15.10.2018

Передоплата пішла на сплату штрафу: як заповнити РК

Лист ДФСУ від 28.09.2018 р. № 4242/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

Якщо отримана за договором передоплата спрямовується в рахунок погашення штрафних санкцій, які не підлягають оподаткуванню ПДВ, платник податків повинен скласти РК до ПН на суму такої передоплати, у гр. 2 якої зазначити причину коригування «Повернення товару або авансових платежів»

У листі, що коментується, податківці розглянули ситуацію, у якій платник ПДВ надає послуги з організації та проведення заходів. При цьому за умовами договору у разі скасування або перенесення заходу замовник сплачує штраф. Якщо він раніше перерахував передоплату, то частина такої суми (або вся сума) йому не повертається, а зараховується в рахунок погашення зазначеного штрафу.

Як виконавцю відобразити таку операцію у ПДВ-обліку?

Річ у тім, що базу оподаткування ПДВ визначають виходячи з договірної вартості товарів/послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів (п. 188.1 ПКУ).

Тому на дату отримання передоплати (перша подія) платник ПДВ (виконавець) склав податкову накладну (ПН) на суму отриманого авансу і зареєстрував її в ЄРПН.

Проте, до складу договірної вартості товарів/послуг не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), отриманих платником ПДВ унаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань. На такі суми нараховувати ПДВ не потрібно.

Відповідно, в момент, коли змінилося призначення коштів, отриманих від замовника (усієї суми або їх частини), тобто коли вони перестали вважатися передоплатою, а перетворилися на штраф, виконавцю доведеться відкоригувати нараховані раніше податкові зобов’язання. Для цього контролери радять йому скласти розрахунок коригування (РК).

Яку причину коригування зазначити в такому РК? Адже з того переліку причин, які можна використати на даний момент, жодна не підходить*.

* Подробиці в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 14 і № 52-53, с. 3.

У листі, що коментується, контролери пропонують використати для цих цілей причину коригування «Повернення товару або авансових платежів».

Що ж, це цілком логічно. Але тільки у тому разі, якщо в рахунок штрафу зараховується уся сума отриманої передоплати. Адже це єдина причина коригування, алгоритм використання якої дозволяє повністю відмінусувати дані в рядках ПН.

Той факт, що ця причина не відповідає сутності операції, що здійснюється (платник ПДВ не повертає передоплату замовникові, а змінює її цільове призначення, а саме переспрямовує на погашення штрафу за договором) вас бентежити не повинен.

Передусім, вам просто не вдасться відкоригувати (відмінусувати) ПЗ по-іншому. А по-друге, податківці знайшли досить логічне пояснення такого нестикування.

Вони нагадують про існування одного з основних принципів бухгалтерського обліку — превалювання сутності над формою. Відповідно, для цілей податкового обліку платники податків повинні брати до уваги економічні наслідки, створені господарськими операціями, а не особливості оформлення таких операцій.

Водночас якщо в погашення штрафних санкцій зараховується лише частина отриманого авансу, а решта коштів ітиме в оплату послуги, то скористатися рекомендаціями податківців не вдасться. Тут підійде тільки причина коригування «Зміна кількості».

Ну, а якщо частину суми виконавець зарахує в оплату штрафу, а частину — поверне замовникові, то для коригування ПЗ доведеться виписати два окремі РК на кожну таку подію. При цьому в першому РК ви зазначите причину коригування «Зміна кількості», а в другому — «Повернення товару або авансових платежів».