розрахунку коригування (РК) до податкової накладної (ПН), яка не видається покупцеві та/або складена на звільнені від оподаткування операції?

Так, формальні підстави для моніторингу таких РК є. А отже, теоретично при відповідності певним ознакам їх реєстрацію можуть призупинити. Хоча, на наш погляд, такі РК моніторитися не повинні. Пояснимо детальніше.

Зазирніть у п. 3 Порядку № 117, де перелічені ознаки, які пропускають ПН/РК на реєстрацію без проведення моніторингу.

Зверніть увагу: в пп. 2 і 3 цього пункту згадуються і ПН, і РК, а ось у п.п. 1 йдеться виключно про ПН, що не видаються покупцеві та/або складені на операції, звільнені від оподаткування.

Виходить, що

формально РК, складені до таких ПН, повз моніторинг не пройдуть

Хоча логіку в такому підході вгледіти складно. Погодьтеся, доволі дивно моніторити РК, що не надає права на податковий кредит, та ще й при тому, що сама ПН не моніториться.

Ось тільки податківці дотримують логіки далеко не завжди. Тому цілком імовірно, що вони підійдуть до цього питання суворо формально.

А отже, перевірятимуть «не видавані» РК на відповідність (згідно з п. 5 Порядку № 117):

1) критеріям ризиковості платника*;

* Визначені в листі ДФСУ від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18.

2) показникам позитивної податкової історії платника**;

** Наведені в листі ДФСУ від 21.03.2018 р. № 960/99-99-07-18.

3) критеріям ризиковості операцій*.

І якщо виявиться, що платник:

— відповідає критеріям ризиковості платника

або

— не має позитивної податкової історії і при цьому складений ним РК відповідає критеріям ризиковості операції,

то реєстрацію «не видаваного» РК призупинять*** (пп. 6, 7 Порядку № 117).

*** Детальніше про порядок зупинення реєстрації, а також про ризикові критерії див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 21, с. 3, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 25, с. 2.

Нагадаємо: факт зупинки реєстрації збільшуючого РК на порядок відображення відповідного збільшення податкових зобов’язань у декларації не вплине, а ось зменшити зобов’язання вийде тільки після того, як РК буде розблокований (пп. 192.1.1, 192.1.2 ПКУ).

Щоб розблоковувати РК, платникові доведеться подати фіскалам (в електронній формі!) письмові пояснення і такі документи (згідно з п. 14 Порядку № 117):

— договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

— договори, довіреності, акти керівного органу платника, якими оформлені повноваження осіб, що одержують продукцію в інтересах платника для провадження операцій;

— первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання й транспортування, навантаження і розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти прийому-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм та галузевої специфіки, накладні;

— розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

— документи, що підтверджують відповідність продукції (декларації відповідності, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачена договором та/або законодавством.

Зверніть увагу: подавати пояснення і документи завжди повинен постачальник, незалежно від того, на кого (постачальника чи покупця) покладений обов’язок реєстрації РК у ЄРПН (БЗ 101.17).